• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

TPAO ve Katar gazda ortaklığa gidiyor

TPAO ve Katar gazda ortaklığa gidiyor
Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon toplantılarına ilişkin Mutabakat Zaptı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Katar İş ve Ticaret Bakanı Şeyh Bin Abdülaziz Bin Cessim Bin Hamid El Tani arasında Doha'da imzalandı.

TPAO ve Katar gazda ortaklığa gidiyor

Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon toplantılarına ilişkin Mutabakat Zaptı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Katar İş ve Ticaret Bakanı Şeyh Bin Abdülaziz Bin Cessim Bin Hamid El Tani arasında Doha'da imzalandı.

Mutabakat Zaptı uyarınca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Katar Gaz, Katar'da ortak arama ve üretim faaliyeti için çalışma yapacak.

Türkiye ile Katar'ın ticari ilişkileri artırmak ve çeşitlendirmek amacıyla alınması gereken tedbirleri gözden geçirdiği ve Katar'da Türk ihraç ürünleri için sürekli bir Sergi Merkezi kurulması çalışmalarını değerlendirdiği belirtilen Mutabakat Zaptında yer alan konular şöyle:

''İki ülke arasında Serbest Ticaret Bölgeleri ve ekonomik bölgeler alanlarındaki ilişkiler geliştirilecek.

-Her iki ülke yatırımcılarının Türkiye'de, Katar'da ve üçüncü ülkelerde ortak çalışmalarda bulunmaları teşvik edilecek.

-Karşılıklı yatırımcı heyetleri organize edilecek ve potansiyel yatırımcıların karşılaşabilecekleri sorunların çözülmesi yönünde ortak hareket edilecek.

-Fikri mülkiyet haklarının korunması yönünde işbirliği artırılacak.

-Bölgesel tercihli ticaret düzenlemeleri konusunda ortak hareket edilecek.

-Müteahhitlik hizmetleri alanındaki mevcut işbirliği hacminin daha da artırılması ve bu işbirliğinin üçüncü ülkelerde de başlatılması amacıyla iki ülke özel sektörleri arasındaki ilişkiler güçlendirilecek.

TPAO-KATAR GAZ ORTAKLIĞI

-Standardizasyon alanında bir Mutabakat Zaptı imzalanacak.

-Enerji alanındaki büyük işbirliğini harekete geçirmek amacıyla Katar'dan Türkiye'ye LNG sevkine ilişkin bir anlaşma imzalanması, bu anlaşmaya paralel olarak Türkiye'de bir LNG re-gasification tesisi kurulması, TPAO ile Katar Gaz tarafından bir ortak girişim kurularak, Katar'da arama ve üretim faaliyetlerinde bulunulması konusunu detaylı bir şekilde değerlendirmek ve uygulama koymak üzere bir ortak toplantı yapılacak.

Ortak toplantıda Türkiye ve üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar gerçekleştirilmesi konularında işbirliği yapılması hususu da değerlendirilecek.

ŞİMŞEK'İN TEMASLARI

Bu arada Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları için Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Maliye Bakanı Şimşek, ikili temaslarda da bulundu.

Katar İş ve Ticaret Bakanı El Tani ile bir süre görüşen Şimşek, Katar Yatırım İdaresi Başkanı Hüseyin El Abdullah'ı da ziyaret etti. Şimşek, Yatırım Otoritesi Başkanıyla Türkiye'deki yatırım olanaklarını ele aldıklarını söyledi. Maliye Bakanı, Katar ve diğer ülkelerin Türkiye'de da daha fazla yatırım yapmaları için çaba içerisinde olduklarını ifade etti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugünkü temaslarının ardından bu akşam Türkiye'ye dönecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim