• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Tüpraş da İran ile işbirliği yapmayacak

Tüpraş da İran ile işbirliği yapmayacak
ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın enerji sektöründeki faaliyetlerine devam etmeyeceklerini bildiren bazı şirketlerin isimlerini açıklarken, bu şirketler arasında Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş'ni de saydı.

Tüpraş da İran ile iş yapmayacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın enerji sektöründeki faaliyetlerine devam etmeyeceklerini bildiren bazı şirketlerin isimlerini açıklarken, bu şirketler arasında Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş'ni de saydı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İran hükümetine uluslararası yükümlülüklerine uyması için baskıyı artırma çabalarımızın bir parçası olarak ABD yönetimi, yabancı hükümetlere ve şirketlere, uluslararası yükümlülüklerine uyana kadar İran'ın enerji sektörüne ilişkin faaliyetlerden kaçınmaları yönünde şiddetle çağrıda bulunuyor" denildi. "Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarının sonuçlarının açık olduğu" belirtilen açıklamada, "Şirketler, İran ile iş yapmanın artan risklerinin farkına varıyor ve oradaki faaliyetlerine son veriyor ya da İran'da hiçbir yeni faaliyet içine girmeme taahhüdünde bulunuyor" ifadesi kullanıldı. Bakanlık açıklamasında, İran'ın enerji sektörüne ilişkin faaliyetlerine devam etmeyeceklerini açıklayan şirketlerin bir listesi de yayımlandı.

Listenin yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"-TÜPRAŞ, Ağustos ayında ABD Dışişleri Bakanlığına, İran'a petrol ürünleri tedarikini öngören kontratları iptal ettiğini açıkladı.

-Fransız petrol şirketi Total, İngiltere ve Hollanda'nın Royal Dutch Shell, Kuveyt'in Independent Petroleum Group ve Hindistan'ın Reliance şirketleri, Dışişleri Bakanlığını bu yıl içinde İran'a rafine ürün satışlarını durdurdukları yönünde bilgilendirdi.

-İsviçreli enerji ticaret şirketleri Vitol, Glencore ve Trafigura, bu yılın Mart ayında İran'a rafine petrol ürünleri tedarik etmeyecekleri yönünde kamuoyu önünde taahhütte bulundu.

-Rus petrol şirketi LUKOIL nisan ayında, İran'a benzin satışlarına son verdiğini açıkladı. LUKOIL, bu taahhüdünü 2 Eylülde Amerikalı yetkililere de teyit etti.

-BP ve Shell şirketleri, Dışişleri Bakanlığına, İran Havayollarına artık jet yakıtı sağlamayacaklarını bildirdi.

-Shell, Total, ENİ (İtalya) ve Statoil (Norveç), İran'daki faaliyetlerini durdurdu ya da durdurma sürecindeler ve bu şirketlerin tümü, İran'da yeni hiçbir faaliyette bulunmayacaklarının taahhüdünü verdi.

-Shell ve (İspanya ile Arjantin ortaklığındaki) Repsol şirketleri, Güney Pars gaz sahasının 13. ve 14. fazlarının geliştirilmesine ilişkin müzakerelerden çekildiler ve bize, İran'la daha başka diyalog içine girmeyecekleri yolunda taahhütte bulundular.

-Güney Kore'nin GS Engineering & Construction şirketi, 1 Temmuzda İran'da 1,2 milyar dolarlık gaz işleme projesini iptal ettiklerini açıkladı.

-İngiliz Lloyds şirketi, 9 Temmuzda İran'a giden petrol ürünleri nakliyatlarını sigortalamayacağını bildirdi.

-Önemli nakliyat dernekleri, kontratlarda, gemi sahiplerine İran'a rafine petrol ürünleri dağıtımını kabul etmemelerine imkan veren şartlar koydu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim