• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Torbalı İZBAN hattı düzenlenen törenle resmen açıldı

Torbalı İZBAN hattı düzenlenen törenle resmen açıldı
İzmir’de, Aliağa-Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik İzmir Banliyö (İZBAN) hattı, 32 kilometre daha uzatılarak Cumaovası’ndan Torbalı’ya bağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işbirliğindeki Aliağa-Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik İZBAN hattı, 32 kilometre daha uzatılarak Cumaovası’ndan Torbalı’ya bağlandı. Cumaovası-Torbalı hattında 6 Şubat’ta yolcu taşımaya başlayan İZBAN’ın bir hafta ertelenen resmi töreni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçe belediye başkanları ve İzmir milletvekillerinin katılımıyla yapıldı. Yıldırım, açılışı İZBAN’ın yüzde 50 ortağı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte gerçekleştirdi. Yıldırım, Kocaoğlu ve Toprak, tören alanına da birlikte giriş yaptı.

AÇILIŞTA KARŞILIKLI SLOGANLAR

Açılışta, törene katılan CHP’liler “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atarken, AK Parti’li grup ise “Recep Tayyip Erdoğan”, “Hizmet adamı Binali Yıldırım” sloganları attı, tekbir getirdi. Sloganlar nedeniyle kısa süreli kargaşa yaşanırken, gruplar uyarılara rağmen slogan atmayı sürdürdü. Sloganlar, halk oyunları ekibinin gösterisi İZBAN sunumu sırasında da devam etti. Törende konuşma yapan ilk isim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, olurken, “Hepinizi sükûnete ve konuşmacılarımızı sakin bir şekilde dinlemeye davet ediyorum. bugün burada örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Onun için bu proje birlikten, beraberlikten, dayanışma ve özverili çalışmadan çıkmıştır. Hep beraber birbirimizi saymamız ve sevmemiz gerekmektedir” dedi.

Kocaoğlu, “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak” sloganları üzerine “Lütfen arkadaşlar” diyerek slogan atanları susturdu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, “Yolların kralı Binali Yıldırım” sloganları üzerine “Lütfen arkadaşlar. Ne zaman ara verirseniz o zaman konuşmaya başlayacağım. Enerinizi seçime saklayın. Seçimden yeni çıktık. Şimdiden bütün enerjinizi harcamayın. Yine seçim gelecek, tatlı rekabet olacak. Hizmetlere bakalım. Seçim zamanı söyleyeceğimizi söyleriz siz de kararınızı verirsiniz” diye konuştu.
Protokol konuşmaları devam ederken sık sık “Başkan Erdoğan” ve Başbakan Kılıçdaroğlu” sloganları atıldı. Yıldırım ve Kocaoğlu sık sık sloganlar nedeniyle konuşma yapmakta zorlandı. Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tören alanına yolladığı çelenk bir grup tarafından kaldırılmaya çalışılırken, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar duruma müdahale etti.

“İZBAN 1. OLMUŞTUR”

Slogan ve sahneye atılan çiçekle kürsüye çıkan Bakan Yıldırım, “Torbalı’yı Aliağa’ya bağlıyoruz. Aliağa ve Torbalı, Türkiye’nin en çok üreten, İzmir kadar büyük ilçe demek. Çalışmaya başladı. Belediye başkanımız 2010’dan beri İZBAN’da ne kadar büyük hizmet yapıldığını 330 milyon İzmirlinin taşındığını söyledi. İzmir nüfusu 4 milyon. 80 kat yolculuk olmuş. Ne kadar güzel bir hizmet. Bu örnek işbirliği Torbalı’dan Selçuk’a devam edecek. Bir yıl içinde gerçekleşmiş olacak. Bergama’nın projeleri bitti. Bu sene içinde aksilik olmazsa Bergama’yı da bağlamış olacağız” dedi.

İZBAN’ın dünyanın en uzun raylı sistem toplu taşımacılığı haline geldiğini anlatan Yıldırım, şunları söyledi: “2013’te yapılan bir araştırmada dünyada 2 bin 400’ün üzerinde toplu taşıma yapan sistem incelenmiş, İZBAN projesi en iyi, en başarılı işbirliği toplu taşıma projesi olarak 1. olmuştur.”

“İZMİR’E HİZMET MEVZU OLDUĞUNDA SİYASET TEFERRUATTIR”

İzmir’e hizmet mevzu olduğunda siyasetin teferruat olduğunu kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her türlü dayanışmayı yapacağız, siyasetimizi bir tarafa bırakacağız, İzmir’in ihtiyaçlarını birer birer yerine getireceğiz. İzmir sadece İZBAN değil. İzmir’in daha önemli diğer projeleri de var. İzmir Körfezinin temizlenmesi ortak bir projedir. Bu projeyle ilgili çalışma devam etmektedir. İzmir’in yeri İstanbul’la yarışmaktır. 35 İzmir, 34 İstanbul. İzmir’i İstanbul’la yarışır hale getirmek için yerel yönetim, merkezi yönetim el ele verip birlikte çalışacağız ve cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmiş İzmir’i en yüksek noktalara çıkaracağız.”

TORBALI - ALSANCAK ARASI KESİNTİSİZ SEFER

Sefer aralıkları ve sinyalizasyonla ilgili sorunların çözümü için TCDD’ye talimat verdiğini belirten Yıldırım, “İki ay içinde projedeki aksaklık giderilecek. Torbalı’dan binen hemşehrimiz İzmir’in merkezine inmiş olacak. Projeler bununla sınırlı değil. Sinyal sistemi tamamlandığı andan itibaren Torbalı’dan Alsancak’a kesintisiz sefer yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

“ROZET FARKLILIĞINA ALDIRIŞ ETMEDEN”

Törende konuşan Kocaoğlu ise, şunları söyledi: “Bugünkü buluşmamız alelade bir tören değil. Çünkü burada bambaşka bir ruh, bambaşka bir heyecan var. Uzlaşma ve birlikte iş yapabilme kültürünü her şeyin üstünde tutarak, birbirimize kuşkuyla değil güvenle yaklaşarak, siyasi bağnazlıkları bir kenara bırakarak ve yakalarımızdaki rozetlerin farklılığına aldırış etmeden el ele vererek ne yapabileceğimizi, bugün buradan bir kez daha cümle aleme ilan ediyoruz.”

“İZBAN’IN TEMELİNDE UZLAŞMA VAR”

Türkiye’de bir yerel yönetim ile bir kamu kurumunun yüzde 50 ortaklığıyla gerçekleştirilen ilk proje İZBAN’ın temelinde işbirliği, uzlaşma ve hoşgörü olduğunu belirten Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir araya gelmek bir başlangıç, beraberliği sürdürmek bir ilerleme, beraber çalışmak gerçek bir başarı ise, biz bunu hoşgörü kenti İzmir’de gerçekleştirdik. Gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz. İlk seferini 30 Ağustos 2010 tarihinde gerçekleştiren İZBAN, bugün güvenli, konforlu, hızlı, kolay, ekonomik, temiz ve çevreci ulaşım olanaklarıyla İzmir’in sağlıklı ve yaşanabilir kent hedefine büyük katkı sağlıyor ve İZBAN, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın örnek işbirliğiyle giderek büyüyor, büyüyor.”

HEDEF GÜNDE 550 BİN YOLCU

Beş yılda taşınan yolcu sayısının 331 milyona ulaştığını dile getiren Kocaoğlu, 2010 yılında 2.5 milyon yolcu taşınırken, 2015’i 87.5 milyon yolcu ile kapattıklarını söyledi. Tren sayısıyla birlikte kalite standartlarının da artırıldığını kaydeden Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Dünya çevresini 688 kez dolaşacak kadar çok kilometre yaptık. Her gün Kars’ın, Bolu’nun, Nevşehir’in, Hakkari’nin nüfuslarından daha fazla insanımızı, yaklaşık 300 bin vatandaşımızı taşıyoruz. Hedefimiz günde 550 bin yolcu taşıyabilmek. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için, ortağımız TCDD’nin kent merkezine giren yük ve yolcu trenlerinde yeni bir düzenlemeye gitmesi ve sinyalizasyon sisteminin yenilenmesi gerekiyor. Evet, bugün Torbalı’dayız; yarın Selçuk ve Bergama’da olacağız. İZBAN büyüdükçe yol kısalacak.”

YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ VE HAVALİMANI TALEBİ

TCDD ile İZBAN işbirliği modelinin İzmir Körfezi’nde de devam etmesi dileğinde bulunan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Gerekli izinlerin verilmesi durumunda, hem büyük tonajlı gemilerin İzmir yerine yakın coğrafyadaki alternatif limanları tercih etmesine yol açan derinlik sorununu çözecek, hem de Körfez’deki su sirkülasyonunu sağlayacak kanalı açarak yüzülebilir körfez hedefimize ulaşmış olacağız. Bu işten kazanan yine İzmir ve İzmirliler olacak. İki kurum arasındaki örnek işbirliği, meyve vermeye devam edecek. Sayın Bakanımızdan bir diğer talebimiz, İzmir Adnan Menderes Havalimanının ikinci aktarma merkezi yapılması konusundaki düşüncenin bir an önce uygulamaya konulmasıdır. Bu tercih, konjonktür nedeniyle turizmde ciddi kayıp yaşayan kentimiz için kritik önem taşımaktadır.”

KOCAOĞLU’NA METRO TEPKİSİ

Kocaoğlu’nun konuşması sırasında programı izleyen bir vatandaş, “Önce metroyu bitirin Başkanım” diye tepki gösterdi. Kocaoğlu bunun üzerine “Söze müdahale eden hanımefendinin metro konusunda bilgisinin olmadığı bir gerçek” dedi. AK Partili grubun “Onlar konuşur AK Parti yapar” sloganları üzerine Kocaoğlu, vatandaşa cevap vermeyerek konuşmasına devam etti. Kocaoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla da “Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Hani şair demiş ya; ‘seni ben İzmir gibi severim’ ya da ‘aşk dediğin İzmir gibi kokmalı’ diye. İşte bizim sevdamız da, tıpkı şiirlerdeki gibi” diye konuştu.

HATTIN UZUNLUĞU 112 KİLOMETREYE ÇIKTI

Altı istasyona sahip Torbalı bölümüyle birlikte İZBAN’ın uzunluğu 80 kilometreden 112 kilometreye, istasyon sayısı 32’den 38’e yükselmiş oldu. Hattın açılmasıyla birlikte İZBAN’da taşınan günlük yolcu sayısının ise 300 binin üzerine çıkması öngörülüyor. Torbalı hattının işletmeye açılmasının ardından Selçuk ve Bergama hatları açılacak. Selçuk ve Bergama hatları ile birlikte İZBAN 185 kilometreye çıkacak ve İzmir, Türkiye’nin en uzun toplu ulaşım raylı sistemine sahip olacak. İZBAN’ın günlük yolcu sayısı 550 binin üzerine çıkacak.
İZBAN’ın Torbalı hattının temeli, 7 Ekim 2012 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle atılmıştı. TCDD, hattın altyapısı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon işlerini üstlenirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de hat üzerindeki istasyonları, telekomünikasyon sistemlerini, kara yolu ve yaya alt-üst geçitlerini inşa etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim