• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Tüketici dernekleri "uyarı tonu" ile ilgili uyardı

Tüketici dernekleri "uyarı tonu" ile ilgili uyardı
"Uyarı tonu" uygulamasının kaldırılacağı iddiasıyla ilgili Tüketici derneklerinden uyarı geldi: "Uyarı tonu kalkarsa faturalar uçuşa geçer."

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, cep telefonu aboneliklerinde numara taşımada "uyarı tonu" uygulamasının kaldırılacağı iddiasıyla ilgili, "Tüketicinin evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı ve hizmeti kullanmadan önce ne kadar ücret ödeyeceğini bilmesi gerekliliğini sağlayan uyarı tonunun devre dışı bırakılması, tüketici mağduriyetlerinin artmasına, yüksek faturalar ödemesine neden olacaktır" dedi.

Kaya, yaptığı açıklamada, son günlerde medyada, GSM operatörleri arasında taşınan numara arandığında duyulan "uyarı tonu"nun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca kaldırılacağına ilişkin haberlere yer verildiğini söyledi.

Bunun için "bip" sesi diye bilinen uyarı tonunun rekabeti engellediği, "her yöne" tarifelerin artması nedeniyle uyarıya ihtiyaç kalmadığı, kişinin numarasını taşıdığının bilinmesinin prestijine zarar verdiği gibi gerekçeler ortaya konulduğunu savunan Kaya, şöyle konuştu:

"Haberleşmede birçok alanda tüketici mağduriyeti söz konusu iken herhangi bir düzenleme yapılmazken tüketici yararına olan uyarı tonu uygulamasının kaldırılmaya çalışılması, tüketicinin şaşkınlığına neden olmuştur. Halen ülkemizde sınırlı gelir sahibi birçok tüketici, şebeke içi paketleri tercih etmekte, bu paketler sayesinde aynı operatördeki abone ile sesli ve mesajlı haberleşmesini düşük bedellerle yapmaktadır. Farklı operatörü aradığında ise ücretlendirmeye dikkat etmektedir. Dolayısıyla tüketicinin evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı ve hizmeti kullanmadan önce ne kadar ücret ödeyeceğini bilmesi gerekliliğini sağlayan uyarı tonunun devre dışı bırakılması, tüketici mağduriyetlerinin artmasına, yüksek faturalar ödemesine neden olacaktır."

Kaya, tüketicilerin yüksek faturalarla karşılaşacağını ve operatörlerle yaşayacağı sorunlar yüzünden yargının da yoğunlaşacağını iddia etti.

Numara taşımanın sadece fiyat analizi olmadığını, hizmet kalitesi de dikkate alınarak yapılan bir tercih sayılması gerektiğini belirten Kaya, uyarı tonunun devam etmesinin hem tüketici yararına hem de sektörde şeffaflık ve rekabetin sağlanması bakımından önemli olduğunu dile getirdi.

"Daha fazla haberleşme gideri"

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise "mobil numara taşıma" uygulamasından yararlanmak isteyen bazı abonelerin, numaralarının taşındığı bilgisini arayan tarafın bilmesini istemediğinden uyarı tonunun kaldırılmasının talep edildiğinin ileri sürüldüğünü aktardı.

Türkiye'de hizmet veren üç operatör tarafından çeşitli tarifelerde abonelere verilen dakikaların, "şebeke içi", "şebeke dışı", "her yöne" şeklinde sunulduğuna değinen Ağaoğlu, "Şebeke içi ve dışı farklı miktarda dakika verilen abonelerin yaptığı aramanın şebeke içi mi şebeke dışı mı olduğu bilgisi, tüketici çıkarı açısından önemlidir. Uyarı tonu kalktığı takdirde arayan abone, başka bir operatörün müşterisiyle konuşmasını şebeke içi görüşme yaptığı zannıyla uzatabilecek ve bu nedenle de kısıtlı miktardaki her yöne dakikalarını tüketebilecektir" ifadesini kullandı.

Ağaoğlu, uyarı tonunun kaldırılması durumunda kendi operatörünün abonesini aradığını zanneden tüketicinin, bilmeden şebeke dışı dakikalarını tüketeceğini ve böylelikle daha fazla haberleşme gideriyle karşılaşacağını öne sürdü.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim