• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Trafik kazalarını teknoloji engelleyecek

Trafik kazalarını teknoloji engelleyecek
Trafik kazalarını önlemek için sürüş destek sistemleri geliştiriliyor. Otomasyonu artırılan sistem ile kazaların sıfıra indirilmesi planlanıyor.

 

Trafik kazalarını önlemek için sürüş destek sistemleri geliştiriliyor. Otomasyonu artırılan sistem ile kazaların sıfıra indirilmesi planlanıyor.
 
Kurban Bayramı’nda meydana gelen 3 bin 319 trafik kazasında 131 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 738 kişi de yaralandı. İstatistiklere göre kazaların yüzde 90′ı sürücü hatalarından kaynaklanıyor.
 
Çoğunlukla geçiş üstünlüğü, dönüş hataları, aşırı hız, hatalı mesafe tahminleri, sürücülerin kritik durumlarda yanlış kararlar verebilmesinin yanında monoton yol koşullarında sürücünün algı ve dikkatinin düşmesi temel kaza sebepleri ortaya çıkıyor.
 
Ancak gelişen teknoloji kullanılarak kazaların bir kısmının engellenebileceği belirtiliyor. Dünyanın önde gelen otomotiv yan sanayi kuruluşlarından biri olan Bosch, sürüş destek sistemlerini geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Otomasyonu daha da artırılan sürüş fonksiyonlarının her biri, ölümlü trafik kazalarının ortadan kaldırılmasını hedefleyen ‘sıfır kaza’ vizyonuna giden yolda önemli kilometre taşı görevi görüyor. Bosch’un dünyanın dört bir yanında yaklaşık 5 bin mühendisi bu sistemlerin geliştirilmesinde görev alıyor. Gelecekte Euro NCAP en yüksek notu olan beş yıldızı, sadece sürüş desteği fonksiyonlarına sahip araçlara verecek. 2014 yılından itibaren araçların Otonom Acil Fren Sistemi (AEB) ve Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi (LDWS), 2016 yılından itibaren ise elektronik yaya koruma sistemine sahip olması gerekiyor.
 
Birleşmiş Milletler, 2010-2020 yılları arasında trafik kazalarında ölenlerin sayısının dünya çapında yüzde 50 artarak 1,3 milyondan 1,9 milyona yükseleceğini tahmin ediyor. Her yıl 100 binin üzerinde insan Hindistan yollarında hayatını kaybediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2000 yılında 42 binden 2010 yılında 33 bine indi. Aynı şekilde, kaza analiz verileri ESP sürüş destek sisteminin ortaya çıkmasından buyana Avrupa yollarında ölümlü kaza oranının büyük ölçüde azaldı. Avrupa’da, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2001 yılında 54 binden 2010 yılında 30 bine indi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim