• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türk Havayolları çalışanları greve gidiyor

Türk Havayolları çalışanları greve gidiyor
Hava İş Sendikası, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, Türk Hava Yolları'nda (THY) grev yapma kararı aldığını açıkladı.

KRİZ AŞILMAYA ÇALIŞILIYOR

Hava-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, sendikanın, grev kararı öncesi yarattığı çözüm fırsatının, işverence değerlendirilmediği belirtilerek, "Sendikamız, 10 Nisan 2013 tarihinde THY Genel Müdürlüğü'ne grev kararını asacaktır" denildi. Tarafların görüşmeleri sürdürdüğü, 24 saat içinde krizin aşılması için yoğun çaba harcandığı belirtiliyor. Havacılık kaynakları olası bir grevin iş yavaşlatmayla başlayabileceğini ifade ediyorlar.

YAĞCI: "GREV İLAN EDİLECEK"

Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, "Bundan sonraki süreçte, yasal prosedür gereği 6 gün önceden haber vermek şartıyla, grev ilan edilecek. Türk Hava Yolları halka açık bir şirket olduğu için şu aşamada grev tarihini söyleyemiyorum. Ama 10 Nisan'dan itibaren 6 gün içinde dendiğine göre 16 Nisan'da da olabilir, 20 Nisan'da da, başka bir tarihte de olabilir" dedi.

Grev kararı alındıktan sonra THY'nin bütün işyerinde grev uygulanacağını kaydeden Yağcı, "Grevde hiçbir uçuş hizmeti verilmeyecek. Pilot ve hostesler çalışmayacağı için hiçbir uçak uçurulamayacak. Bütün seferler durdurulacak" diye konuştu.

305 İŞÇİNİN İADESİ ÖN ŞART

THY ile Hava-İş sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmesi, sendika ile THY'nin ön şart olarak öngördükleri maddelerde uzlaşılamaması nedeniyle kilitlendi. THY yönetimi "ücret" konusunu ön şart olarak ileri sürerken, Hava-İş, 2012 yılında eylem yaptıkları için işten atılan 305 THY çalışanının işe iadesini ön şart olarak masaya getirdi.

Hava-İş yaptığı açıklamada, "305 işçinin işe dönüşü dahil tüm uyuşmazlık maddelerinin çözümüne dair görüşmelerin başlatılması için sunduğumuz teklifimizin kabul edilmediği, sendikamıza 8 Nisan'da sözlü olarak iletilmiştir. Sendikamız bu tarih itibarı ile içinde 305 işçinin işe geri dönüşü olmayan hiçbir teklifi tartışmayacaktır" denildi.

ZAM PAZARLIĞINDAKİ FARK UÇURUM

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde THY yönetimi 6'şar aylık 4 dönem için yüzde 3 oranında zam teklif etti. Hava-İş Sendikası'nın talebi ise birinci 6 ay için 11, diğer altı aylık dönemler içinse yüzde 5 zam talep etti. Ücret zammı da dahil olmak üzere 23 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tamamlanamadan uyuşmazlıkla sonuçlandı.

MEHMET ŞİMŞEK: "İZİN VERMEYİZ"

Türk Hava Yolları'nda Hava-İş sendikası greve hazırlanırken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten "faaliyetlerin aksamasına izin vermeyiz" açıklaması geldi.
Şimşek, "Çalışmaları sekteye uğratacak her türlü girişimin karşısında tabii ki biz gerekeni yaparız. THY yanlız değildir. THY ülke menfaatleri açısından hatta ulusal güvenlik açısından çok önemli bir şirkettir. Çünkü turizm sektörü Türkiye'nin en önemli döviz sağlayıcı sektörlerinden biridir" dedi.

Şimşek'in sözleri, Bakanlar Kurulu'nun grev kararlarını erteleme yetkisinin kullanılabileceği şeklinde değerlendirildi.

THY BASIN MÜŞAVİRİ ALİ GENÇ: "UZLAŞMADAN YANAYIZ"

"Yasaya göre, sendika grev kararını 6 gün önceden haber vermek şartıyla 60 gün içinde ilan edebilir. Şu aşamada bir yorum yapmak da istemiyoruz. THY olarak konunun bir an önce çözüme kavuşturulacak, 16 bin çalışanın haklarını almasından yanayız. Sendika ön şart olarak 305 kişinin işe iade edilmesini öne sürdü. Biz karşılıklı olarak bir uzlaşma sağlanmasından yanayız."

GÜNLÜK KAYIP 50 MİLYON DOLAR

THY'de greve gidilmesi halinde, Türkiye'ye havayoluyla gelen turist sayısı dibe vuracağından çok büyük ekonomik kayıp meydana gelecek. THY, 2012 yılında dış hatlarda 23 milyon 139 bin yolcu taşıdı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamalarına göre Türkiye'ye gelen turistler 2012 yılında kişi başına ortalama 798 dolar harcama yaptı. 23 milyon turistin yaptığı harcama 18 milyar 464 milyon dolar, günlük ortalama harcama tutarı ise 50 milyon dolara işaret ediyor.

"BELİMİZİ 10 YIL DOĞRULTAMAYIZ"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "THY'de grev, belimizi büker. Son yıllarda başarıyla sürdürdüğümüz, yukarıya doğru çektiğimiz çizgiyi bir anda bitirir" dedi.

Ulusoy, şöyle konuştu: "Türk turizminin en önemli partneri THY ve sendika yönetimlerinden sağduyu bekliyorum. Verecekleri kararın Türk turizminin geleceği ve Türkiye'nin geleceği ile ilgili olduğunu unutmasınlar. Anlaşmadan masadan kalkmamaları lazım. Grev olması halinde bir daha 10 sene belimizi doğrultamayız. Türk turizminin geri düşmesini dört gözle bekleyenler var."

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim