• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Türk Deniz Ticaret Tarihi Sempozyumu

Türk Deniz Ticaret Tarihi Sempozyumu
Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Üniversitesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen 'III. Türk Deniz Ticaret Tarihi Sempozyumu', Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde başladı.

MERSİN - 3. TÜRK DENİZ TİCARET TARİHİ SEMPOZYUMU

Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Üniversitesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen 'III. Türk Deniz Ticaret Tarihi Sempozyumu', Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun katılımıyla Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Vali Güzeloğlu, Mersin Deniz Ticaret Odası'nın, Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci Deniz Ticaret Odası olarak hem kentin gelişiminde hem de uluslararası gelişmeler çerçevesinde çok önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Mersin'in ticaret ve üretim merkezleri arasında Asya ve Ortadoğu ile dünyanın bağlantısının kurulduğu çok önemli liman ve deniz ticaret kenti olduğuna işaret eden Güzeloğlu, Mersin Limanı'nın 2010 yılı sonu itibariyle 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmini gerçekleştirdiğini ve limanın Türkiye'nin en büyük 2. serbest bölgesiyle birleşik olması nedeniyle, Mersin'in dış ticaretin uluslararası boyutunda giderek güçlenen bir ticaret merkezi olduğunu söyledi.

Güzeloğlu, “Mersin'de yapılan bu sempozyumun, bugün ve bugünden sonraki süreç içerisinde dile ve gündeme gelecek bilimsel bildirilerin, sunuşların sadece denizcilik başlığıyla tanımlansa da Türkiye'nin ve Akdeniz'in tarihine, geçmişine ve geleceğine ışık tutacağına inanıyorum” dedi.

Uygarlıkların ulaşıma, erişime bağlı merkezler, su yolları ve ticarete konu deniz kıyısı kentler öncülüğünde gelişmiş olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, güçlenmiş ve ticaretle başlayan sürecin sivil toplumun oluşmasına kadar süreci gerçekleştirmesine kadar bir alt yapı oluşturduğunu vurguladı. Mersin'in bu açıdan konumunun farkında olduklarını ve bu konumun daha da güçlenmesini hedef alarak kenti yönetmenin sorumluluğunu yaşadıklarını belirten Güzeloğlu, “Mersin'i bu bağlamda yorumlarken sadece Türkiye değil uluslararası ticarete konu olarak gelişen ve güçlenecek olan bir liman kenti olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu. "Mersin Limanı'nın çok uzun yıllar içerisinde çok büyük potansiyellerini ve gelişmelerini, ticarete konu olan zenginliklerini izlediğimiz dünya çapındaki liman kentlerinden birisi olacağını biliyor ve görüyoruz” diyen Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Mersin Limanı'nın dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasına girdiği 2010 yılı itibariyle çok daha hızlı bir büyümeyi gerçekleştireceğini biliyoruz. Bu noktada yapılması gereken bu tür sempozyum gibi bilimsel buluşmalarda, değişim ve dönüşüm sürecinin doğru yönetilmesi, uluslararası ilişkiler ve gelişmeler doğrultusunda en üst ölçekte faydayı sağlayacak bir boyutta gerçekleştirilmesidir.”

“Bilgi bilimsel olduğu zaman değerlidir” ifadesine vurgu yapan Güzeloğlu, “Üniversite bilimsel bilgiyi hem üreten hem de bulunduğu çevre ile bütünleştiren, ekonomik ve sosyal değer olarak sunan bir merkezdir. Mersin Üniversitesi de bu bağlamda Mersin'in bu büyük dönüşüm sürecinde ve geleceğe yönelik beklentileri çerçevesinde bu sempozyuma bilimsel anlamda ev sahipliği yaparak çok önemli bir katkı sunmuştur” diye konuştu.

MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise, Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu'nun, 1.'sinin 9 Eylül Üniversitesi tarafından İzmir'de, 2.'sinin de Pirireis Üniversitesi tarafından İstanbul'da yapıldığını belirterek, “Bu önemli sempozyumun 3.'sü bu yıl Mersin Üniversitesi ve MDTO işbirliğiyle kentimizde gerçekleşiyor. Bu sempozyumu, kentimizde ve ülkemizde denizcilik bilinci ve kültürünü yaratma çabalarının bir parçası olarak görüyoruz” dedi. Sempozyumda, Mersin ve Doğu Akdeniz kıyılarımızda gerçekleşmiş olan deniz ticareti etkinliklerinin ve Türk Denizcilik Tarihi iktisat, arkeoloji gibi farklı disiplinler açısından tartışılacağını kaydeden Lokmanoğlu, ortaya konulacak bulguların mevcut literatüre önemli katkılar sağlayacağını, denizcilik ve deniz ticareti tarihi konusunda yapılacak diğer araştırmalara kaynak olacağı düşüncesinde olduğunu belirtti. Lokmanoğlu, “Mersin Deniz Ticaret Odası 22 yıllık birikimi ile bilimsel bilgi üretimini desteklemeyi ve üretilen bilginin toplumun hizmetine sokulması yönündeki çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir” şeklinde konuştu.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın da üniversitelerin şehirle birlikteliklerini, iş birliği düzeyine getirdiği sürece değerlerinin artacağına işaret ederek, şöyle konuştu; "Biz baştan beri bu ilişki içinde olmak için büyük çaba sarf ettik. MDTO ile baştan beri duygusal birlikteliğimiz vardı ancak, üniversitemiz bünyesinde Denizcilik Yüksek Okulu kurulduğu andan itibaren, bu birliktelik organik birlikteliği daha detaylı birlikteliğe dönüştürdü. Bunda MDTO Başkanım Cihat Lokmanoğlu'nun büyük etkinliği oldu. Biz her türlü konuda birlikte olmanın çok güzel bir örneğini veriyoruz. Okulumuz onların desteği ile üst düzeye gelecek. Biz Mersin Üniversitesi olarak yakın gelecekte bu okulumuzu fakülte düzeyine getirmek için gereken her türlü çabayı göstereceğiz. Onların da bu konuda çok büyük destekleri olacaktır.”

İki gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kemal Sığırcıklıoğlu, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve davetliler katıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim