• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Türk denizciliğinin dümeni kadınlarda

Türk denizciliğinin dümeni kadınlarda
Son yıllarda ‘gemide kadın uğursuzluktur’ inanışını yıkan Türk kadınları, denizcilik sektöründe söz sahibi olmaya başladı. Sektörde üst düzeyde çalışan kadın oranı yüzde 11’e çıktı.

Türk denizciliğinin dümeni kadınlarda

Denizcilik sektöründe erkek egemenliğini yıkan kadınlar, sektördeki tüm alanlarda etkin olarak görev alıyorlar. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre denizcilik sektöründe çalışan üst düzey yöneticilerin yüzde 11’i kadın.

‘Gemide kadın uğursuzluktur’ inanışını yıkan kadınlar bugün sektörde en az erkekler kadar söz sahibi.

1998’de London Institute of Shipping and Transport’tan mezun olduğu günden beri denizcilik sektörü içinde olduğunu ifade eden ve VEGA Proje ve Yük Taşımacılık’ın kurucusu ve ortağı olan Defne B. Cizre, Türkiye’de denizciliğin yönetim aşamalarında, diğer ülkelerde olduğundan daha fazla kadın bulunduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerinden ziyarete gelen erkeklerin bunu hep hayret verici bulduklarını ve şaşırdıklarını dile getiren Cizre “Bence, güçlü bir Türk kadını imajı yaratarak Türkiye’nin de imajına katkıda bulunuyoruz” dedi. Düne gelene kadar sektörde daha çok aileden denizci olan kadınların işin içinde olduğunu ifade eden Cizre, 20 senedir bu işi profesyonel olarak seçenlerin yaptığını belirtti. Gemi kiralama ve acentelik hizmetleri veren MID-SHIP Gemi Kiralama ve Lojistik’te operasyon uzmanı olarak görev yapan Melike Aysu Gürgan da “1980-2000 arasında sektöre giren kadın sayısında büyük bir artış var. 2000 sonrasında da artış hız kazanarak sürüyor ve kadınlar sektöre gümbür gümbür geliyor demek yanlış olmaz” diye konuştu. Kadınlar’ın uluslararası denizcilik birliği olan WISTA Türkiye Derneği Başkanı ve Metal Gemi Kiralama broker’ı Nuvara Uslu Erdönmez, eğitim seviyesi arttıkça ve kadınlar çalışkanlıkları ile kendilerini ispatlamaya devam ettikçe denizcilik sektöründe kadın oranının daha da artacağını ifade etti. Erdönmez “Eskiden ‘ciddiye alınmama’ veya ‘önemsenmeme’ sorunları varken dünya denizciliği geliştikçe ve kadınlar bu sektörde seslerini duyurmaya başladıkça bu sorunların azaldığını düşünüyorum” dedi.

Sorunları daha rahat çözeriz

Kadınların doğurgan olma özelliğinin sektörde iş ararken karşılaşılan en büyük sorun olduğunu kaydeden Erdönmez, iletişim teknolojilerindeki gelişme ile birlikte artık kadınların erişilebilirliğinin çok daha kolay olduğunu ve doğum yaptıktan sonra bile işlerinin başında olabildiklerini söyledi. Kadınların, erkekler için sorun olabilecek bazı durumları ortamı yumuşatarak çözebildiğini dile getiren WISTA Türkiye Derneği Basın Sözcüsü Arzu Ruhi de bu durumun kadınları 1-0 öne geçirdiğini belirtti. Denizcilik sektörünün zor ve fedakarlık isteyen bir sektör olduğunun altını çizen Ruhi “İşimizin doğası sürekli ulaşılabilir olmak zorundayız. İşimiz çok yüksek değeri olan can, mal ve zaman bileşenlerinden oluştuğu için anında müdahale ve anında çözüm bulmamız gerektiğinden hiç beklenmedik anda çalan telefonumuza sonra bakarım deme lüksüne sahip değiliz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde WISTA Türkiye, Akdenizli 55 yabancı ve 25 Türk kadın denizciyi bir araya getirdi. Konferansta sektördeki teknolojik gelişmelerden sektörde kadın olmaya ve kadınların sektörde güçlendirilmesine kadar birçok konu ele alındı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim