• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Toyota CEO'sundan döviz kuru uyarısı

Toyota CEO'sundan döviz kuru uyarısı
GEZİ Parkı olaylarının uzun soluklu olması halinde oluşacak belirsizliğin ekonomiye etki edeceğini belirten Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, akaryakıt ve emtia fiyatlarının artacağını belirtti.
Toyota’nın 57’nci plazası, Antalya’nın Alanya İlçesi Tosmur Beldesi’nde törenle açıldı. Açılışa katılan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gezi Parkı’nın korunması amacıyla başlayan ve Türkiye’ye yayılan olayların perakende sektörünü etkilediğini belirten Bozkurt, otomotiv ve inşaat gibi sektörlerin günlük olaylardan hemen etkilenmediğini kaydetti. Olayların uzun soluklu olması halinde sektörlerinin de etkileneceğini vurgulayan Bozkurt, "Ekonomik belirsizlik olduğunda döviz yükseliyor. Döviz yükseldiğinde ise emtia fiyatları artacak, enflasyon yükselecek, faiz çıkışa geçecektir. Türkiye’deki belirsizlik ekonomiye etki edeceği için bütün sektörleri etkileyecektir. Türkiye artık normal seyrine kavuşsun" dedi.
 
Dövizdeki günlük dalgalanmaların bile bütün planları alt üst ettiğine işaret eden Bozkurt, birkaç hafta daha döviz kurlarında yükselmenin devam etmesi halinde sektörlerin fiyat artışına gideceğini kaydetti. Bozkurt, döviz kurundaki yükselmenin akaryakıt ve emtia fiyatlarına da etki edeceğini söyledi.
 
Sektörün satış rakamlarını da değerlendiren Ali Haydar Bozkurt, bu yılın ilk 5 ayında otomobil satışlarının 2012 yılına göre arttığına değindi. Otomobil satışları iyi olmasına karşın, hafif ticari araç satışının düşük seyrettiğine işaret eden Bozkurt, yıl sonuna kadar 860 bin civarında araç satışı tahmin ettiklerini söyledi. Türkiye’nin otomobil satışlarındaki gerçek potansiyelinin yıllık 1 milyonun üzerinde olduğuna vurgu yapan Bozkurt, "Birkaç yıl önceki cari açık nedeniyle oluşan kaygılardan otomotiv sektörü de etkilendi. Belirginlik çok önemli. Önce 1 milyon, sonraki yıl 500 bin satış, sektörün sağlıklı yapıda ilerlemesini engelledi. Zikzaklar çizen bir yapıda olmaktansa adım adım büyüyen pazar yapısına ulaşmak bizim için tercih sebebi. 1 milyonu mutlaka yakalarız, ama 800-900 bin olsun yavaş yavaş gitsin anlayışındayız" diye konuştu.
 
OTOMOBİL ÜRETMEK DEĞİL MARKA YARATMAK ZOR
 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil üretimi için yaptığı çağrıyı da değerlendiren Bozkurt, yerli otomobilin devlet desteği ve planlı çalışma olmadan yapılmasının çok zor olduğunu söyledi. Türk mühendislerinin yerli otomobil yapabileceğini vurgulayan Bozkurt, "Yerli otomobilden kastımız gerçekten daha önce hiçbir yerde olmayan, sıfırdan bir markayı yaratmak, yeniden Türk markası olarak dizayn etmekse bunu Türk mühendisler yapabilir. Geçmişte teknolojinin olmadığı bir dönemde 129 günde ’Devrim’ markalı 2 otomobil yapılmıştı. Sıkıntı otomobili üretip dizayn etmek değil, zor olan kısmı bunu markaya dönüştürmek" dedi.
 
TOYOTA TÜRKİYE’NİN BABAYİĞİT MARKASIDIR
 
Başbakan Erdoğan’ın, yerli otomobil yatırımı yapacak işadamı için kullandığı ’babayiğit’ ifadesine de atıfta bulunan Bozkurt, "Toyota yeterince ’babayiğitlik’ yapıyor. Dünyada 40 milyon adetle en çok satılan ’Corolla’ modelidir. Corolla’yı nihayet önümüzdeki haftalarda Türkiye’de üretmeye başlayacağız. Satışına ise temmuz sonunda başlayıp 52 ülkeye ihraç edeceğiz. Bunun için ilave olarak 150 milyon euroluk yatırım yapılıp, 850 kişi istihdamı ve yan sanayiye ek işler çıkartıldı. Gerçekten yatırım, üretim ve üretilenin ihraç edilmesi anlamında Toyota Türkiye’nin ’babayiğit’ markasıdır" diye konuştu.
 
Toyota’nın 57’nci plazasının açılışı, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Alanya Belediye Başkanı AK Partili Hasan Sipahioğlu, Tosmur Belde Belediye Başkanı AK Partili Musa Özdemir, Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin tarafından yapıldı. Açılışın ardından Bozkurt, Toyota Plaza Göçmentürk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Göçmenoğulları’na plaket verdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim