• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Türk Akım'ından sevkiyat seneye Aralık ayında başlayacak

Türk Akım'ından sevkiyat seneye Aralık ayında başlayacak
Rusya’nın Güney Akımı iptal ederek gündeme getirdiği Türk Akımı ile ilgili çalışmalar somutlaşmaya başladı.

Rusya’nın Güney Akımı iptal ederek gündeme getirdiği Türk Akımı ile ilgili çalışmalar somutlaşmaya başladı. Ankara’da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüşen Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak Türk Akımı'ndan ilk sevkiyatın Aralık 2016’da yapılmasını planladıklarını açıkladı.

Dört ayrı hat şeklinde inşa edilecek hatlardan ilki 15,75 milyar metreküp kapasitede olacak. Toplam kapasite ise 63 milyar metreküp olarak planlanıyor. Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alımı yeni hatta kaydıracak. 

Türk Akımı'nın eski Güney Akımı güzergahından geçerek Bulgaristan yerine Trakya’dan Türkiye sınırına ulaşması planlanıyor. Karadeniz’in altından geçecek kısmın ise 660 kilometre uzunluğunda olması öngörülüyor. Türkiye’nin, Yunanistan sınırına ulaşacak kara üzerinden inşa edilecek hat ise 250 kilometre uzunluğunda olacak.

Gazprom, Karadeniz’in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek. Gazprom, yeni hattın Türk ekonomik sahasına inşa edilecek kısmı ile ilgili resmi izinler için yarın başvuru yapacak. Türkiye topraklarından geçecek kısmın ortaklaşa yapılması planlanıyor. Katılım oranları ise gelecek toplantılarda belirlenecek.

Türk tarafında yetkili şirketin Botaş olması öngörülüyor. Bir hafta içinde Gazprom ve Botaş proje ile ilgili ana çalışmaların hayata geçirilmesi için ortak bir çalışma takvimi belirleyecek.

Miller yaptığı değerlendirmede, “Bizim öncelikli hedefimiz, Türkiye topraklarında güzergahın analizini yaparak, denizden çıkış noktasını belirlemek. Burada Türkiye tüketicilerine doğalgaz teslim noktasını da belirlemek istiyoruz. Yunanistan sınırında ulaşılacak noktanın da belirlenmesi gerekiyor. Biz bu yılın ikinci çeyreğinde doğalgaz boru hattı ile ilgili hükümetler arası doğalgaz anlaşması imzalamayı planlıyoruz. Buna göre çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İlk doğalgaz, Türkiye topraklarında Aralık 2016’da verilecek.” ifadelerini kullandı. 

İlk hattan ulaşacak doğalgazın tamamıyla Türkiye’ye verileceğini belirten Miller, zamanlamanın uygulanabilir olduğunu vurguladı.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim