• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türk Hava Yolları Afrika’yı da uçuracak

Türk Hava Yolları Afrika’yı da uçuracak
Bir Afrika dönüşümde uçağın içindeki farklı renkteki insanların, Türkiye üzerinden, dünyanın dört bir yanına dağılacak olan Afrikalılar olduğunu düşünmeye başladığımda heyecanlandım.

 

Çünkü yanımdaki Afrikalı, bir Türk vatandaşı kadar Türk Hava Yolları'na (THY) aidiyet hissediyor ve THY adına bana da teşekkür ediyordu. Dünyanın dört bir yanındaki Afrikalıların, hangi inançtan olursa olsun Batılı ülkeler ve onların havayollarına bakışlarıyla, Türkiye ve THY'ye olan ilgilerinin çok farklı olduğunu kendi gözlemlerimden söyleyebilirim. Sanırım bu durum THY'nin başarısında ciddi rol oynuyor. Elbette başka sebepler de var, ama gerçek şu ki Afrika hızla THY'ye doğru uçuyor. 
 
THY, iç ve dış hatlarda uçtuğu nokta sayısını 200'ün üzerine çıkardı. Dünyada uçulan nokta sayısında yedinci sırada bulunan THY, bir noktadan en çok ülkeye uçan havayolu oldu. Bunda THY'nin son dönemde Afrika'da başlattığı yeni uçuşların büyük etkisi var. Bu nedenle milli havayolumuzun kara kıta uçuşlarını araştırdım.
 
Afrika'da 20 ülkede 24 kente uçan THY, son 3 yılda 14 yeni noktaya sefer başlattı. THY, Afrika'da 52 noktaya uçan Air France'tan sonra bu kıtaya en fazla sefer yapan havayolu haline geldi. THY ekimde Afrika'da 3 yeni noktaya daha sefer başlatıyor. 7 Ekim'den itibaren haftada 3 gün Libya'da Sebha'ya, Mısır'da Şarm El Şeyh'e ve Hurgadaya'da uçacak. Şerm El Şeyh uçuşları 9 Ekim'den itibaren haftada 4 gün, Hurgada seferleri ise 17 Ekim'den itibaren haftada 3 gün yapılacak. THY, 2012 sonuna kadar Kamerun'da Yaounde ile Douala, Nijer'de Niamey, Burkina Faso'da Ouagadougou, Tanzanya'da Klimanjero, Kenya'da Mombasa, olmak üzere toplam 6 noktaya daha uçmayı planlıyor. 
 
THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, çok fazla havayolu uçmadığı için kendilerinin Afrika'ya büyük önem verdiğini belirtiyor. Afrika'yı çok faz servis almadığı için büyümeye ve gelişmeye en açık bölgelerden biri olarak değerlendiren Kotil, "THY'nin son olarak sefer başlattığı noktalardan biri olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa ile büyük bir coğrafyaya erişim sağlandı. Türkiye'nin yüzölçümünün iki katı alana sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi birçok ülke dünyaya bağlanmayı bekliyor. Afrikalıları sadece İstanbul'a uçurmuyoruz. İstanbul üzerinden dünyaya bağlıyoruz" diyor. 
 
THY'nin Afrika stratejisini anlatan Kotil'in argümanları ise oldukça güçlü. "Somali'ye sefer başlattığımız zaman herkes sosyal sorumluluk amacıyla uçtuğumuzu düşündü. Sosyal yanı ağır bassa da Somali uçuşlarından para kazanıyoruz. Şu anda Somali uçaklarında yer yok. Haftada 2 olan sefer sayımızı 3'e çıkaracağız, yakında da her gün uçmayı planlıyoruz. Yani en az yolcu alması beklenen ülkeye uçak yetiştiremez durumdayız. Hedefimiz Afrika kıtasını kapsamak. Moritanya seferleri de başladı. Moritanya insanı da çok güzel, çok yumuşak onları da Cibuti'den sonra Türkiye'ye bağladık. 100 yıl sonra dünyada en önemli bölgenin Afrika olacağı söyleniyor, çünkü diğer yerlerdeki kaynaklar tükenmeye başladı. Toprak bile sulana sulana tuzlu suya maruz kaldığı için çoraklaşmaya başladı. Afrika ise henüz bakir. Maden yataklarına çok fazla el değmedi. Bu yüzden Afrika'da büyümemiz önemli." 
 
KARGODA DA BÜYÜYOR
 
Şu anda Afrika'ya yüzde 74 doluluk oranıyla uçan THY, 2011'de 683 bin yolcu tarafından tercih edildi. 2012'nin sonunda yeni hatların yolcu sayılarının netleşmesiyle birlikte bu rakam çok daha fazla olacak. Bu hatlarda yolcu taşımacılığı kadar hava kargo taşıması da büyük önem taşıyor. THY'nin uçtuğu her yeni hat Afrika'nın ticari anlamda da dünyaya bağlanması demek. 2011'de 31 bin ton kargo taşınırken 2012'nin 8 ayında yaklaşık 24 bin ton kargo trafiği gerçekleşti. THY'nin alt markası Turkish Cargo, Airbus 310 (35 ton) ve Airbus 330 (65 ton) uçaklarıyla Mısır, Libya, Cezayir, Fas ve Nijerya'ya haftada 2 defa kargo seferi yapıyor. Afrika'da mevcut seferlere ek olarak, Gana, Sudan, Etiyopya, Kenya ve Güney Afrika'ya da kargo uçuşları planlanıyor. 
 
45 ÜLKEYLE HAVACILIK ANLAŞMASI VAR
 
THY'nin Afrika'da hızla büyümesinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi'nin yaptığı havacılık anlaşmaları da etkili oldu. Geçtiğimiz haziran ayında "Afrika Açılım Programı" çerçevesinde gerçekleştirilen "Afrika Sivil Havacılık Konferansı"nda, 13 ülkeyle havacılık anlaşması imzalandı. Ayrıca yeni uçuş noktalarını ve sefer artışlarını içerecek şekilde mevcut anlaşmaları revize eden 23 anlaşmaya daha imza atıldı. Böylece Türkiye'nin Afrika'da ikili havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 45'e ulaştı. THY ise henüz 20 ülkeye uçuyor. Afrika ülkeleriyle geliştirilen ilişkiler ilk etapta THY'ye yaramış gibi gözükse de Afrika pazarından Türk havacılık sektörünün diğer şirketleri de pay alması bekleniyor.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim