• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Trabzon, havzanın lojistik merkezi olsun

Trabzon, havzanın lojistik merkezi olsun
Karadeniz Havzası’nın önemli ihracat kapılarından biri olan Trabzon, ihracatını 10 yılda 4 kat artırmak için bölgesel lojistik merkez olmak istiyor.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmak üzere bir rapor hazırlandığını kaydeden iş çevreleri, gelecek 10 yılda Trabzon’un ihracatının 4 kat artırılması için Abhazya’da kesintiye uğrayan Karadeniz ulaşım ring koridorunun da bir an önce açılmasını talep ediyor. Rusya’nın kapanan limanlarının kent ekonomisine olumsuz etkilerini gidermek için alternatif liman projelerinin hayata geçirilmesini bekleyen iş çevreleri, Trabzon’un bölge ülkeleriyle ilişkilerinde geleceğe dönük stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç olduğu düşüncesinde.
 
Garanti Bankası ile Dünya Gazetesi’nin birlikte düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 82′ncisi Trabzon’da gerçekleştirildi. Trabzon’un sorunlarının ele alındığı toplantı DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın moderötörlüğünde Trabzon Novotel Maçka Suite Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Buluşma kapsamında ‘Fındık Üzerine Güncel Değerlendirme’ konulu bir de panel gerçekleştirildi.
 
HACISALİHOĞLU: TRABZON HER ALANDA 4 KAT BÜYÜMELİ
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yakın dönemdeki dünya üzerindeki gelişmelerin geniş anlamda Avrasya, bölgesel anlamda Karadeniz havzası, dar anlamda da Kafkasya ülkeleri arasında ki ekonomik açılımı önümüzdeki on yıl için yükselen pazar haline getirdiğini belirterek, “Özellikle Arap baharının etkisinin uzun süre sürmesinden ötürü ticaret ve ekonomi bu anılan bölgelere kayma eğiliminde. Ortadoğu’da kaybeden müteahhitlik sektörü Avrasya pazarına yöneldi. Bu Trabzon’a önemli bir çıkış noktası yaratıyor” diye konuştu.
 
Trabzon’un komşu ülkeleri ile geleceğini etkileyecek uluslararası örgütlenmelerin gelecekteki 10 yıllık beklentilerini şekillendirildiğini ifade eden Hacısalihoğlu,” Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 10 yıllık hedefleri ‘Vizyon 2020′ ismiyle kabul edildi. Ticaret, ulaştırma,enerji, haberleşme, bilim, teknoloji, turizm ve eğitim gibi bir çok alanda işbirliğini amaçlayan bu hedefler doğrultusunda Trabzon’un 10 yıllık stratejisi de belirlendi. 4 milyar TL sermayeye, 4 milyar TL krediye ve 1 milyar doları aşkın ihracata sahip olan Trabzon bu rakamları önümüzdeki 10 yıl stratejisinde en az 4 kata çıkarmalıdır. Karadeniz ulaşım ring koridoru önümüzdeki 10 yılda tamamlanmalı. Özellikle ambargo altındaki Abhazya’da kesintiye uğrayan koridor bölgedeki halkların ulaşım ve dolaşım haklarının önündeki en büyük engel” şeklinde konuştu.
KIZILCIK: KENTE ERZİNCAN DEMİRYOLU BAĞLANTISININ YAPILMASI GEREKİYOR
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a lojistik merkezinin Trabzon’da neden olması gerektiğini anlatan bir rapor sunmaya hazırlandıklarını ifade ederek, “Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret Sanayi Odası, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Avrupa’nın önemli lojistik merkezlerini inceledik. Hong Kong ve Şangay’dan çıkan gemi 40-45 günde Bremen’e veya Hamburg Limanı’na geliyor. Ülkemiz bu kadar uzun mesafenin tüm Avrupa’ya dağıtımının yapıldığı Rotterdam, Bremen, Hamburg’tan her bakımdan daha avantajlı. Yeter ki bu vizyona inanalım. Hong Kong’tan ve Şangay’dan çıkan gemi 30-35 günde Mersin-Tekirdağ ve Trabzon limanlarına gelir, oradaki lojistik merkezlerden dağıtılır. Ancak Trabzon’a Erzincan demiryolu bağlantısı yapılmalı” açıklamasını yaptı.
 
Trabzon’u turizm destinasyonu haline getirmek ve alternatif turizm şehri Trabzon’u yaratmak adına Doğu Karadeniz Turizm Master Planını hazırladıklarını aktaran Kızılcık, “Bayburt dahil 8 ili kapsayan bu plan ile Samsun’dan giriş yapacak turistlerin sahil yoluna inmeden yaylalardan Batum’a ulaşabilmesini hedefliyoruz. Arap ve Uzakdoğu ülkelerine tanıtımları artırdık. Arap ülkelerinden Trabzon’a direkt uçak konulması için THY ve özel şirketlerle görüşüyoruz. Kongre turizmi açısından 2 yıldızlı, 5 yıldızlı otel yapılması için çalışmalara başladık. Beşikdüzü OSB’nin parsel tahsisi tamamlandı. Ayrıca faal durumda olan Arsin OSB ve yapım aşamasında olan Şinik ile Vakfıkebir OSB bulunuyor” dedi.
 
GÜMRÜKÇÜOĞLU: YATIRIMCILARIN GÖZDE KENTİ HALİNE GELDİK
 
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye olarak kentin şehrin geleceğini planladıklarını belirterek, “61 proje ile yola çıktık. Kentsel dönüşüm kapsamında Zağnos Vadisi ve meydan çevresini düzenledik. Yıkımına başladığımız Çömlekçi ve çevresinin kentsel dönüşüm projesi var. Tabakhane çevresinin düzenlenmesinde de sona yaklaşıldı. Erdoğdu Yolu, kent içi ulaşım master planı gibi projelerimiz devam ediyor”diye konuştu. Trabzon’da kara, deniz ve hava ulaşımının geliştiğine dikkat çeken Gümrükçüoğlu, eksik olan demiryolu çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Trabzon’un ana hedefinin turizm destinasyonu haline gelmek olduğunun kaydeden Gümrükçüoğlu, “Trabzon’un bilgi kenti , lojistik kavşak ve ticaret merkezi olmasını hedefliyoruz. Konaklama olanaklarını geliştirmek adına 5 yıldızlı otelleri artırmaya yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Trabzon ulaşım, konaklama, iklim ve güvenlik açısından Türkiye’nin önemli kentlerinden biri. Altyapı ve üstyapı projeleriyle Trabzon’u yatırımcıların gözde kenti haline getirdik” ifadesini kullandı.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim