• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Transist'in ilk sempozyumu gerçekleşti

Transist'in ilk sempozyumu gerçekleşti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Toplu Ulaşım Haftası'nın ilk sempozyumu bugün Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

ULAŞIM SEMPOZYUMU PROTESTOYLA BAŞLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Toplu Ulaşım Sempozyumunun açılışı sırasında "ulaşıma yapılan zamları" protesto eden bir grup öğrenciye polis müdahale etti.

Sütlüce Kongre Merkezi'nde düzenlenen Toplu Ulaşım Sempozyumu'na Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılması bekleniyordu. Ancak Yıldırım ve Topbaş, programa katılmadı. Sempozyumun açılışında kurdela kesimini İETT işletmeleri genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı yaptı.

ÖĞRENCİLERDEN ZAMLARA PROTESTO

Dağınık bir şekilde kongre merkezine giren öğrenciler birleşerek sloganlar atmaya başladı. Ulaşım zamlarını protesto eden öğrencileri kongre merkezi görevlileri ile sivil polisler zorla dışarı çıkarmak istedi. Bu sırada arbede yaşandı. Öğrenciler yaka paça bir odaya kapatıldı. Üzerinde mescit yazan odanın bir kapısı dışarı açılıyordu. Öğrenciler bu kapıdan dışarı çıkarılıyordu. Fakat dışarı da kalan öğrenciler "Arkadaşlarımızı içeride dövüyorlar" diye tepkilerini sürdürdü. Bu sırada bazı vatandaşlarla protestocular arasında sözlü tartışma yaşandı. Diğer eylemcilerde görevliler tarafından zor kullanılarak aynı odaya götürüldü. Eylemcilerin tamamının bu kapıdan dışarı çıkarılarak gözaltına alındığı öğrenildi.

Olaylar yatıştıktan sonra sempozyum programına geçildi. Sabah oturumunun ilk konusu:” Kentiçi Ulaşım Yönetimi Mevzuatı” oldu. Moderatörlüğünü prof. Dr. Bahri Öztürk’ün yaptığı oturumda; Prof Dr. Mustafa Ilıcalı, Prof. Dr. Güngör Evren, Av. Veli Böke ve Ali Karaaslan konuşmacı olarak yer aldı.

Açılışta bir konuşma yapan İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı: “Toplu taşımacılık sistemlerini şehrin ana omurgası haline getirmek ve şehir dokusunun ayrılmaz bir parçası kılmak, daha yaşanabilir kentler inşa etmenin olmazsa olmazıdır. Ancak bu şekilde toplu taşımayı, özel araç kullanımında daha hızlı, daha konforlu ve daha ekonomik kılmak mümkün olabilir. Bu başarılabildiği ölçüde, insanların araçlarını bırakıp toplu taşımayı yaygın olark kullanmaları sağlanabilir” şeklinde konuştu. Baraçlı: “Daha yaşanabilir kentler için sektördeki kurum ve kuruluşların çabalarının yanında, toplumun her kesiminin işin içine, çözümün bir parçası olarak, dahil edilmesi önem taşımaktadır. Bu ise toplumdaki toplu taşıma kültürü ve bilincinin yerleşmesiyle mümkündür” şeklinde konuştu.

“SORUN: PLANSIZLIK VE ÇOK BAŞLILIK”

Toplantıda söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Mustafa Ilıcalı: “Plansız kentleşme, ulaşım altyapısının oluşturulmasındaki mali kaynak yetersizliği toplu taşımacılık yerine küçük kapasiteli bireysel taşımacılığın öne çıkması çözüm arayışlarında ucuz ve yüzeysel uygulamaların tercih edilerek maliyet büyüklüğü gerekçe gösterilerek köklü çözümlerin ertelenmesi, kentli ve ülkemiz için maliyeti yüksek, güvensiz, çevreyi kirletici bir taşımacılık, trafik sıkışıklıklarının başlıca sebepleridir. Kent içi ulaşımda planlama, uygulama, işletme ve denetimdeki yetki dağınıklığı bir başka deyişle çok başlılık çözüme yönelik doğru uygulamalara geçilmesini geciktirmiş ve zorlaştırmıştır” dedi.

Haber ve Fotoğraflar: Cengiz Tepebaş-Esra Sarıkeçe-İstanbul Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim