• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Toyota Türkiye hedefini büyüttü

Toyota Türkiye hedefini büyüttü
Toyota'nın Türkiye'deki üretimi krizde yıllık 72 bine kadar geriledi. Şirket, başka bir model daha getirerek bu rakamı 210 bine çıkarmayı hedefliyor.

Toyota Türkiye hedef büyüttü

Toyota'nın Türkiye'deki üretimi krizde yıllık 72 bine kadar geriledi. Şirket, başka bir model daha getirerek bu rakamı 210 bine çıkarmayı hedefliyor.

Adapazarı'ndaki yatırım tutarı 1,2 milyar Euro'yu aşan Toyota Türkiye, fabrikanın geleceğini garanti altına alacak üçüncü modelin peşine düştü. 2007'de 161 bine kadar ulaşan üretim, küresel krizle birlikte 2009 yılında 72 bine kadar geriledi. Corolla üretiminin yeniden Türkiye'ye kaydırılmasaıyla birlikte 150 binlik üretime ulaşan şirketin CEO'su Orhan Özer, "2013'te yeni Corolla'nın üretime alınmasıyla birlikte 150 bin adedi yakalamış olacağız. Ancak sonrasında yeni bir model daha almamız lazım. Böylece üretimi 210 bine taşımamız mümkün olacak. Bu konuda alınmış bir karar yok, bunu sağlamanın yollarına bakıyoruz." dedi. Özer, fabrika için peşine düştükleri üçüncü modelin hafif ticarî araç veya Yaris sınıfında bir araç olup olmayacağı konusunda "Biz, kafamızda Corolla yatırımını bitirdik. Yeni ne olabilir ona bakıyoruz. Yaris'in sahibi var. (Fransa fabrikasını kastederek) Bambaşka bir şey olmalı." diye konuştu. Mevcut Corolla Türkiye'ye Japonya'dan ithal ediliyor. Toyota'nın Türkiye satışlarında yüzde 55'e yakın paya sahip bu model aynı zamanda Japonya'dan Türkiye'ye yapılan araç ithalatının da üçte ikisini oluşturuyor.

2002'den beri Türkiye'den ihracat yapan Toyota, bugüne kadar 14 milyar doların üzerinde ihracat cirosu elde etti. 1,1 milyondan fazla araç üreten Japon şirketi, halen Avrupa pazarları için Auris'le birlikte Verso modelini üretiyor. Toyota Türkiye fabrikası Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami ile birlikte teyakkuza geçen yerlerden biri oldu. Çünkü, fabrikada üretilen otomobillerin birçok parçası Japonya'dan tedarik ediliyor. Orhan Özer, Japonya ile Türkiye arasındaki uzun yol zamanının şu anda üretime yönelik bir kriz oluşturmasını önlediğini belirterek şunları söyledi: "Japonya'da bazı ana ve yan sanayi fabrikalarında üretim durdu. Ancak elimizde ve yoldaki gemilerde önümüzdeki bir ayı karşılayacak tedarik var. Bu arada Japonya'daki tablo da netleşmiş olacak." Toyota'nın Türkiye'de ve Avrupa'daki diğer üretim tesislerinde kullandığı 1.4 litrelik dizel motorun Japonya'dan ithal edildiğini belirten Özer, "Bu motordan da elimizde ve yolda birkaç aylık stok var. Bu motorun üretiminde sorun olduğunu öğrendik. Bu motoru üreten tesis, deprem bölgesinde. Motor kalıpları kolay kolay zarar görmez. 3 ay içinde bu sorunun giderilebileceğini düşünüyoruz. Türkiye'de üretim şu anda bundan etkilenmez." diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim