• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Trabzon Limanı'na 2 milyon $'lık yatırım

Trabzon Limanı'na 2 milyon $'lık yatırım
Trabzon Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, "Limanın üs olarak kullanılması söz konusu değil. Biz 2 milyon dolarlık yatırımla yüklerinin tasnif edileceği ambarlama alanları oluşturuyoruz" dedi

Almanya'nın askerlerini Afganistan'dan geri çekme sürecinde Trabzon'u aktarma üssü olarak kullanmasıyla ilgili bilgi veren Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Buna bir bakıma ticari faaliyet olarak bakmamız gerekiyor. Bu çerçevede yaklaşık 300'e yakın personel şu ya da bu şekilde 2.5 yıl boyunca Trabzon'da ikamet edecek. Şehrimize ekonomik anlamda ciddi katkısı olacak bir süreçtir. Kentin tüm unsurlarıyla elde edeceği gelirin 50 milyon dolardan aşağı olmayacağını tahmin ediyoruz" dedi.
 
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, 1 Nisan'dan itibaren Almanya'nın, Afganistan'daki ekipmanlarını hava yoluyla Trabzon Havalimanı'na, oradan deniz yoluyla da ülkelerine götürme sürecinin başlayacağını hatırlatarak, "Almanya'nın NATO marifetiyle Afganistan'a çok ciddi sevkıyatı olduğunu ve bunların geri götürülmesinin de çok uzun zaman gerektirdiğini, bu çerçevede 1 Nisan'dan itibaren 2.5 yıl boyunca burada faaliyet göstereceklerini ifade etmek istiyorum. Bu tamamen geri sevkıyat sürecidir" diye konuştu.

ALMAN ASKERLERİ SOKAKTA ÜNİFORMA GİYMEYECEK

Kızılcık, sözkonusu geri sevkıyatın iki ülke arasındaki anlaşmalara bağlı olarak yürütüleceğini vurgulayarak şunları söyledi: "Ankara'daki görev gücüne paralel Trabzon'da da bir görev gücü oluşturuldu. Hepsi adım adım kuralları belirlenerek yapılmaktadır. Havalimanına kargo uçakları ile gelen ekipmanlar oradan deniz limanına sevk edilecek. Alman askerleri resmi üniformalarını sadece havalimanı ve deniz limanı içinde giyecek. Askerler kesinlikle dışarıda resmi kıyafet giymeyecek ve silahsız olacaklar. Havalimanından, deniz limanına sevkıyat sırasında geçiş güvenliği Türk güvenlik güçlerinin kontrolünde olacak."

'TİCARİ FAALİYET OLARAK BAKMAMIZ GEREKİYOR'

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Almanya'nın Trabzon üzerinden yapacağı geri sevkıyat sürecine ticari faaliyet olarak bakılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu çerçevede yaklaşık 300'e yakın personel şu ya da bu şekilde 2.5 yıl boyunca Trabzon'da ikamet edecek. Bu çerçevede Usta Otel tamamen 2.5 yıl boyunca kiralanmış durumda. Şehrimize ekonomik anlamda da ciddi katkısı olacak bir süreçtir. Biz eğer Trabzon olarak bir lojistik merkez olmak istiyorsak bu anlamda bütün vatandaşlarımızın misafirlerimize ev sahipliği yapmaları ve misafirperverliğimizi göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Başka türlü Trabzon'u büyütemeyiz, sıcak kanlılığını, liman ve medeniyet şehri özelliklerini istediğimiz gibi yansıtamayız" dedi.
 
'ÜS KURULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Geri sevkıyat sürecinin Trabzon'daki istihdama, ekonomik gelişmeye ve tanıtıma katkı sağlayacağını da vurgulayan Vali Kızılcık, şu bilgileri verdi:
 
"Alman askerleri, jest olarak sadece limanlarda giydikleri üniformaların üzerine Türk bayrağı da koymayı teklif ettiler. Biz de bunun olabileceğini söyledik. Dolayısıyla burada yanlış veya farklı düşüncelere, zaaflara kapılmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Almanya'nın Afganistan'daki ekipmanlarının Trabzon'daki limanlar üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi sürecinde her şey bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuralları çerçevesinde ama NATO üyesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuralları çerçevesinde, bizim yönlendirmemiz ile yürütülmektedir. Türkiye ile Almanya arasında yapılan anlaşma gereğince bu çerçevede temel hedef Afganistan'dan Almanya'ya gidecek ekipmanın güvenli bir şekilde sevkıyatının gerçekleştirilmesidir. Dolayısıyla onun haricinde üs kurulması diye bir şey söz konusu değil. Üniformalar ve silah taşınması konusunda da kurallar açık. Böylece biz de NATO ülkesi olarak sevkıyatın sağlanması anlamında üzerimize düşeni yerine getirmiş olacağız. 'Üs' diye bir şey olamaz."

50 MİLYON DOLAR GELİR

Vali Recep Kızılcık, 2.5 yıllık süreçte kentin ekonomik geliri hakkında da bilgi verirken şunları söyledi: "Sevkıyat süresince Trabzon'un sadece liman faaliyetlerinden 15-20 milyon dolar arasında geliri olacağını söyleyebilirim. 300 kişinin otel harcamasını ve ek dolaylı istihdamı düşünmeliyiz. Ayrıca sürecin turistik büyüme ve dünyada önemli lojistik merkez olma hedefine katkı sağlayacağını unutmayalım. Şehre ekonomik anlamda bırakacağı nedir tam bilmiyorum ama liman, otel ve diğer unsurlarla birlikte nereden bakarsanız 50 milyon dolardan aşağı değil. Ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Savunma Bakanı Alman askerlerini ziyaret etmek için buraya gelecek. Bu ziyaretler de tanıtım için fevkalade önemlidir. Merkel'in, sürecin başında geleceğini tahmin ediyoruz."

LİMANA 2 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Trabzon Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Muzaffer Ermiş de, Almanya'nın Afganistan'dan getirilecek kargo yüklerinin limanda tasnif edilerek konteynırlara yükleneceğini ve Almanya'ya gönderileceğini belirterek şunları söyledi:

"Trabzon Limanı'nın üs olarak kullanılması gibi bir şey söz konusu değildir. Biz yaklaşık 2 milyon dolarlık yatırımla onların gelecek yüklerinin tasnif edileceği ambarlama alanları oluşturmaktayız. Trabzon Limanı'ndan Rusya'dan, İran'dan, ABD'den gelen yükün başka ülkelere transfer edildiği gibi Almanya'nın Afganistan'dan gelecek yüklerinin de Almanya'ya transit edilmesi gibi bir ticari faaliyeti de ortaya koyacağız. Bunun dışında 7-8 ülkenin daha bizlerle görüşmeleri sürmektedir."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim