• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Tüketiciden benzin zamına kornalı eylem

Tüketiciden benzin zamına kornalı eylem
Tüketici Dernekleri, 4 lirayı aşan benzin fiyatının düşürülmesi için kornalı eylem kararı aldı.

Tüketiciden benzin zamına kornalı eylem

Tüketici Dernekleri, 4 lirayı aşan benzin fiyatının düşürülmesi için kornalı eylem kararı aldı.

Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de akaryakıta yapılan zamlar dur durak bilmiyor. Hem akaryakıta hem de vergilere yapılan zamlarla akaryakıt almak neredeyse hayal oldu. Satın aldığı her 100 liralık benzinin 65 lirasını devlete vergi veren vatandaş da haklı olarak isyan bayrağını çekti.

Zammın ardından eylem kararı alan tüketici derneklerine pazar günü yurt genelinde 'kornalı' eylem yapma kararı aldı. Karar başka Maliye ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ve ilgili kuruluşlara da bildirildi. Diğer yandan, akaryakıt sektörü liderleri de akaryakıttaki vergilerin indirilmesi için Enerji Üst Kurulu'na baskı yapmaya başladı.

KENDİ REKORUMUZU KIRDIK

Türkiye, son akaryakıt zamlarıyla kendine ait olan 'benzinin en pahalı satıldığı ülke' rekorunu da yenilemiş oldu. Son artışlara uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının artması sebep gösteriliyor.

Ancak Türkiye'de akaryakıt ürünlerinden yüzde 65 gibi çok yüksek oranda vergi alınmasının da fiyatları hızla yükselttiği belirtiliyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, zamların bu şekilde devam etmesi halinde nisan ayında 1 litre benzinin 4,5-5 liraya çıkabileceği uyarısında bulundu. Kaya, gerçekleştirilecek protesto eylemleriyle ilgili olarak da, "Pazar günü araçlarla birlikte trafikte eylem yapacağız, korna çalacağız. Zamlara sessiz kalmamız mümkün değil. Maliye'nin 'vergileri indir' çağrımıza sessiz kalmamasını bekliyoruz." dedi.

Nazım Kaya, akaryakıt üzerindeki yüksek vergilerin azaltılması talebiyle ilgili de şöyle konuştu:

"Geçen yıl, şirketlerin kârlarıyla ilgili tepki oluştu, tavan fiyat kondu, 20 kuruş indirim oldu. Ama Maliye, vergiyle geri aldı. Şimdi 1 litre benzinin fiyatında, 2,65 lira vergi alınıyor. 1,3 kuruşu da dağıtıcı ve bayi kârları, nakliye, işçi maaşları, istasyon giderlerine gidiyor. Bu adalet mi? Bu çarpıklığın düzeltilmesi lazım." Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Akaryakıt fiyatları arttıkça vergisi düşerse fiyat istikrarı korunmuş olur. Akaryakıtçılar ile devlet zam yarışı içinde."

BU GÜNLERE NASIL GELDİK?

Enerji Üst Kurulu, geçen sene zam yağdıran şirketlere dur demiş, tavan fiyat uygulamasına geçmişti. 28 Mayıs 2009'da ilk tavan fiyatı belirleyen EPDK sayesinde benzinin litresi 20 kuruş ucuzlamış ve 3,20 liradan 2,90 liraya düşmüştü. Ancak, 14 Temmuz'da Maliye Bakanlığı akaryakıttan alınan ÖTV'ye zam yapınca söz konusu 20 kuruşluk indirim, bu kez vergi artışı olarak benzin fiyatına eklenmiş oldu ve fiyat eski seviyesine çıktı. Otomotiv sektörünün satış rekoru kırdığı bir dönemde akaryakıta zam gelmesi manidar bulunurken, söz konusu zamların enflasyon üzerinde de olumsuz etki yapacağına işaret ediliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim