• BIST 106.843
  • Altın 142,689
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 27 °C

TSE’den ilk helal belgesi Yörsan’a geldi

TSE’den ilk helal belgesi Yörsan’a geldi
TSE’den Helal Gıda Belgesi alan Yörsan, söz konusu belgeyi alan ilk süt ve süt ürünleri firması oldu.

TSE’den ilk helal belgesi Yörsan’a geldi

TSE’den Helal Gıda Belgesi alan Yörsan, söz konusu belgeyi alan ilk süt ve süt ürünleri firması oldu.

Yörsan, daha önce de Türkiye’de Helal Gıda belgelendirmesi yapan GİMDES’ten süt ve süt ürünleri sektöründe helal belgesi alan ilk büyük firma olmuştu.
 
Hangi dinden olursa olsun, günümüzde inanç değerlerine uygun olarak beslenmek isteyen insan sayısı hızla artıyor. Artan ürün çeşitliği ile beraber özellike gıda sektöründe- helal gıda hassiseti olan tüketiciler, son tüketiciye sunulan ürünlerin, üretilirken helal/haram kurallarına dikkat edilip edilmediğini bilmek istiyorlar.
 
Helal ürün pazarının yıllık talebi 200 milyar dolar civarında
 
Helal Sertifikalanmış ürünler için Pazar oldukça büyük. Örneğin İslam dünyasını baz aldığımızda ortalama 1,5 Milyar müslüman var. Müslümanların 10 Milyon’u Amerika’da 25 Milyon’u Avrupa’da, 300 Milyon Afrika’da, 850 Milyon Asya’da ve 250 Milyon’u Ortadoğu’da yaşıyor. Kaynaklar, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde helal ürün pazarının yıllık talebinin 200 Milyar Dolar civarında olduğunu gösteriyor.
 Bu gerçekten hareketle uluslararası ticaretin son 10 yılda 2 katına çıkması, özellike müslüman dünyanın cazip hale gelmesi, firmaları “Helal Gıda Sertifikası Almaya” itiyor. Bugün birçok uluslararası firma, yine uluslararası saygınlığı olan denetim kuruluşlarından “Helal Gıda Sertifikası” almaya çalışıyor.
 
Helal gıda sertifikası alım süreci
 

Helal Gıda Belgesi almak için, TSE’ye resmi başvuru yapıldıktan sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE’den konunun uzmanı en az iki kişiden oluşan İnceleme Heyeti tarafından üretim yerinde ilgili standarda göre inceleme gerçekleştiriliyor. Bu incelemede; belgelendirilmesi talep edilen ürünün üretiminin, standardın öngördüğü şartlarda ve ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği yerinde tespit ediliyor. Üretim yeri incelemesi olumlu bulunan firmaların ürünlerinin laboratuvarlarda muayene ve deneylerinin yapılmasının ardından belgelendirme çalışmasının ilk aşaması tamamlanıyor.
 
Hazırlanan raporlar Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir üyenin de bulunduğu 5 kişiden oluşan Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu;na öneri niteliğinde sunuluyor. Nihai belgelendirme kararı bu komisyon tarafından veriliyor. Oy birliği kararının esas alındığı Komisyon çalışmalarında Diyanet İşleri Başkanlığı mensubu üyenin katılmaması durumunda hiçbir karar alınamıyor.
 
Ürününe Helal Gıda Belgesi alan kuruluşta yılda en az iki kez habersiz olmak üzere ara kontroller yapılıyor. Ayrıca gerektiğinde piyasadan da numune alınarak ürünler denetleniyor. Ara kontroller sonucunda standarda ve sözleşme hükümlerine herhangi bir aykırılık tespit edildiği durumlarda, diğer belgelendirme uygulamalarından farklı olarak, hiçbir uyarı yapılmadan Helal Gıda Belgesi iptal ediliyor.
 
Yörsan Türkiye’nin titiz lezzet fabrikası
 

“Gelenekten Geleceğe” sloganı ile unutulmaya yüz tutmuş birçok geleneksel tat ve lezzeti tüketicisi ile buluşturan Yörsan, aynı zamanda farklı ülkelerin lezzetlerini de üreterek ülkemiz piyasasına ve Amerika, Japonya, Almanya, Dubai, Malezya, Irak, Özbekistan, Azerbaycan, Arabistan, Singapur, Libya, Lübnan, Maldiv Adaları, Arnavutluk, Kosova, Arnavutluk gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
 
Ticari geleneği 1960’lı yıllara dayanan Yörsan, halen Susurlukta bulunan ve yaklaşık 100.000 m2’lik kapalı alana sahip, en son modern teknoloji ile donatılmış fabrikasında sağlıklı ve güvenilir ürünler üretiyor.
 
Yörsan’ın “TSE Helal Gıda Uygunluk Belgesi” alması tesadüf değil. Avrupa normlarının üzerinde bir teknoloji ile donatılmış fabrikasında, bünyesinde yer alan 40’ın üzerinde gıda mühendisi, onlarca teknik ekibi ve yüzlerce çalışanı var. Üretmiş olduğu ürünlerde çiğ süt kabul aşamasından başlayarak bitmiş ürüne kadar, üretim proseslerinin her aşamasında kalite kontrol analizlerini modern ekipmanlarla donatılmış laboratuarlarında gerçekleştirmekte olup, kaliteli, sağlıklı ve güvenilir ürünlerini Yörsan tüketicilerle buluşturuyor.
 
Ödül üstüne ödül alan sektörünün tek firması
 
Yörsan kaymaklı tava yoğurt, kuru cacık, çift bölmeli meyveli yoğurt, mürdüm eriği nektarı, karadut nektarı gibi birçok ürünü Türkiye piyasasına ilk sunan firma olarak biliniyor. Türkiye’de ilk kez pastörize süt ile kültürlü peynir üretimini gerçekleştiren Yörsan’nın bu titiz çalışmaları; “TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi” “TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi” “TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi” “TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Yeterlilik Belgesi BRC (Global Food Safety) ile taçlandırılmış.
 
Birçok lezzeti tüketiciyle buluşturan Yörsan’ın ambalajları da pekçok ödüle layık görülmüş. Örneğin Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) tarafından verilen ambalaj ödüllerinden “Çift bölmeli meyveli yoğurt” ve “tava yoğurdu” ürünlerinin ambalaj tasarımları ile “Wordstar” ve Yörsan “Kilitli Kapaklı Cam Şişe” tasarımları ile “Altın Ambalaj “ödülleri verilmiş.
 Yine kolay açılır kapaklı 1’lik teneke ambalajlı beyaz peynir ile TSE’nin altın ambalaj ödülünün sahibi olmuş.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim