• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Türk F-16 Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi

Türk F-16 Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi
Montaj ve sistem entegrasyonları Türkiye'de gerçekleştirilen F-16 Blok 50 savaş uçaklarının ilki, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

İlk Türk F-16 Hava Kuvvetleri'nde

Montaj ve sistem entegrasyonları Türkiye'de gerçekleştirilen F-16 Blok 50 savaş uçaklarının ilki, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

Türkiye'nin ABD'den satın aldığı 30 adet F-16 Blok 50 Plus uçakları Türk Hava Kuvvetleri'ndeki Blok 30, 40 ve 50 uçaklarına göre daha gelişmiş özelliklere sahip. Yeni uçaklarda harici yakıt tankları gövde içine alınmış ve elektronik yeteneklerinin geliştirilmesi sebebiyle sırtına yeni hazne ilave edilmiş. Yeni nesil aviyonik, silah ve elektronik sistemler ile donatılmış, gövdeye monteli yakıt tankları ile harekat menzili artırılmış olan bu uçaklarla Hava Kuvvetleri Komutanlığı her havada gece/gündüz kesintisiz harekat yapabilme kabiliyetini artıracak. ABD'den alınacak toplam 30 uçağın nihai montajları Türkiye'de yapılıyor. Projenin toplam maliyeti ise 1,7 milyar dolar.

TUSAŞ'ta gerçekleştirilen teslimat törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD Ankara Büyükelçisi Francis J.Ricciardone, uçakları Türkiye'ye satan Lockheed Aeronautics Şirketi'nin başkanı Ralph Heath, ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant ve TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı katıldı. Bakan Gönül, yeni savaş uçaklarının TSK'nın etkinliğini ve caydırıcılığını daha da artıracağını söyledi. ABD'li Grant ise stratejik müttefik olarak tarif ettiği Türkiye'nin savunma kapasitesini geliştirmek istediklerini dile getirdi. F-16 Block 50 Plus savaş uçaklarının 6'sı bu yıl, geri kalan 24'ü ise önümüzdeki yıl TSK envanterine girmiş olacak. Geliştirilmiş Blok 50 modeli uçakların envanterde mevcut uçaklara göre üstünlüğü, gövde içi ilave yakıt tankı ile daha uzun menzil ve hassas vurucu güçte artış olacak.

Envanterdeki F-16 uçakları ise PO III Modernizasyon Projesi sonucunda, yakıt tankı dışında, yeni alınacak uçaklara yakın bir konfigürasyona sahip bulunacak. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 12 Aralık 2006 tarihinde yaptığı toplantıda alınan karar uyarınca, Türkiye'nin taleplerini içeren istek mektubu 12 Eylül 2006'da ABD hükümetine gönderildi ve ABD Kongresi, 15 Ekim 2006'da uçakların satışı için onay verdi. Ardından Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ABD hükümeti ve ana yüklenici Lockheed Martin firması arasında yürütülen yoğun görüşme ve pazarlıklar sonucunda, tedarike ilişkin anlaşma, 30 Nisan 2007'de imzalandı. Alınacak 30 adet F-16 uçağının son montaj ve teslimatı, TUSAŞ'ın Ankara'daki tesislerinde gerçekleştirilecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim