• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Türk halkının teknolojik ürünlere ilgisi arttı

Türk halkının teknolojik ürünlere ilgisi arttı
Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 15 büyüyerek 5,85 milyar liralık büyüklüğe ulaştı.

Türk halkının teknolojik ürünlere ilgisi arttı

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 15 büyüyerek 5,85 milyar liralık büyüklüğe ulaştı.

GFK Araştırma Grubu'nun iş birimi ''GFK TEMAX Türkiye''nin tüketici teknolojisi ürünleri araştırmasına göre, 'tüketici elektroniği, görüntüleme, telekom, bilgi teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya' sektörlerini içine alan tüketici teknolojisi pazarı bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 oranında büyüme kaydetti.

Telekom sektöründe akıllı telefonlar, tüketici elektroniği sektöründeki LED televizyonlar ve büyük beyaz eşya sektöründeki enerji verimliliği yüksek modeller ile teknolojik dönüşüm, bu dönem satışlarında lokomotif etkisi yaptı.

Hafif bir düşüş gösteren bilgi teknolojisi ile beraber büyümesi nispeten azalan görüntüleme ve ofis ekipmanları sektörleri dışında tüm sektörler, 2012'nin ilk çeyreğinde 2011 aynı dönemine kıyasla  çift haneli büyüme oranları gösterdi.

En fazla büyüme, tüketici elektroniğinde

2012 yılının ilk çeyreğinde, 1,02 milyar lira ciro elde eden tüketici elektroniği sektörü, 2011'in ilk çeyreğine göre yüzde 25,8 oranıyla diğer sektörler arasında en yüksek büyüme oranına sahip olan sektör oldu.

Sektörde, LCD ve plazma televizyonlar ve ev sinema,ses sistemleri pozitif büyüme kaydeden segmentler oldu. Perakendecilerin cazip kampanyalarla LCD televizyonlarının ortalama fiyatlarını düşürmeye devam etmesi sektörün büyümesine katkı sağladı.

Pazarda bu dönem satılan her 10 LCD televizyondan 1'nin de akıllı televizyon özelliğine sahip olması dikkati çekti.

3D televizyonların tamamlayıcı ürünü üç boyutlu ve Blu Ray oynatma özelliği olan sistemler, ev sinema/ses sistemleri de segmentinin büyümesindeki ana etmen oldu. Tüplü televizyonlar, video kameralar, DVD oynatıcılar, MP3/MP4 çalarların satışında ise düşüş görüldü.

Büyük beyaz eşya sektörü

2012 ilk çeyreğinde, büyük beyaz eşya sektörü 1,43 milyar liralık büyüklüğe ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,9 büyüme gösterdi.

Toplam büyük beyaz eşya sektör cirosunun neredeyse yüzde 70'i buzdolabı ve çamaşır makineleri satışından gelirken, çamaşır makineleri bu çeyreğin en iyi performansını gösteren ürün grubu olarak sektör içindeki payını da arttırdı.

Söz konusu dönemde küçük ev aletleri sektörü ise 567 milyon lira değerine ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3'lük büyüme oranına ulaştı. Sektörde ekmek yapma makineleri ve meyve sıkacakları dışında tüm ürün grupları büyüme gösterdi. Sevgililer günü hediye alışverişlerinde ise tüketicinin tercihi saç şekillendiricileri ve epilatör/traş makinelerinden yana oldu.

Diğer sektörler

Telekom sektörü de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1'lik artış ile 1,55 milyar lira ciro değeri kaydetti.

Akıllı cep telefonları, 2011'in ilk çeyreğine göre cirosal gelişimini arttırmaya devam etti.

Ofis Ekipmanları ve Sarf Malzemeleri sektörü de toplamda pozitif bir çeyrek geçirdi ve 2012 ilk çeyreğini bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 büyüme ile 115 milyon lira pazar değeri elde ederek kapattı.

Görüntüleme sektörü ise 2012 ilk çeyreğinde 91 milyon lira değerine ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre cirosunu yüzde 2,3 oranında arttırdı. Buna karşın bilgi teknolojileri sektörü  cirosal olarak yüzde 1 oranında bir gerileme göstererek 1,07 milyar lira pazar değeri kaydetti.

Bu olumsuz eğilimde taşınabilir bilgisayarlar satışlarındaki yavaşlama etkili oldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim