• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türk gemileri tezkereden önce gönderildi

Türk gemileri tezkereden önce gönderildi
Libya'ya silah sokulmasını engellemek için NATO’nun sıkı denetimi dün başladı.

Türk gemileri tezkereden önce gönderildi

Libya'ya silah sokulmasını engellemek için NATO’nun sıkı denetimi dün başladı.

İttifak’a ait savaş gemileri, Libya açıklarına gelirken, bu deniz misyonuna en büyük katkı Türkiye’den. NATO askeri kanat sözcüleri, şu ana dek toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılımının bildirildiği misyonda, Türkiye’den 4 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 yedek geminin bulunacağını açıkladı. Buna göre misyonun komuta ve kontrol gemisini İtalya sağlayacak. Türkiye dahil 10 firkateyn bulunacak misyona Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD 1’er firkateyn verecek. Misyondaki 3 denizaltı ise Türkiye İspanya ve İtalya tarafından sağlanacak. Ayrıca Türkiye ile İtalya 1’er yedek gemi tahsis edecek. Hollanda’nın, bölgeye 200 asker, 6 adet F-16 ve 1 adet KDC-10 uçağı ile 1 tane mayın tarama gemisi göndermesi kararı aldı. Norveç de 6 F-16 savaş uçağını bölgeye yolluyor. Katar’dan sonra Arap ülkeleri Kuveyt ve Ürdün de ‘lojistik destek’ vereceklerini açıkladı.

Libya’da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO’nun rolü konusunda üye ülkeler arasında müzakereler dün Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde sürdü. Batılı müttefikler operasyonların kontrolünün NATO’ya devredilmesi konusundaki ayrılıkları gidermenin yollarını aradı. Fransa operasyonun Arap ülkelerinin de dahil olduğu uluslararası bir komite tarafından yürütülmesinde diretiyor. Paris, Batılı güçlerin yürüttüğü mevcut operasyonun Arap ülkelerini yabancılaştıracağını savunuyor. Fransa tarafından sunulan öneriye göre Arapların da yer aldığı uluslararası bir koalisyonun Dışişleri bakanlarından oluşacak bir komite, operasyonu kontrol edecek. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin önerisi, NATO’nun ‘politik liderlik üstlenmemesini, sadece planlama ve operasyonel faaliyetler için bir araç olmasını’ öngörüyor. Fransa Hükümet Sözcüsü Francois Baroin de, Libya operasyonlarında NATO’nun teknik rol oynayacağını söyledi.

Tezkereden önce gittiler

Dün düzenlenen Pakistan Askeri Günü Resepsiyonu’nda konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Libya için görev alacak deniz unsurları konusunda bilgi verdi. Yiğit, “Tezkerenin onaylanması halinde deniz unsurlarının hazır olması için bu geceden bölgeye gemi gönderdik. TCG Gemlik ve TCG Gaziantep zaten Akdeniz’deydi. Buradan da TCG Yıldırım ve lojistik destek gemisi görevlendirdik.” dedi. Gemiler, tezkere Meclis’ten geçtikten sonra görevlerine başlayacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim