• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Tunceli'de İnsansız Hava Aracı üretildi

Tunceli'de İnsansız Hava Aracı üretildi
Tunceli’nin Hozat ilçesinde muhasebe finansman öğretmeni öğrencileriyle birlikte insansız hava aracı üretti.

Tunceli'nin Hozat ilçesi Zübeyde Hanım Lisesi'nde muhasebe ve finansman öğretmenliği yapan Fikret Duru, öğrencileriyle birlikte insansız hava aracı tasarlayarak üretimini gerçekleştirdi. Uçağı ilçede öğrencilerle birlikte yaptıklarını belirten Duru, "İnsansız hava aracı diyebileceğimiz dört kanallı bir uçak. Toplam ağırlığı iki kilogram civarında. Maksimum üç kilograma kadar ağırlık taşıyabilir. Bu aracı gözetleme, erken müdahale, orman yangınları ve kurtarmalarda erken müdahale için tasarladık. Altına kamera ve başka ekipmanlar takılarak yukarıdan gözetleme yapılabilir. Tasarımından imalatına kadar tamamen bize ait" dedi.

Uçağın kumanda mesafesinin iki kilometre olduğunu dile getiren Duru, "Uzaklaştığında küçüldüğü için görme mesafemiz düşüyor. O yüzden çıplak gözle görebilme mesafemiz bir kilometre. Ancak kamera takılırsa iki kilometreye kadar kontrol edebiliriz" diye konuştu.

Uçağın gövde maliyetinin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Fikret Duru, "En büyük maliyet kumanda, motor ve içindeki elektronik ekipmanlardan kaynaklanıyor. Bunların toplamı 450 maksimum 500 lira tutuyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla bu uçağın Türk Hava Kurumu da dahil Türkiye'de seri üretimi yok. İnşallah biz yaparız" şeklinde konuştu.

Açıklamasının ardından Hozat ilçesinde bulunan halı sahada insansız hava uçağını uçuran Fikret Duru'nun gösterisine çocukların ilgisi büyük oldu.

Kentte havaalanı ve uçuş pisti olmadığını ifade eden Duru, "Uçağımızı stadyumlarda, açık alanlarda uçuruyoruz. Pist olursa çok daha profesyonelce yapabiliriz" dedi.

Uçağın seri imalatını da düşündüklerini kaydeden Duru, "Bu uçağı imal edecek makinelerimiz de var. Birazcık sermaye birazcık da destek bekliyoruz. Daha büyüklerini de yapabiliriz. İsrail ve ABD'nin ürettiği insansız hava uçaklarından bir farkı yok. Onlarınki ekipman olarak sadece biraz daha gelişmiş yoksa arada hiçbir fark yok" diye konuştu.

Duru'nun Türk Hava Kurumu'ndan uçak imalatı ve uçurma konusunda iki ayrı sertifikası bulunuyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim