• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Tubbataha Resifi'nde hasar çok büyük

Tubbataha Resifi'nde hasar çok büyük
Filipinler yönetimi, ABD Donanması’na ait USS Guardian gemisinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Tubbataha Mercan Resifi’nde 1000 metrekarelik alanı tahrip ettiğini duyurdu.

Filipinler yönetimi, ABD Donanması’na ait USS Guardian gemisinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Tubbataha Mercan Resifi’nde 1000 metrekarelik alanı tahrip ettiğini duyurdu. Gemi geçen hafta mercan resifinde karaya oturmuştu.

Malacañang Sarayı Sözcüsü Edwin Lacierda, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu alanın UNESCO’nun koruması altındaki 97 bin 30 metrekarelik toplam alanın yüzde 1’inden fazla olduğunu söyledi.

Alan bu kadar dar olsa da geminin verdiği hasarın büyük olduğunu ifade eden Lacierda, “Sonuçta bir Dünya Mirası’na zarar verildi. Bu bir doğal kaynağımıza verilmiş bir zarardır. Bu önemli bir alana verilmiş bir zarardır. Bu resifin bir miras alanı olarak önemini anlatamam” derken bunun “ulusal bir hazine” olduğuna vurgu yaptı.

Filipinler’in bu hasarın ardından ABD’yi sorumlu tutmayacağının düşünülmemesi gerektiğini de ifade eden Lacierda, “Önceliğimiz gemiyi buradan çıkarmak. Bu iddiamızı küçülttüğümüz ya da bunu yargıya taşıma konusunda gönülsüz olduğumuz düşünülmesin. Biz bir hukuk devletiyiz ve hukuka göre hareket edeceğiz. Tubbataha Milli Parkı da endişelenmesin” diye konuştu.

Lacierda, Aquino yönetiminin meseleyi Birleşmiş Milletler’e taşıma ihtimalini de değerlendirdiğini ifade ederken, geminin sözcüsü James Stockman, olayın beraberinde getireceği her türlü hukuki sürece hazır olduklarını söyledi. Stockman, “Verilen hasarla ilgili bir dava açılırsa, bu Yabancıların İddiaları Yasası” doğrultusunda değerlendirilecektir” dedi.

Tubbataha Resifi, dünyanı bir numaralı dalış alanlarından biri olarak biliniyor. Resifte bulunan iki mercan atolünde 600 balık türü, 300 mercan türü, 11 köpekbalığı türü 13 balina ve yunus türü, 100 kuş ve deniz kaplumbağası türü yaşıyor.

USS Guardian, Subic Körfezi’ndeki limandan ayrılmadan önce Puerto Princesa’da yapacağı bir planlı yakıt ikmalini iptal etmişti. Olongapo’dan yola çıkan ve Endonezya’ya giden gemi, Sulu Denizi’ni geçerken karaya oturdu.

uss-guardian.jpg

uss-guardian1.jpg

uss-guardian2.jpg

uss-guardian3.jpg

uss-guardian4.jpg

uss-guardian5.jpg

uss-guardian6.jpg

 

 

uss-guardian7.jpg

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim