• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

TTK’da son dakika değişikliğine tepki

TTK’da son dakika değişikliğine tepki
İstanbul Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya, 6102 sayılı Yeni TTK'nın 400. maddesinde sessiz sedasız yapılan değişiklikle ilgili önemli bir uyarıda bulundu.

TTK’da son dakika değişikliğine tepki

İstanbul Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya, 6102 sayılı Yeni TTK'nın 400. maddesinde sessiz sedasız yapılan değişiklikle ilgili önemli bir uyarıda bulundu.

Çaya, tasarıda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirleri bekleyen bir tehlikeye dikkat çekti ve yetkilileri uyardı.

İki gün önce Meclis’e sunulan Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili yapılacak 43 maddelik değişikliğe dikkat çeken Çaya, konunun uzun bir süredir tartışıldığını ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade etti.

TTK’nın konu itibariyle çok geniş bir alanı kapsadığını vurgulayan Çaya, özellikle 6102 sayılı kanunun "Denetçi Olabilecekler" başlıklı 400. Maddesinin  değiştirilmesine, neden ihtiyaç duyulduğuna bir anlam veremediğini dile getirdi.

400. Maddenin 1. fıkrasında "Denetçi, ancak ortakları, yeminli malî müşavir veya serbest muhasebeci malî müşavir sıfatını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir. Küçük anonim şirketler, en az iki yeminli malî müşaviri veya serbest muhasebeci malî müşaviri denetçi seçebilirler" şeklinde bir düzenleme ile denetçi olabilecekler için 3568 sayılı kanuna göre yetki almış olmayı temel kıstas sayıldığını ifade eden Mustafa Çaya, Meslek mensupları arasında özel bir ayırım yapılmaması ve sadece meslek mensuplarının denetçi olabilmesinin camiada memnuniyetle karşılandığını aktardı.

"AÇIK NOKTA VAR. HERKES DENETÇİ OLARAK MESLEĞE GİREBİLİR"

Buna rağmen değiştirilen yasa tasarısındaki bir açığa dikkatleri çeken Çaya, tasarının 19. maddesinde yapılan düzenlemede "Denetçi, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca, bağımsız denetim yapmak üzere yetkilendirilen bağımsız denetçi veya ortakları bağımsız denetçi olan sermaye şirketleri olabilir." şeklinde yeni bir yaklaşım sergilendiğine vurgu yaptı.

Çaya şöyle konuştu: Tasarı ile getirilen düzenlemede Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavir unvanları çıkarılmış, kimlerin denetçi olabileceği yetkisi sadece Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna bırakılmış, dolayısıyla bu unvanlara haiz olmayanların da denetim mesleğine girmelerinin kapısı aralanmıştır"

“YMM VE SMMM ZORUNLULUĞU KORUNMALI”

Kanunun mevcut haliyle, denetim mesleğini sadece 3568'e göre yetki almış meslek mensuplarının yapabileceğini aktaran Çaya, “400. maddeyle ilgili olarak değişikliğin gerçekleşmesi halinde, bu hükmün korunamayacağı, KHK'nin kolayca değiştirilebileceği izlenimi oluşmaktadır.

Ülkemizde, uluslararası kabul görebilecek ilk denetim uygulaması Sermaye Piyasası Kurumu ile başlamıştır. SPK uygulamasında da bağımsız denetçi olabilmek için, 3568 sayılı kanuna göre yetki almış olma şartı aranmaktadır.

Yeni TTK ile ilgili olarak birçok konuda tartışma olmasına rağmen, denetçi olabilecekler le ilgili hiçbir tartışma kamuoyuna yansımamıştır. Genel kabule göre denetçi ancak Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler arasından seçilmelidir.İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak, TTK'nın 400. Maddesindeki Yeminli Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci  Mali Müşavir zorunluluğunun korunması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

KİMLER DENETÇİ YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR?

Üzerinde hiçbir tartışma olmayan bir noktanın neden sessiz sedasız tasarı içine konulduğunu soran Çaya, konu ile ilgili şu soruları yöneltti: “75 bini aşkın Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavir unvanına haiz meslek mensubu varken kimler denetçi yapılmaya çalışılmaktadır? Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu başkanının çeşitli ortamlar da söylediği;" Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler, yabancılara göre bu pastadan daha fazla pay almalıdır" görüşü değişmekte midir? 3568 sayılı kanuna göre yetkisi olmadığı halde bağımsız denetçi olmak isteyen kaç kişi var? Kim hangi gücüyle bu değişikliği yapmak üzere bakanlar kurulunu etkiliyor?”

Çaya, son olarak soruların cevabını ilgililerden tasarı yürürlüğe girmeden beklediklerini ve konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim