• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

TÜPRAŞ'tan 2,4 milyar dolarlık proje

TÜPRAŞ'tan 2,4 milyar dolarlık proje
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, ''Ülkemizin dış ticaret dengesine yıllık 1 milyar dolara yakın olumlu katkıda bulunarak yeni bir istihdam alanı yaratılmış olacaktır'' dedi.
TÜPRAŞ'tan 2,4 milyar dolarlık proje
 
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, ''Ülkemizin dış ticaret dengesine yıllık 1 milyar dolara yakın olumlu katkıda bulunarak aynı oranda katma değer üretecek olan yatırım tamamlandığında bölgemiz için yeni bir istihdam alanı yaratılmış olacaktır'' dedi.

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nde yapımı gerçekleştirilecek ''Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi (RUP)'' ile dünyada ve Türkiye'de son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek toplam 3,5 milyon ton Euro-V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken 690 bin ton petrol koku ve 86 bin ton kükürt üretilecek.

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Memioğlu, enerjinin Türkiye ekonomisinde son derece önemli olduğuna işaret etti.

Memioğlu, TÜPRAŞ'ın 9 aylık satışlarının payının Koç Holding satışları içinde yüzde 63'ünü, faaliyet karının ise yüzde 45'ini oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye'de petrol kanununa göre, isteyen dağıtıcıların petrol talebini yüzde 100'ünü dışardan karşılayabildiğini dile getiren Memioğlu, Akdeniz'de 54, Karadeniz'de ise 18 rafineri olduğunu, TÜPRAŞ olarak bunlarla rekabet etmeleri gerektiğini kaydetti.

Memioğlu, TÜPRAŞ olarak, Türkiye'de yapılacak yeni rafinerileri rakip olarak görmediklerini vurgulayarak, ''Bizim rekabetimiz için Akdeniz'deki rafineriler önemli. Amacımız Akdeniz'in önemli oyuncusu olmak'' dedi.

Dünyada petrol fiyatlarının Arap Baharı'nın etkisi ile 120 dolarlara kadar yükseldiğini, şu anda ise petrol fiyatlarının 100 dolarlar seviyesinde seyrettiğini ifade eden Memioğlu, ''Türkiye uluslararası bir pazar. Uluslararası pazar fiyatları ile hareket etmek zorunda. Burada parite de çok önemli. Türkiye'de petrol kanununa göre, dağıtımcılar dağıtımlarının tamamını dışardan karşılayabilirler. pahalı satıyor olsak, dağıtım şirketleri bu dağıtımları yapabilirler'' diye konuştu.

Memioğlu, Türkiye'nin petrolde net ithalatçı olduğunu anımsatarak, İzmit'te yapacakları bu proje ile dizel ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacaklarını ve dizel ithalatını yüzde 10 azaltacaklarını kaydetti.

Petrol sektörünün, hampetrol temini, gerektiğinde petrol ürünleri ihracı, petrol ürünleri üretimi (rafinaj), depolaması, taşıma, dağıtım ve pazarlaması faaliyetlerinde yer alan TÜPRAŞ'ın, bugün, 28,1 milyon tonluk kapasitesiyle Türkiye'nin öncü, Avrupa'nın 7'nci, dünyanın 29'uncu büyük rafineri şirketi olduğunu anlatan Memioğlu, TÜPRAŞ'ın Koç Topluluğu'na 26 Ocak 2006 tarihinde geçtiğini hatırlattı.

Erol Memioğlu, Koç Topluluğu'na katılım sonrasında, AB standartlarında üretim doğrultusunda sürdürülen ana yatırım planının önemli kilometre taşlarından Kükürt Giderme ve CCR Reformer ünitelerinin TÜPRAŞ'ın 3 rafinerisinde devreye girmesiyle birlikte tamamı EURO V spektlerinde düşük kükürtlü motorin üretim kapasitesinin yılda 7 milyon ton, benzin üretim kapasitesinin ise 5,8 milyon ton seviyelerine ulaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Anahtar teslim bedeli 2,4 milyar dolar tutarındaki 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin yatırım sürecini başlattık. Bir ürünü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürünle değiştirerek bir sistemin performansını artırma diye özetlenebilecek 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi (Residuum Upgrading Project/RUP), ülkemizin ve dünyanın geleceği için başlatılmış, bir ana yatırım çalışmasıdır. Bu yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak, düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülür. TÜPRAŞ 2006 yılında başladığı yatırımlarını, 4,8 milyar dolarlık projeleri ile 2015 yılında tamamlayarak, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla üretimini uluslararası ölçütlerde sürdürmeye devam ediyor.

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek (yaklaşık 2,9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 522 bin tonu benzin ve 69 bin tonu LPG olmak üzere) toplam 3,5 milyon ton Euro-V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken 690 bin ton petrol koku ve 86 bin ton kükürt üretilecektir. Ana yapısı vakum destilasyon, hidrokraker-HC, koklaştırma-DC, hidrojen üniteleri ve diğer yardımcı ünitelerden oluşan proje yatırımına ilişkin, anahtar teslimi ve götürü bedel esaslı ek sözleşme, TÜPRAŞ ile İspanyol UTE TR RUP/Treunidas RUP İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi Konsorsiyumu arasında, 28 Temmuz 2011 tarihinde 2,4 milyar dolar bedel ile imzalandı.''

Bu arada bir soru üzerine Memioğlu, İran'dan petrol alımını durdurmadıklarını dile getirerek, yıllık bazda 9 milyon tonluk alım yaptıklarını kaydetti.

-TÜPRAŞ Genel Müdürü Erkut-

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut ise, 2014 yılı sonunda devreye alınması planlanan projenin, büyük ölçüde İspanyol İhracat Kredi Ajansı-CESCE ve İtalyan İhracat Kredi Ajansı-SACE'nin ihracat kredileriyle finanse edileceğini bildirdi.

Projenin inşaat ve montaj aşamasında ortalama 7 bin, azami 10 bin işçinin çalışmasının planlandığını dile getiren Erkut, proje tamamlandıktan sonra sürekli ve doğrudan 500 kişinin istihdamının yapılacağını söyledi.

''Fuel Oil Dönüşüm Projesi'' sonrasında tüm rafinerilerin kapasite kullanımları artırılıp optimizasyonu sağlanarak TÜPRAŞ ürün verimlerinin, beyaz ürünler (petrol, dogalgaz, lpg) lehine yaklaşık yüzde 14 oranında artırılabileceğine işaret eden Erkut, TÜPRAŞ'ın İzmit Rafinerisi'nde uygulamaya konulan ve ''üretilecek beyaz ürün miktarı ile ülkemize yaratacağı katma değer dikkate alındığında 5 milyon tonluk yeni bir rafineriye eşdeğer'' bu yatırımın tamamlanmasıyla TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Nelson Kompleksitesi 7,8'den 14,5 seviyesine yükseleceğini dile getirdi.

Erkut, proje için Finansman paketinin CESCE ve SACE tarafından sigortalanan kısmının, 4 yılı geri ödemesiz toplam 12 yıl, ticari kredi ise yine 4 yılı geri ödemesiz, 7 yıl vadeli olduğunu ifade etti.

TÜPRAŞ'ın bu yılki 9 aylık mali tablolarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erkut, bu yılın 9 ayında TÜPRAŞ'ın 18,6 milyar dolarlık bir ciro elde ettiklerini, bu cironun yıl sonunda 22 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Erkut, ihracatın ise Ocak-Eylül döneminde 3,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve yıl sonuna kadar bu rakamın 4,2 milyar doları bulacağını dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim