• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Türk Hava Yolları'nın Yunan pilotları

Türk Hava Yolları'nın Yunan pilotları
Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle birçok Yunan vatandaşı, Türkiye’de çalışmaya başladı. Fakat en çarpıcı örnek Yunan pilotlar... Şu an 19 Yunan pilot Türk Hava Yolları’nda çalışıyor.

Çoğu iflas eden Olympic Airways pilotu olan Yunan pilotlar, THY’de çalışmaktan ve İstanbul’da yaşamaktan çok mutlu!

Kim derdi ki bir gün gelecek, Yunanistan krize girecek ve Yunan vatandaşları yıllardır itişip kakıştıkları komşuları Türkiye’yi iş kapısı olarak görecek! Türkiye ve Yunanistan’ın ekonomik talihlerinin son yıllarda birbirinin tam tersine bir seyir göstermesi rollerin değişmesine neden oldu. Biri batarken öbürü çıkınca akın tersine döndü. Geçtiğimiz Kasım ayında Yunan Kathimeri gazetesinde çıkan bir habere göre İstanbul’daki Yunan Başkonsolosluğu’na her ay en az 10 kişi “İş var mı oralarda?” diye başvuruyormuş. Selanik’teki Türk-Yunan İş konseyi ise her gün en az bir benzer başvuru alıyormuş.

Türk Hava Yolları’ndaki 240 yabancı pilottan 19’u Yunanlı

Medarı iftiharlarımızdan Türk Hava Yolları da Yunan pilotlara fırsat tanıyanlardan... Giderek büyüyen filosuna pilot yetiştiremeyen THY, pilot açığını yurt dışından tecrübeli pilot alarak gideriyor. Ocak 2011 itibarıyla Türk Hava Yolları’nda 240 yabancı pilot çalışıyor. Dünyanın her yerinden gelen bu yabancı pilotların 19’u Yunan vatandaşı... İspanyol, İtalyan ve Danimarkalı’lardan sonra en kalabalık yabancı grubu Yunan pilotlar... Kaptan pilotlar Aleksandros Kehayias ve Nikolaos Krontiris ile görüşmek üzere Türk Hava Yolları’nın Uçuş Eğitim merkezine gidiyoruz. Eğitimlerin verildiği bir simülatörün içinde yapıyoruz röportajımızı. (Bu arada bir simülatörün fiyatının 10 ila 20 milyon Euro arasında değiştiğini öğreniyorum, dudağım uçukluyor.) Uçağı kaldırdıktan ve düz uçuşa geçtikten sonra başlıyoruz röportaja...

Kehayias Batı Trakya’daki Türkler’in arasında büyümüş

Nikolaos Krontiris, 18 yıl Olympic Airways’de, 4 yıl İtalyan Air One’da çalıştıktan sonra 1 yıldır da Türk Hava Yolları’nda çalışıyor. Bir yıl daha da uzatmayı düşünüyor sözleşmesini. Aleksandros Kehayias ise, 21 yıl Olympic Airways’de çalıştıktan sonra son 6 aydır THY’de... “Bundan 20 yıl önce bir gün Türkiye’de Türk Hava Yolları’nda çalışacağınız hiç aklınıza gelir miydi” diye soruyorum “2 yıl önce bile gelmezdi!” diyor Aleksandros Kehayias. Kehayias, Batı Trakya’da Türklerin arasında büyümüş. Birçok Yunanlı’nın aksine Türkler’i çocukluğundan tanıyor. Kendisi değil ama ailesi Türkçe bile bilirmiş. 10 yaşında ailesiyle Almanya’ya gitmiş. Orada da Türklerle ilişkisi olmuş. “Gelmeden önce Türkler hakkında ne düşünürdünüz” diye sorduğumda, “Türkler hakkındaki düşüncelerim gayet olumluydu. İki üç kere de İstanbul’a ailemle ziyarete gelmiştim. Türk insanı bize hakikaten çok iyi davranıyor. Gerek sokaktaki insan olsun, gerek şirket çalışanları olsun bizi el üstünde tutuyorlar. O nedenle evimizde gibi hissediyoruz” diyor.

Krontiris’ın karısı İstanbul’a yerleşmeye dünden razı

Nikolaos Krontiris ise daha önce hiç gelmemiş Türkiye’ye... “Ben daha önce gelmemiştim. Fakat beklentimin çok ötesinde bir sempati ile karşılaştım. Yani endişem yoktu ama açıkçası bir mesafe olacağını düşünmüştüm. Bu kadar sıcak bir karşılama beklemiyordum. Şaşırdım ve de çok mutlu oldum” diyor. Askerlik yapanlar bilir. Tatbikatlarda Türkler “kırmızılar”dır, düşmanlar da “maviler”dir. Herkes de kim o mavi düşman bilir. Ve şimdi “maviler” ve “kırmızılar” aynı kokpitte! “Hava Kuvvetleri’nden gelmiş pilotlarla hiç sorun oluyor mu” diye sorduğumda ikisi de “Kesinlikle hayır” diyor. “Herkes son derece profesyonel ve arkadaşça davranıyor.” İkisi de Türk Hava Yolları’nda çalışmaktan çok memnun. “Her şeyden önce çalışma şartları çok iyi. Eğitim ve uçuş güvenliğine çok önem veriliyor. Dahası atmosfer çok iyi. Yöneticiler dostane... Bugüne kadar tek bir gün, tek bir kişiden ters bir şey gelmedi” diyor Nikolaos Krontiris... Aileleri henüz Atina’da. İkisi de çocuklarının üniversiteye gitmesini bekliyor. Çocuklar okullarına başlayınca eşleri İstanbul’a gelecekmiş. “Benim karım dünden razı İstanbul’a yerleşmeye de çocuğu bekliyoruz” diyor Nikolaos Krontiris...

Başka milletler gibi görünsek de DNA’larımız ortak

“Şaşırıyor musunuz siz de yıllardır itişip kakışırken şimdi böyle olmamıza” diyorum Aleksandros’un gözleri doluyor. “Yunanlılar İzmir’den 1922 yılında çekildikten, yani savaş bittikten sadece 8 yıl sonra Venizelos, Ankara’ya Kemal Atatürk’e ziyarete gitti. Sadece 8 yıl sonra... Demek istediğim, çoktan böyle olabilirdik. Daha da iyileştirilmesi lazım. Aynı insanlarız. Başka milletler gibi görünsek de, DNA’larımızın ortak olduğunu düşünüyorum. Aynı yemekleri yiyoruz. Türk pilot arkadaşlarım Atina’ya gittiğimde Yunan müzikleri getirmemi istiyor. 80 yıldır birbirini kaybetmiş ve yeniden bulmuş kuzenler gibiyiz. Benzerlikleri görüp şaşıyoruz. Aslında farklılıklara şaşmak lazım.”

İstanbul’un en çok nelerini seviyorlar?

* Doğu ile batı arasında olmasını.
* Ortaköy ile Rumelihisarı arasındaki Boğazı.
* Fenerbahçe’deki yat limanının oradaki restoranları.
* Bostancı’daki evleri.
* Yeşilköy’deki Hakan Balık Restoranı.
* Levent’teki gece kulüplerini.
* Pangaltı’daki “Zorbas” Gece Kulübü’nü. (Atina’dakilerden daha iyimiş)
* İstiklal Caddesi’ni.
* İnsanların her seferinde sevgi ve saygı göstermesini.

Türk ve Yunan pilotlar birbirlerini daha iyi anlıyor

“THY ile ilk uçuşunuzda ne hissettiniz” diye soruyorum Nikolaos, “En iyi arkadaşımı buldum!” diyor, Aşkabat’a eğitim uçuşuymuş ve o günkü eğitim pilotu şimdiki en iyi arkadaşı olmuş. “Buradaki arkadaşlarım çoğunlukla Türk. Hafta sonları çıkıyoruz, geziyoruz. Bizim için hakikaten şaşırtıcı bir şey oldu bu samimiyet. Yani, bakıyorum Türk ve Yunan pilotlar birbirleriyle daha samimi. Galiba daha iyi anlıyorlar birbirlerini diğer milletlerle kıyaslayınca...”

Nikolaos Krontiris

Esas şaşkınlığım PAOK ’u tutan Beşiktaşlılar!

“10 yıl önce bir falcı “bir gün Türkiye’de olacaksın ve en iyi arkadaşım bir Türk diyeceksin” deseydi herhalde falcı delirmiş derdim. Ama benim için esas büyük şaşkınlık Fenerbahçe - PAOK maçı sırasında PAOK’u tutan Beşiktaşlılarla karşılaşmam! O hakikaten inanılmazdı. Sırf Fenerbahçe’nin karşısında olmak için Yunan takımı tutuyor! Olacak iş değil!”

Aleksandros Kehayias

Her uçuşta mutlaka ortaya çıkan bir mübadil

“Hemen hemen her uçuşta uçak havalandıktan ve servis yapıldıktan sonra Yunan olduğumu öğrenen bir kabin görevlisi gelip benimle sohbet ediyor ve kökenlerinin Yunanistan olduğunu söylüyor. Kimi Selanik’ten, kimi Girit’ten, kimi Drama’dan gelmiş. ‘Ben de Batı Trakya’dan geldim’ deyince işler iyice karışıyor. Çok tuhaf bir coğrafya burası.”

www.thyhaber.com

İSTANBUL HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim