• BIST 9696.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

TÜPRAŞ karını yüzde 58 oranında artırdı

TÜPRAŞ karını yüzde 58 oranında artırdı
Tüpraş, küresel ekonomideki yavaşlamayla rafineri marjlarının zayıflaması ile kur ve emtia piyasasındaki dalgalı seyre rağmen, satışlarını 2011’de yüzde 7 artırarak bir önceki yıla göre karını yüzde 58 arttırdı.

Tüpraş, 2011 finansal sonuçlarını yorumlayan kamuoyu duyurusunda, geçen yılın ilk çeyreğinde Arap baharının etkisiyle, Nisan ayında 125 dolar düzeyine tırmanan ham petrol fiyatlarının, yaz aylarından itibaren Avrupa borç krizinin derinleşerek daha büyük ülkelere yayılması, ABD’de baş gösteren borçlanma tavanı problemi ve Çin’in enflasyonla mücadele için uyguladığı ekonomiyi soğutma önlemleri sonucunda, yılın ikinci yarısında duraksama eğilimine girerek, yılı 106,5 dolar seviyesinde kapattığı belirtildi.

Açıklamada, dünya ekonomisi büyüme hızının yılın ikinci yarısında hız kaybetmesiyle 2011 yılı dünya ham petrol talebinin 2010 yılına göre yavaşlayan bir büyümeyle 0,7 milyon varil /gün artarak 89 milyon varil/gün olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi. Açıklamada, Avrupa’daki resesyon kaygılarına bağlı olarak yavaşlayan talep artış hızının, yüksek ürün fiyatları ve ABD-WTI (West Texas Intermediate) fiyat avantajına sahip ürünlerin piyasaya girmesinin olumsuz etkisiyle, 2011 yılında Akdeniz rafineri marjının geçen yılın aynı dönemine göre 1,72 dolar/varil azalma kaydederek 1,17 dolar /varil düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.

SATIŞ GELİRLERİ YÜZDE 58 ARTTI

Tüpraş’ın, 2011 yılında Akdeniz’deki düşük rafineri marjı ortamına rağmen, ağır ham petrol işleyebilme avantajını, üretim ve satış optimizasyonuyla birleştirerek, müşteri memnuniyeti odaklı satış stratejisi uyguladığı vurgulanan açıklamada, Tüpraş’ın, yurt içine yüzde 6,5 artışla 18,7 milyon ton ürün satışı gerçekleştirerek, 5,2 milyon ton ürün ihracatıyla birlikte toplam satış miktarını yüzde 7 artışla 23,9 milyon tona yükselttiği belirtildi. Satışlarda sağlanan artışa bağlı olarak toplam kapasite kullanımının da yüzde 2,8 artışla, yüzde 79,9’a çıkardığı hatırlatılan açıklamada, bu dönemde artan satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki artışa (2010 ortalama ham petrol fiyatı 79,5 dolar, 2011 ortalama 111,3 dolar) paralel olarak, satış gelirlerinin 2011’de 2010 yılının yüzde 58 üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

YENİ YATIRIM 1 MİLYAR DOLAR KATMA DEĞER YARATACAK

Açıklamada,Tüpraş’ın artan kapasite kullanımının yanı sıra ağır ham petrolü işleme avantajı, uygulanan tasarruf ve optimizasyon programları, yükselen petrol fiyatları ve kur etkisiyle Akdeniz marjının üzerinde net rafineri marj elde ederek yılı 1 milyar 245 milyon TL net dönem karı ile kapattığı belirtildi. Açıklamada yeni yatırıma da değinilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Ülkemizin motorin açığının yurtiçi üretim ile karşılanmasına katkı sağlayacak 2,4 milyar dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin toplam 2,1 milyar ABD Doları tutarındaki kredi sözleşmeleri 13 Ekim 2011 tarihinde imzalanmıştır. Büyük finansal çalkantıların yaşandığı bir ortamda yüksek tutarda bir kredi paketinin temin edilmiş olması ve kredi derecelendirme kuruluşu tarafından işletme sermayesi gücü vurgulanarak kredi notlarımızın teyit edilmesi, Tüpraş’ın finansal gücüne duyulan güvenin bir göstergesidir.

2014 yılı sonunda devreye alınması planlanan proje ile Tüpraş, kapasite kullanımını artırarak beyaz ürün verimliliğini yüzde 80’nin üzerine çıkarırken yıllık 1 milyar dolara yakın katma değer üreterek ülkemizin dış ticaret dengesine olumlu katkıda bulunacaktır. Şirketimiz güçlü insan kaynağıyla yüksek performans göstererek, üstün teknoloji ve yenilikçi uygulamalarla petrol ürünleri ihtiyacını karşılamak için yatırımlarını sürdürmeye ve hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim