• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

TSE ve SHGM'den Yeşil Havalimanı işbirliği

TSE ve SHGM'den Yeşil Havalimanı işbirliği
TSE ile SHGM, Türkiye'deki havalimanlarının ve bu havalimanlarında faaliyet gösteren işletmelerin "Yeşil Kuruluş-Yeşil Havalimanı" olmaları için işbirliği yapacak.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'deki havalimanlarının ve bu havalimanlarında faaliyet gösteren işletmelerin "Yeşil Kuruluş-Yeşil Havalimanı" olmaları için işbirliği yapacak.

TSE'den yapılan yazılı açıklamaya göre, TSE SHGM ile imzaladığı işbirliği protokolü çerçevesinde, "Yeşil Havalimanı Belgesi" almak isteyen havacılık işletmelerinin denetimini yapacak.

Yeşil Havalimanı Belgesini almaya hak kazanmak için havalimanında hizmet veren tüm işletmelerin TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemini kurması, Sera Gazı Envanter Raporunu TS ISO 14064-3 Standardına göre doğrulatması, SHGM ve TSE'nin ortaklaşa belirlediği sektörel kriterlerle sera gazı kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor.

TSE, 15 Şubat'ta başladığı bu proje için Türkiye'deki havalimanlarında faaliyet gösteren işletmelerin talep etmesi halinde tetkikleri gerçekleştirecek. Havacılık işletmelerinin süreci başarıyla tamamlaması halinde SHGM tarafından verilecek onay sonrası, havalimanı işletmeleri yeşil kuruluş belgesi almaya hak kazanacak. Bir havalimanındaki tüm işletmelerin "yeşil kuruluş" belgesi alması halinde, o havalimanına SHGM tarafından "yeşil havalimanı" unvanı verilecek.

SHGM, bu projenin tüm havalimanlarında yaygınlaştırılmasını teşvik etmek için "yeşil kuruluş" belgesi alan işletmelerin o havalimanı için ödeyeceği yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde belli oranlarda indirim yapacak. Havalimanının "yeşil havalimanı" belgesine sahip olması durumunda ise havalimanı işletmelerinin SHGM'ye ödemekte olduğu temdit ücretlerinde indirim oranları arttırılacak.

TSE tarafından yeşil havalimanı projesini teşvik etmek amacıyla TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirmesinde ve TS ISO 14064-3 Standardına göre doğrulama faaliyetlerinde yüzde 10, havacılık işletmelerine proje kapsamındaki konulara ilişkin eğitim ücretlerinde yüzde 25 indirim sağlanacak.

Yeşil Havalimanı Projesi ile havalimanı işletmeleri, yer hizmetleri, terminal işletmeleri bakım kuruluşları, yakıt kuruluşları ve diğer havacılık işletmelerinde, çevre politikası ve hedeflerinin oluşturulması, çevre bilincinin arttırılması, enerji verimliliği projelerine yatırım yapılması, sera gazı yönetim planı ve atık yönetim planının yapılması, emisyon ölçümlerinin yapılması, çevreci araçların kullanımına özen gösterilmesi, su ve toprak kirliğinin önlenmesi için tedbir alınması, çevresel gürültü ölçümlerinin yapılması ve bu konuda önlemler alınması vs amaçlanıyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim