• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

TÜBİTAK'tan yeni nesil kıyı radarı projesi

TÜBİTAK'tan yeni nesil kıyı radarı projesi
TÜBİTAK, kıyıdan 200 kilometre açığa kadar gözetleme yapabilecek yeni bir kıyı radarı üretti.

TÜBİTAK'tan yeni nesil kıyı radarı projesi

Yeni radar yaygınlaştırıldığında hem deniz üzerindeki maddeleri belirleyerek insan kaçakçılığı, kaçak balıkçılık gibi suçların engellenmesinde hem de akıntı belirleme özelliği sayesinde petrol sızıntısı gibi durumlarda yayılımı belirlemekte kullanılabilecek.

TÜBİTAK'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı kıyı radarı projesinde önümüzdeki yıl pilot uygulamaya geçilecek. TÜBİTAK Başuzman Araştırmacısı ve Proje Yöneticisi Dr. Yıldırım Bahadırlar radar hakkında şöyle bilgi verdi.

200 KM'YE KADAR GÖZETLENECEK

Radar, deniz yüzeyinde ufuk ötesine kadar gözetim yapabiliyor. Gözlem mesafesi ise 200 kilometreye varıyor. Türkiye'de şu an ufuk ötesini gözleyen bir radar yok. Denizlerde münhasır ekonomik bölgenin ileri gözleminin yapılması da bu radar sayesinde mümkün olacak.

KAÇAKÇILIK DA MERCEK ALTINDA 

Bu radarlar deniz yüzeyindeki cisimlerin tespiti özelliği sayesinde kaçak balıkçılığın ve insan kaçakçılığının önlenmesinde, akıntıları belirleme özelliği sayesinde örneğin deniz kirliliğinde denize dökülen petrol tabakalarının incelenmesinde ve tespitinde kullanılabilir.

DÖRT DENİZE YAYILACAK

İlk prototipimizi Karadeniz'de konuşlandıracağız. Prototip başarılı olduğu takdirde dört denizimize yaygınlaştırılacak. 34 aylık deneme aşaması önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Karadeniz'de başlayacak. 

TSUNAMİ'Yİ DE TESPİT EDECEK

Sistem açık denizlerde menziline girdiği anda Tsunami'yi de belirleyebilecek özelliklere sahip. Fakat bizim gibi kapalı denizi olan ülkeler için kapalı deniz çalışması dünya üzerinde henüz yapılmadı. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim