• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Toyota Ceo'sundan 2014 Kritiği

Toyota Ceo'sundan 2014 Kritiği
Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden biri olan Totoya'nın Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt 2014 yılını değerlendirdi. Peki Bozkurt'a göre nasıl bir 2014 yılı geçirdik?

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektöründeki satışların 2014 yılında 710-720 bin seviyelerinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan toplantılar dizisi Finans Masası'na konuk olan Bozkurt, geçen yılın sonunda 2014 ile ilgili planlama yaparken, ÖTV'deki artış, BDDK'nın taksit sınırlamasına yönelik düzenlemeleri, kurdaki yükselme ve seçimlerden dolayı pazarda bir düşüş beklentisi olduğunu anımsattı.

O dönem 2014 yılı için yüzde 10 ile 30 arasında bir düşüş beklediklerini aktaran Bozkurt, özellikle finansmanla ilgili değişiklik tarihinde ilk defa uygulandığı için, etkisinin ne olacağını tahmin etmenin biraz güç olduğunu bildirdi.

Nitekim ilk aylarda yüzde 28'lerin üzerinde daralan ayların olduğunu kaydeden Bozkurt, yılın ikinci yarısında, özellikle seçimlerden sonra biraz da kurların gevşemesi ve faizlerin de daha kabul edilebilir seviyelere oturması ile bu daralmanın yüzde 16'lara kadar çekildiğini anlattı.

Kasım verileri de netleşirse, pazardaki daralmanın yüzde 15'lere kadar gerileyeceğini düşündüklerini vurgulayan Bozkurt, satışların 2014 yılında 710-720 bin adet seviyelerinde olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

"Bir gerileme bekliyorduk, ama büyük bir felaket senaryosu çizmek doğru olmaz" diyen Bozkurt, sektörün 2001'i de yaşadığını, o dönemde pazarın 120 bine kadar düştüğünü hatırladığını ifade etti.

"ARALIKTA PAZARIN YÜZDE 50 DAHA YUKARIDA SEYRETMESİNİ BEKLİYORUM" 

Bozkurt, bu yıl aralıkta pazarın kasıma göre yüzde 50 daha yukarıda seyretmesini beklediklerini, 100 binlerin altına kesinlikle düşmesini beklemediklerini söyledi.

1-1,5 aydır sektörde ÖTV artışı olacağı söylentisini duyduklarına değinen Bozkurt, "Bizim sektörün en büyük endişesi; 'acaba vergiler yeniden artar mı?' " ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de ÖTV yüksek olduğu için yeni bir vergi artışının düşünülmemesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Bozkurt, ilgili bakanların da bu konuda bir çalışma olmadığını söylediğini anımsattı.

Ali Haydar Bozkurt, Türkiye pazarının gerçek potansiyelinin 1 milyonun üzerinde olduğunun altını çizerek, "ÖTV olmasaydı, Avrupa'daki gibi sadece KDV ödenseydi, 50 bin liralık bir otomobil 35 bin liraya geliyor, böyle bir senaryoda da Türkiye'nin potansiyeli minimum 1,5 milyon" dedi.

Türkiye'de pazar 700 binlerin altına düştüğünde "sarı alarm" durumu algıladıklarını aktaran Bozkurt, özellikle KOBİ olarak nitelendirilen bayilik yatırımlarının bu pazarda kendi giderlerini taşıyamaz hale geldiğini ifade etti. Bu nedenle orta vadede pazarın bu seviyede devam etmesini beklemediklerini vurgulayan Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bu rakamlarla giderse başka önlemler alınması gerekebilir, çünkü artık bu rakamlar sistemi taşımıyor. Bizim 1 milyon değilse bile 850-900 binlik pazarların altına çok düşmememiz lazım. Sektöre gerçek potansiyelini yaşatmak lazım. Sadece mevcut yatırımların kendini kurtarması değil, yeni yatırımların da devreye alınması için 1 milyonun üzerindeki pazarlara ulaşmamız gerekiyor.

Türkiye pazarı 1 milyonun üzerinde seyretmeye başladığı zaman, bunu da istikrarlı bir şekilde götürmeyi başardığımızda, göreceksiniz bugün Türkiye'de üretimi olan markalar ilave model üretimlerini Türkiye'de devam ettirmeyi düşüneceklerdir. Hatta bugüne kadar hiç Türkiye'de yatırımı olmayan markalar için bile Türkiye bir üretim merkezi olarak görünmeye başlayacaktır. Çünkü Türkiye'nin potansiyeli var. Türk mühendislerin kalite bilinci çok yüksek. Türkiye, otomotiv üretim üssü olmaya aday."

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim