• BIST 9510.34
  • Altın 2488.09
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8262
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Turist rehberleri için vergi düzenlemesi

Turist rehberleri için vergi düzenlemesi
Turist rehberlerinden, faaliyetlerini kendi hesabına süreklilik arz edecek şekilde fiilen yapanlar, serbest meslek kazancının vergilendirilmesine ilişkin hükümler çerçevesinde vergilendirmeye tabi tutulacak.

Maliye Bakanlığının, turist rehberlerinin vergilendirilmesi konusundaki tereddütleri gidermek amacıyla hazırladığı Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, eylemli olarak turist rehberliği mesleğini fiilen yapanlar, Gelir Vergisi Kanununun ilgili maddesinde yer alan muafiyet hükümlerinden yararlanamayacak. Bu kapsamda, eylemli turist rehberlerinden faaliyetlerini kendi nam ve hesabına mutat meslek olarak süreklilik arz edecek şekilde fiilen yaptıkları vergi dairelerince tespit edilenler, Gelir Vergisi Kanunu'nun serbest meslek kazancının vergilendirilmesine ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilecek.

Diğer taraftan, bir hizmet sözleşmesine dayalı olarak ücretli çalışan eylemli turist rehberlerinin elde ettikleri gelir ise ücret olarak değerlendirilecek ve bu kişilere yapılan ödemeler, Gelir Vergisi Kanununun ilgili maddesine göre artan oranlı vergilendirilmeye tabi tutulacak.

Ruhsatname sahibi ve meslek odasına kayıtlı olmakla birlikte çalışma kartı olmayan turist rehberleri "eylemsiz rehber" olarak tanımlandığından bu durumdaki turist rehberleri ise ilgili maddelerce belirlenen gelir vergisi muafiyetinden yararlanabilecek.

Tebliğle, eylemli turist rehberlerinin serbest meslek faaliyetleri nedeniyle kendilerine yapılacak ödemeler karşılığında serbest meslek makbuzu düzenlemeleri ve diğer vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeleri zorunlu hale getirildi.

"REHBERLİK ÜCRETİ ARTACAK"

Ankara Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Suat Tural, söz konusu düzenlemeyle rehberlik ücretlerinin artacağını söyledi. Bu durumun piyasa koşullarında doğrudan tüketiciyi etkileyeceğini kaydeden Tural, "Türkiye'de yaklaşık 8 bin eylemli rehber var. Bunların içerisinde maaşlı olarak çalışanların sayısı çok az, çoğu rehber serbest olarak çalışıyor. Kendi hesabına çalışan eylemli rehberlerin bu noktada vergilendirilmesi zor olacak" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim