• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Tosyalı’dan Japon devi ile çelikte ‘hassas’ ortaklık

Tosyalı’dan Japon devi ile çelikte ‘hassas’ ortaklık
Katmadeğerli yüksek teknoloji üretiminin ana girdilerinden hassas çelikte ithalat faturasını azaltacak yatırımın temeli atıldı. Tosyalı ve Japon Toyo Kohan ortaklığı ile kurulan tesis 20 ay içinde üretime başlayacak.

Yassı çelik üretiminde Türkiye’nin ilk yerli özel sektör üreticisi Tosyalı Holding, Japon ortağı ile Türkiye’nin ilk hassas çeliğini Osmaniye’de üretmek için de düğmeye bastı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile temeli atılan tesis Tosyalı ile Japon Toyo Kohan’ın güçlerini birleştirmesi ile Türkiye’nin cari açık sorununa da merhem olacak. Tosyalı-Toyo ismi ile kurulan ortaklığın yüzde 51’i Tosyalı Holdinge, geri kalan yüzde 49’luk hisse ise Toyo Kohan’a ait. 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilecek tesis, 500 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek ve 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecek. Böylece tesisin cari açığı azaltmaya katkısı 800 milyon doları bulacak. 

DÜNYA’nın “ Hassas çelikte milyar dolarlık ciro heyecanı” başlığı ile 14 Ekim 2014’te manşetinden duyurduğu dev yatırımın temeli görkemli bir törenle atıldı. Tören öncesi bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin katma değerli ürünlere yönelmesinin ısrarla vurgulandığı bir dönemde, ülkemize çağ atlatacak girişimlere odaklandık. Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretmek için yola çıktık. Tesisimizi, 20 ayda tamamlayacağız. Bu tesis bizim 17’nci tesisimiz olacak” dedi. 

Tesiste üretilecek yüksek katma değerli yassı çeliğin otomotiv-  den elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacağını anlatan Tosyalı, “Avrupa’dan Kafkaslar’a, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacak. Bu yatırımla birlikte ülkemizin tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayarak, cari açığın azalmasına daha fazla katkıda bulunacağız” diye konuştu. 

Dakikada 5 bin metre boru 

3 kıtada üretim yaptıklarının altını çizen Tosyalı, “1952’de teneke soba boru üretimi ve ticareti yapmak üzere kurulan şirketimiz bugün Türkiye’nin global çelik üreticisi. 2012’de Doğu Avrupa’nın en büyük çelik üretim tesislerinden biri olan Karadağ’daki Zeljezara AD Niksic’i satın aldık ve şu ana kadar 50 milyon dolarlık yatırım yaptık. Cezayir’de 3 etaptan oluşan bir yatırımın ilk iki etabını tamamladık. Yüzde 30’u özkaynağımızdan yüzde 70’i de Cezayir’in tüm bankalarının sendikasyonuyla yapılıyor” dedi. Türkiye’de yıllık 33-34 milyon tonluk çelik üretimi gerçekleştiğini, bunun yüzde 10’unu tek başına Tosyalı Holding’in karşıladığını anlatan Tosyalı, “Şu anda yıllık 3.5 milyon ton kapasitemizle üretim yapıyoruz. 2017 itibariyle üretim hedefimiz 6 milyon ton, 2020 yılında ise 10 milyon ton üretime ulaşacağız. Dakikada 5 bin metre boru üretiyoruz” dedi.

tosyali.jpg

TANAP’ın ilk boruları martta teslim edilecek

Fuat Tosyalı, dev enerji projesi TANAP’ın çelik boru ihalesinde aslan payını kendilerinin aldığını söyleyerek, “Projenin 400 bin tonunu biz yapıyoruz. İlk boruları bu yılın mart ayında yüklemiş oluruz” dedi. Kayagazı sondaj borusu da ürettiklerini söyleyen Tosyalı, “2 hattımız gece gündüz Houstan’daki üreticiler için çalışır. Bu konuda sessiz bir deviz” ifadelerini kullandı. Tosyalı ayrıca Van depremi sonrasında 80 kilometrelik su hattı boruları için sadece üretimdeki hızları nedeniyle kendilerinin teklif verebildiğini de anlattı. Tosyalı, “2014 yılı ihracatımız 550 milyon doları aştı. 2015 yılı için 805 milyon dolar, 2016’da ise 850 milyon dolar ihracat hedefimiz var. 2023 yılı ihracat hedefinde de bizim payımız olan 1.5 milyar doları da yakalayacağız” dedi. Tosyalı sözlerine, “Biz Türkiye’deki diğer üreticilerin toplamı üretimi kadar boruyu tek başımıza üretiyoruz” ifadelerini de ekledi. Tosyalı son olarak, “Biz Türkiye’de 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Dünya çapında istihdam toplamımız 6 bin kişi. Dolaylı olarak da 20 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz” açıklamalarını yaptı.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim