• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Tüm yolcuların PNR kayıtlarını istediler

Tüm yolcuların PNR kayıtlarını istediler
ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, geçen ay yaptığı Türkiye ziyaretinde skandal bir istekte bulundu. Napolitano, Türkiye’den ABD’ye uçacak yolcuların PNR bilgilerini istedi. Türkiye bu isteği reddetti.

 

ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano’nun geçen ay Ankara’ya yaptığı ziyarette ilginç bir talepte bulunduğu ortaya çıktı.
 
Napolitano'nun Türkiye'den Amerika'ya uçan yolcuların PNR kayıtlarını istediği belirtildi. 11 Eylül'de yolcu uçaklarıyla düzenlenen intihar saldırılarından sonra Amerika'da kurulan İç Güvenlik Bakanlığı'nın "bir numaralı" ismi Napolitano'nun 11 Ekim'de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la yaptığı özel görüşmenin detayları belli oldu.
 
ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de katıldığı görüşmelerde Janet Napolitano'nun üzerinde ısrarla durduğu bir öneriye Türkiye "olumlu" yaklaşmadı. Napolitano'nun Şahin'le makamında yaptığı görüşmede, "Türkiye'den ABD'ye yapılan uçak seferlerinde yolcuların PNR kayıtlarını karşılıklı olarak paylaşmak için anlaşma yapalım" teklifinde bulunduğu öğrenildi.
 
BAKANLIKTA KAYITLAR YOK
 
ABD'li Bakan'ın "siber" güvenlik konusundaki işbirliği önerisine olumlu yanıt verilirken yolcu kayıt bilgilerinin karşılıklı paylaşılmasına sıcak bakılmadı. İçişleri Bakanı Şahin'in, "Yolcuların PNR kayıtları bizim elimizde yok. Bu kayıtlar THY ile özel havayolu şirketlerinde mevcut. Bakanlık olarak yurtdışına çıkacak kişilerin sadece pasaport ve vize kontrollerini yapıyoruz" dediği öğrenildi.
 
ABD'nin AB üyesi ülkelerle 'PNR' bilgilerinin karşılıklı paylaşımı konusunda anlaşma yaptığı ifade edildi. PNR kayıtlarında; yolcuların adı-soyadı, TC kimlik numarası, uyruğu, elektronik bileti hangi acenteden aldığı, ödemeyi nasıl yaptığı, koltuk numarası ile birlikte her türlü bilgi bulunuyor.
 
Amerika İç Güvenlik Bakanlığı'nın ülkelerine uçakla seyahat edecek yolcuların PNR kayıtlarını önceden temin ederek bu kişileri Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI), DEA ile İnterpol kayıtlarının yer aldığı veri bankasında sorguladığı bildirildi. Yapılan sorgulamada ABD için sakıncalı görülen kişiler uçağa binmeden engelleniyor.
 
PNR BİLGİSİ NE DEMEKTİR?
 
PNR (Passenger Name Record), havayolu şirketlerinin, yolcuları hakkında ticari amaçlarla tuttukları kişisel bilgilerdir. Teknolojik yenilikler, bu bilgilerin daha fazla başlıkta tutulmasını, sınıflandırılmasını ve daha hızlı erişilebilir hale gelmesini sağlamıştır. Bu bilgi havuzu, tüm dünyada sadece ticari olarak değil, aynı zamanda suçla mücadele faaliyetlerinin ihtiyaç duyduğu önemli bir bilgi kaynağı olarak da görülmeye başlanmıştır.
 
www.UlaismOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim