• BIST 9592.49
  • Altın 2477.546
  • Dolar 32.4909
  • Euro 34.5929
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C

Tüketiciye ucuz yakıt tavsiyesi

Tüketiciye ucuz yakıt tavsiyesi
Akaryakıt fiyatları için şirketleri uyaran EPDK, tüketicilere de akaryakıt alırken panodaki fiyatlara bakmalarını tavsiye etti: "İstasyonlarda benzin ve motorinlerin hepsi aynı kalitededir."

Tüketiciye ucuz yakıt tavsiyesi

Akaryakıt fiyatları için şirketleri uyaran EPDK, tüketicilere de akaryakıt alırken panodaki fiyatlara bakmalarını tavsiye etti: "İstasyonlarda benzin ve motorinlerin hepsi aynı kalitededir."

Akaryakıt fiyatları için şirketleri uyaran EPDK, tüketicilere de akaryakıt alırken panodaki fiyatlara bakmalarını tavsiye etti. "İstasyonlarda satılan benzin ve motorinler hepsi aynı kalitededir." diyen Başkan Hasan Köktaş, tüketicilerden, akaryakıt alırken fiyatların mutlaka incelenmesini istedi.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), benzin ve motorin fiyatlarını izlemeye aldı. Kurul, şirketlere motorin türleri arasındaki (katkılı-katkısız) fiyat farkının giderilmesi için 26 Ekim 2011 tarihine kadar süre verdi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, tüketicilere "Akaryakıt, istasyonlardaki fiyat panolarına bakılarak alınmalı." uyarısı yaptı. Son aylarda dağıtım şirketlerine ilave, bayiler arasında da rekabetten kaynaklanan ciddi fiyat avantajlarının söz konusu olduğunu söyleyen Köktaş, "Ama tüketiciler, alışkanlık gereği hiç panolara bakmadan pompaya girip benzin alıyor. Bu, doğru değil. Mutlaka fiyatlar incelenmeli." dedi.

Köktaş'a göre tüketici bu farkı yakalamalı. Genelde sürücüler fiyat panolarına bakmadan istasyondan akaryakıtını alıp çıkıyor, fiyat kontrolü yapmıyor. Oysa EPDK, tüketiciler fiyatları rahat görebilsin diye her istasyona 'dev pano asma' zorunluluğu getirdi. Şirketler ve bayiler, fiyatları burada görünür bir şekilde duyuruyor. Tüketici avantajlı fiyat nerede ise oradan akaryakıt almalı.

Araç sahipleri genelde 'kaliteli-kalitesiz' akaryakıt endişesiyle istasyon değişimine pek yanaşmıyor. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bu konuya da açıklık getirdi: "Lisanslı dağıtım şirketi ve bayilerin sattığı bütün ürünler aynı kalitededir. Sürücüler rahat olmalı. Bunun kontrolü yapılıyor. Kalitesiz ürün satışı mümkün değil. Satılsa bile denetimlerde hemen tespit edilip, bayi veya şirketle ilgili gerekli işlemler yapılır."

Köktaş'ın sürücülere önerisi, mutlaka fiyat kontrolü yaptıktan sonra akaryakıt alınmalı. Fiyat avantajlarından tüketiciler faydalanmalı. Köktaş ayrıca, EPDK mevzuatında tüketicileri koruyan, mağduriyetlerini önleyici düzenlemelere de dikkat çekerek, "Mağdur olan sürücüler mevzuatta yazan süreci izleyerek bize başvurabilir." hatırlatması yaptı. EPDK mevzuatına göre araç sahiplerinin, yakıtla ilgili şikâyetleri için öncelikle fiş, fatura gibi resmi belgeleri almaları gerekiyor.

EPDK, akaryakıt sektöründe ilk olarak 20 Haziran 2009'da tavan fiyat uygulaması yapmıştı. 20 Haziran öncesi şirketleri akaryakıt fiyatlarının mevzuata uyumlu hale getirilmesi konusunda uyaran Kurul, şirketlerin aynı uygulamaya devam etmeleri üzerine harekete geçti.

EPDK, akaryakıt fiyatlarının kanuna ve serbest piyasa şartlarına aykırı olduğuna karar vererek, benzin ve motorin fiyatlarına 2 ay süreli tavan fiyat koydu. Bu süre içerisinde satış fiyatlarını Kurul belirledi. Uygulamayla benzin-motorin fiyatlarında 20 kuruş civarı indirim yaşandı. Ancak Maliye'nin aynı tutarda ÖTV artışına gitmesi, tavan fiyat indirimini ortadan kaldırdı.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim