• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Traktörün uzaktan kumandalısı üretildi

Traktörün uzaktan kumandalısı üretildi
Türkiye’de yeşil traktörler olarak bilinen John Deere firmasının geliştirdiği bir sistemle, tarım makineleri artık uzaktan kumanda sistemi ile çalışabilecek.

Traktörün uzaktan kumandalısı üretildi

Türkiye’de yeşil traktörler olarak bilinen John Deere firmasının geliştirdiği bir sistemle, tarım makineleri artık uzaktan kumanda sistemi ile çalışabilecek.

Uydu alıcı sinyallerle çalışan bu tarım makineleri şoför hatalarına da artık “dur” diyor. Herhangi bir arıza verdiğinde, problemi mesajla bildiren bu akıllı traktörler, neredeyse her şeyi yaparak sahibine iş bırakmıyor. Şimdilik direksiyonu devre dışı bırakan bu akıllı traktörler, daha sonra da her şeyi uzaktan kumandaya bırakmaya hazırlanıyor.
 
Traktör ve biçerdöver gibi tarım makinelerinde, uydu alıcısı sinyalleri ile çalışan otomatik kontrollü tarım makineleriyle birlikte, traktörde ya da biçerdöver kullanan operatörler direksiyona dokunmadan tarlanın her tarafına ekim yapabiliyor. Ekimin yanı sıra traktördeki bilgisayarlı sistem ile tarlada ekip biçilecek alan uydu sinyalleri tarafından belirleniyor. Ekim yapılacak alan saptanıyor ve sıfır hata ile tüm işlemler gerçekleştiriliyor.
 
John Deere Türkiye Pazarlama Müdürü Mete Has, “Örneğin, mısır ekimi yapıyorsunuz veya bir sürüm yapıyorsunuz. Bunda direksiyona dokunmaksızın şoförün aynı şekilde hatasız bir şekilde tarlada dümdüz ekim dikim ve ilaçlama yapabilmesini sağlıyor. Onun dışında, arkasına taktığı ekipmanın ayarlarını da tek bir ekrandan takip etme olanağına da sahip oluyorsunuz.” dedi.
 
Uydu sistemi ile birlikte şoför hatalarının ortadan kalktığını aktaran Has, “Operatör ne kadar deneyimli olursa olsun bir operatörün yüzde 10 oranında hata yapmasının mümkün olduğu ortaya çıkmıştır. Mesela üst üste bindirdiği iki kere aynı yeri sürdüğü veya hiç sürmeden boş geçtiği yerlerin yüzde 10 gibi bir alan kapladığını düşünürseniz 10 bin dönüm arazisi olan bir adamın, bin dönümde bu hatayı yapması söz konusudur ki bu da çok büyük bir rakam.” diyerek, akıllı traktörlerin kullanıcısına sağladığı faydaları dile getirdi.
 
İlaçlama sistemi ile ilgili olarak da bilgilendirmede bulunan Mete Has, “Şu an dünyada izobas denilen bir sistem var. İzobas sistemini bir kablo ile traktör bağladığınızda, bir flash belleği bilgisayara takar gibi taktığınızda bilgisayarın nasıl flash bellekteki bilgileri gördüğünü düşünürseniz aynısını traktöre bağladığınız zaman bir kablo vasıtası ile onun bütün ayarlarını markası modeli ve onun ayar ekranını görebiliyorsunuz.” dedi.
 
Bu sistemle fazla ekim yapma gibi hataların sıfıra indiğini ifade eden Has, “İlaçlama olsun, gübreleme olsun, mibzerle ekim olsun, otomatik traktörden aldığı komutlar ve uydudan aldığı sinyalleri otomatik olarak ekipmana sağlayan sistemlerdir. Fazla ilaçlama ve fazla ekim yapma gibi hataları sıfıra indiriyorsunuz. Boş geçilmiş, işlenmemiş alanları da ortadan kaldırıyorsunuz.” bilgisini verdi. Yeni teknoloji ile tarım makineleri sahibine arıza konusunda da yardımcı oluyor. Uzaktan servis kontrolü sisteminin takılı olduğu makinelerin herhangi bir yerinde hata veya arıza filtresinde tıkanma olduğunda sistem otomatik olarak anında konuyu merkeze, bayiye, ve şoförü SMS ile haber veriyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim