• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Trafik cezasına giden paralar azaldı

Trafik cezasına giden paralar azaldı
Son yıllarda kullanımı hızla artan araç takip sistemleri her gün yüzlerce aracı trafikte olan şirketlere büyük fayda sağlıyor.

Son yıllarda kullanımı hızla artan araç takip sistemleri her gün yüzlerce aracı trafikte olan şirketlere büyük fayda sağlıyor. Araç içinde her hareketi kontrol edilen sürücüler hız sınırını aşamıyor, trafik kurallarını ihlal edemiyor. Bu sayede trafik cezası için ödenen paralarda firmaların kasalarında kaldı. Sistem sayesinde şirket araçlarının karıştığı kazalarda azaldı.

Trafik kazalarının yaklaşık yüzde 95′inin sürücü hatalarından kaynaklandığı Türkiye’de şirketler filolarında araç takip sistemi kullanmaya başlayınca kazalarda da azalma yaşandı. Takip sistemiyle sürekli kontrol altında olduğunu bilen sürücüler, hız sınırı ve trafik kurallarına daha çok riayet edince hem trafik cezalarının hem de muhtemel kazaların önüne geçiliyor. Böylece sistemi kullanan firmaların ödediği trafik cezalarında ve kaza primlerinde önemli ölçüde düşüş gözleniyor.

Özellikle büyükşehirlerde trafikteki araçların önemli bölümünü oluşturan şirket filoları, sürücü uzun süre trafikte kaldığı için kaza riski taşıyan gruplarda ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de araç takip sistemlerinin özellikle çok sayıda araç çalıştıran firmalar tarafından kullanıldığını söyleyen FiloTurk Pazarlama Müdürü Bülent Kayıkçı, “Sistemi kullanan şirketlerde kaza primleri dörtte bir oranında azalanlar var. Bu demek oluyor ki kaza oranlarında yüzde 25′lere varan düşüş yaşanıyor” dedi.

Araç takip sistemini kullanan firmalarda şoförün sürüş karakteri anlık olarak takip edilebiliyor. Şirkete ait filoda sistem kurulduktan sonra şoförün belirlenen kuralların dışına çıkılması durumunda sistem bunu otomatik olarak rapor edip ilgili yöneticiye gönderiyor. Bu gibi durumlarda müdahalenin firmadan firmaya değiştiğini dile getiren Kayıkçı, “Bazıları şoföre eğitim vererek sürüş tarzını düzeltmeye çalışıyor. Bazıları da çeşitli şekillerde yaptırım uygulayarak sürücü hatalarının önüne geçiyor.” şeklinde konuştu. Araç takip sistemlerinde hedef kitle ticari araçlar. Türkiye’de 400 bin civarında araç takip sistemi olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda Türkiye’de önemli ölçüde gelişme kaydeden sektörde faaliyet gösteren firmalar sektörlere uygun çözümler üretmeye başladı. Sistemi en yoğun kullanan lojistik firmalarının ardından inşaat ve gıda firmaları geliyor. Zira sistem kaza riskini düşürme dışında sahip olduğu ısı sensörleri sayesinde aracın taşıdığı beton ya da gıda malzemesinin bozulmadan yerine ulaşmasını sağlıyor. Son yıllarda talebin katlanarak arttığı diğer bir alan ise okul servisleri. Arvento Araç Takip Sistemleri Genel Müdürü Özer Hıncal bu sayede trafik kurallarına uygun hareket edenlerin sayısının arttığını ve trafik cezalarının azaldığını belirtti. Hıncal, sistemlerin kullanıldığı şirket araçlarında hız ihlallerinin neredeyse sıfırlandığını tespit ettiklerini söyledi.

Taşımacılık alanında faaliyet gösteren TURKON’un Pazarlama Müdürü Erkan Aydın, araç takip sistemleri sayesinde şoförlerin belirlenen limitin dışına çıkması durumunda kendilerine sistemden uyarı geldiğini söyledi. Aydın, “Sistemi kullanmaya başladığımızdan beri hem trafik cezaları hem kazalar azaldı.” dedi. Sürat Kargo Operasyon Müdürü Necmi Mert ise “Şirket bütçesinden trafik cezaları için çıkan ücret azaldı. Bunun yanı sıra şoförler denetlendiğini bildiği için aracı yavaş kullanınca yakıtta da önemli ölçüde tasarruf yapılıyor” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim