• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

TUHİS'te toplu sözleşme sevinci yaşandı

TUHİS'te toplu sözleşme sevinci yaşandı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Yol-İş Sendikası ile TÜHİS ile toplu sözleşme törenin katıldı. 'Birileri yolları yaparken birileri mayın döşüyor' diyerek duygularını dile getirdi.

TUHİS'te toplu sözleşme sevinci

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Yol-İş Sendikası ile TÜHİS ile toplu sözleşme törenin katıldı. 'Birileri yolları yaparken birileri mayın döşüyor' diyerek duygularını dile getirdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son 8 yılda yapılan 15 bin kilometrelik bölünmüş yolun bir dünya rekoru olduğunu söyledi.

Türkiye Yol-İş Sendikası ile Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında yapılan 14. dÖnem toplu iş sözleşmesi imza töreni, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlendi.

Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, bakanlık yetkilileri, sendikaların temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, yaptığı konuşmada, toplu iş görüşmesinde gayret gösterenlere teşekkür etti. Toplu iş sözleşmesinin yaklaşık 15 bin çalışanı ilgilendirdiğine dikkati çeken Yıldırım, söz konusu işçilerin Türkiye'nin bütün yollarının, limanlarının ve havaalanlarının alt yapı hizmetlerini yaptıklarını söyledi.

İşçilerin gece gündüz çalışarak Türkiye'nin kalkınmasına destek verdiklerini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Ben en kutsal şeyin emek olduğunu bilen bir kardeşiniz olarak yapılan bu sözleşmenin çalışanlarımız açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. 70'li, 80'li yıllarda sendikacılığa kenarından bulaşmış birisi olarak da bu işlerin nasıl olduğunu bilirim.

O dönemlerin sendikacılığı maalesef çok daha sert geçiyordu. Çünkü enflasyon tahminleri hiçbir zaman tutmaz, sözleşmeye başlarken yüzde 50, görüşmeler bitmeden yüzde 100'e çıkardı. Ondan sonra dön bir daha pazarlıklara otur. Bittikten sonra da elde edilen haklar daha uygulamaya geçmeden eridiğini görürdük.''

Sendikaların da şimdi istikrardan yana olduğunu ifade eden Yıldırım, son 9 yılda Türkiye'nin çok gelişme kaydettiğini anlattı.

Siyasi iradeyle birlikte gelen ülkedeki istikrar sayesinde artık her şeyin görebilir, hesap edebilir hale geldiğini ifade eden Yıldırım, ''Buna Türkiye'nin ihtiyacı vardı. Başka ülkelere bakıp imrendiğimiz durumu şimdi ülkemiz yaşar hale geldi.

Ülkemiz güçlendikçe, kalkındıkça bu işten rahatsız olanlar da var. Ülkemizi kıskanan bundan rahatsızlık duyan iç ve dış mihraklar boş durmuyor.

Sizler gece gündüz yol yapıyorsunuz, sizler insanımızın yoluna açarken, yolları asfaltlarken bazıları da o yollarda mehmetçiklerimize pusu kuruyor, tuzak kuruyor onları şehit etmek için onlar da boş durmuyor'' şeklinde konuştu.

İşçilere seslenen Yıldırım, ''Sizler son 8 yıldır Türkiye'de mucizeler gerçekleştirdiniz. Türkiye son 8 yılda 6 bin 100 kilometrelik bölünmüş yoluna bugün 15 bin kilometreyi ilave etmiş olmanın gururunu yaşıyor. Bu bir rekordur, bu bir dünya rekorudur sizler başardınız birlikte başardık. Bu başarı hepimizin'' dedi.

Yapılan hizmetlerle işlerinin bitmediğini dile getiren Bakan Yıldırım, Türkiye'nin 100. yılına kadar daha çok işimiz var'' dedi.

İLK 6 AY İÇİN YÜZDE 4, İKİNCİ 6 AY İÇİN DE YÜZDE 4 ZAM

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu da konuşmasında, toplu iş sözleşmesinin milletvekili seçiminden sonraya kalmasını eleştirenlere ''Seçimden sonraya kalmasından dolayı bir kaybımızın olduğunu düşünmüyorum'' sözleriyle yanıt verdi.

İnandıklarını yapmaya devam edeceklerini ifade eden Kumlu, ''Yol-İş için toplu iş sözleşmesinden ziyade, özellikle Köy Hizmetlerinin İl Özeli İdarelerine devredilip ondan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatlarına gönderilmesine ilişkin maddenin torba yasa tasarısından çıkarılması büyük bir işti. Biz burada bir haksızlığın önüne geçmeye çalıştık'' dedi.

Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ise her şeyin masa başında kavgasız gürültüsüz halledilmesinden yana olduklarını belirterek, ''Elbette ki istediğimiz tam olmazsa yapılması gereken eylem türüne geçmişte olduğu gibi hazır olduğumuzu ifade etmek isterim'' diye konuştu.

''En iyi sendikacı sonuç alan sendikacıdır''diyen Ağar, geçmişteki toplu iş görüşmelerinde enflasyona ulaşmaya, şimdi ise enflasyon rakamını aşmaya çalıştıklarına dikkati çekti.

TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek de konuşmasında, toplu iş görüşmelerine ocak ayında başladıklarını bildirerek, sözleşme ile karayolları ve DLH çalışanlarının ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam ve sosyal yardımlarda da aylık 61 liralık iyileştirme yaptıklarını söyledi.

Kamuda yapılan zam oranlarının özel sektörde yapılan zam oranlarının çok üstünde olduğuna ifade eden Çiçek, artışlarla işçilerin hayat standardını yükseltmenin gayreti içerisinde bulunduklarını söyledi.

Konuşmalardan sonra, Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanları ile Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü çalışanlarının 2013 yılına kadar alacağı ücretleri belirleyen sözleşmeye imza atıldı.

Sözleşmeyi, Bakan Yıldırım ve Türk Başkanı Kumlu'nun gözetiminde, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, DLH Genel Müdür Vekili Metin Tahan ve TÜHİS Genel Sekreteri Çiçek imzaladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim