• BIST 9764.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

TRACECA Ulusal Sekreterler Toplantısı

TRACECA Ulusal Sekreterler Toplantısı
Türkiye’yi ilgilendiren birçok önemli konunun ele alındığı Brüksel de Türkiye yi TRACECA Türkiye Ulusal Sekreteri Doktor Kaptan Barış Tozar temsil etti.

27 Şubat 2012 tarihinde Brüksel’de yapılan TRACECA Ulusal Sekreterler Toplantısı’na TRACECA Türkiye Ulusal Sekreteri Doktor Kaptan Barış Tozar, Ulusal Sekreter Yardımcısı İzzet Işık ve TRACECA Uzmanı Seçil Özyanık katıldı. Brüksel’deki Ulusal Sekreterler Toplantısı’nda, şu konular ele alındı.

TRACECA Mali Raporu

Toplantıda 2011 yılı mail raporu, 2011 yılı için İzzet Işık’ın da içinde yer aldığı denetçi kurul tarafından hazırlanan rapor ve 2013 taslak bütçesi IGC TRACECA Genel Sekreterliği tarafından sunuldu.

TRACECA Stratejisi

TRACECA’ya üye ülkelerin TRACECA programı çerçevesinde 2015 yılına kadar tüm ulaştırma modlarının geliştirmesinde ele alacakları temel öncelliklerini belirleyen strateji, 2-3 Mayıs 2006 da Sofya’da yapılan IGC Bakanlar Konferansı’nda bakanların onayına sunuldu ve onaylandı.

Stratejinin üye ülkeler tarafından uygulanması için; iki yıllık Eylem Planları geliştirilmekte. Üye ülkeler, izleme sistemi vasıtasıyla,  eylem planında öngörülen faaliyetlerin uygulanmasına  ilişkin olarak periyodik bilgi paylaşımında bulunuyorlar.

Bu toplantıda daimi sekretaryaya, üye ülkeler ve Avrupa Komisyonu ile birlikte hazırlanan stratejinin uygulanması için,  2010-2012 yılı Eylem Planı toplantıda sunuldu; üye ülkelerden rapora derc edilecek güncel bilgi ve gelişmelerin gönderilmesi talep edildi.

Ayrıca bu toplantıda, daimi sekretarya, 2016-2026 dönemini kapsayacak yeni bir TRACECA Strateji Belgesi’nin hazırlanması konusunda bilgi verildi. Stratejinin hazırlanması prosedürü hakkında fikir teatisinde bulunuldu. Üye ülkelerden, stratejide yer vermek istedikleri öneri ve öncelikli ulaştırma konularını bildirmeleri talep edildi.

İpek Yolu Gümrük Girişimi ile İşbirliği

“İpek Yolu” Gümrük İşbirliği Girişimi ile TRACECA Daimi sekretaryası arasında işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmakta. Bu girişimin faaliyetlerini,  TRACECA Daimi Sekretarya’nın yürütmesi için, bir işbirliği protokolünün(MOU) hazırlanması ve imzalanması bekleniyor. Dokuzuncu IGC Bakanlar toplantısında (24.11.2011, Bucharest, Romania) Daimi Sekretarya’ya  bir MOU hazırlaması ve imzalanması rolü verildi. Bu bağlamda, işbirliğinin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulması öngörülüyor.

Gürcistan tarafınca sunulan yeni ek

Gürcistan tarafından sunulan “Draft of New Technical to the Basic Multilateral Agreement on Joint  operation of Railway-Ferry Links between the Parties of MLA on the Black Sea and the Caspian Sea” adlı yeni taslak teknik ek sunuldu. 

IRU ile İşbirliği

IRU tarafından temel amacı uluslararası karayolu taşımacıları için elektronik yol haritaları üretmek olan yeni bir proje geliştirildi. Özellikle, Orta Asya ülkelerine yönelik olarak,  GPS Nevigasyon sistemlerinin kullanımı için gerekli olan Elektronik haritaların oluşturulmasını öngörmekte. Böylece, karayolu ticari araçların TRACECA bölgesinde (şebekesinde ) seyir etmesini kolaylaştırmayı, zaman ve maliyet tasarrufunu sağlamayı  amaçlamakta. Özellikle, Türkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Azerbaijan, Georgia and Armenia gibi Orta Asya  ve Güney Kafkasya ülkelerinde elektronik yol haritalar bulunmamakta veya ihtiyaca cevap vermemekte.  

IRU bu yönde bir çalışma yapmayı planlamakta ve işbirliği için TRACECA Daimi sekretaryası ile bir İyi Niyet Protokolü imzalandı.

ECAC İle İşbirliği

Avrupa Sivil Havacılık Konferansa (ECAC) ile TRACECA arasında işbirliği öngörülmekte olup, bu çerçevede iki kuruluş arasında bir MOU nun imzalanması planlanmakta. Toplantıda bu işbirliği hakkında bilgi sunuldu ve MLA ‘ye taraf ülkelerin katkısıyla taslak MOU nihayi hale getirildikten sonra 10. IGC Bakanlar Toplantısı’nda imzalanacak.

Yeni Başlayan Sivil Havacılık Projesi

Sivil Havacılık Güvenlik ve Emniyet Konulu yeni bir Teknik Yardım Projesi hakkında katılımcılara bilgi sunuldu ve projenin başarılı bir şekilde uygulanması için üye ülkelerden destek istendi.

SASEPOL Türkiye Başkanlığı

Karadeniz ve Hazar Denizi için Güvenlik yönetimi ve Denizcilik Emniyeti ve Deniz Kirliliğinin önlenmesi projesi kapsamında bir “ TRACECA Bölgesinde Denizcilikte Emniyet ve Güvenlik Eylem stratejisi geliştirildi.  Bu kapsamda birçok çalıştay yapıldı. TRACECA Türkiye Ulusal Sekreterliği ve DM temsilciler katılmışlar ve stratejinin oluşturulmasına büyük katkı sağlamışlardır.  Söz konusu Strateji 9. IGC Bakanlar toplantısında onaylanmıştır.

Eylem Stratejinin uygulanması için bir Bölgesel Çalışma Grubu oluşturulmuş olup, bu çalışma grubunun ilk Başkanlığını Türkiye üstlenmiştir. Çalışma Grubunun Başkanı Seçil ÖzYanık tarafından son gelişmeler hakkında bir sunum yapılmıştır.

Ayrıca, AB Komisyonu'ndan  “TRACECA Regional Action Strategy on Maritime Safety and Security and Environmental Protection” uygulanması için yeni bir projeyi başlatması beklenmektedir.

Kara Taşımacılığında Emniyet ve Güvenlik Projesi

Toplantıda “TRACECA Ülkelerinde Kara Taşımacılığında Emniyet ve Güvenlik” projesi kapsamında, Daimi sekretarya ve üye ülkelerle birlikte hazırlanan ve 9. IGC Bakanlar toplantısında onaylanan “Kara Taşımacılığında Bölgesel Emniyet ve Güvenlik Eylem Planı” nın uygulanmasına ilişkin olarak Proje ekibi tarafından bilgi  sunulmuştur.  Ülkelerin, karayolu güvenliğiyle ilgili faaliyetlerinde bu Eylem planını dikkate almaları talep edilmiştir. Eylem planının ulusal bazda uygulanması için, Ulusal Komisyonlar bünyesinde “Ulusal Çalışma Guruplarının” kurulması istenmiştir.

baris1.jpg

baris2.jpg

baristoplu.jpg

baris.20120305171015.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim