• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Türk insanı taklit otomotiv parçasına güvenmiyor

Türk insanı taklit otomotiv parçasına güvenmiyor
Honeywell ile Ipsos şirketinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye'de insanlar taklit otomotiv parçalarına güvenmiyor.

Otomotiv turboşarj üreticisi Honeywell Turbo Technologies ile Ipsos araştırma şirketinin yaptığı, ‘Türkiye’de imitasyon ürün kullanımı’ ile ilgili anket ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Türkiye’deki her 5 tüketiciden 4’ü saat, aksesuar, güneş gözlüğü, çanta gibi ürünlerin ucuz taklitlerini rahatlıkla bulabildiklerini belirtiyor. İş otomotive geldiğinde ise tüketici güvenliğe her şeyden daha fazla değer veriyor.

Honeywell’in araştırmasına göre, ülkemizde tüketiciler dikkat çekmek için farklı kategorilerde düşük fiyatlı taklit ürünlerin cazibesine kapılmalarına rağmen, kişisel güvenlik konusunda karar alırken çok daha seçici davranıyor.

Araştırmadan çıkan temel bulgular şöyle:

Güneş gözlükleri, saatler, aksesuarlar ve ayakkabı gibi kategoriler taklitleri en çok tercih edilen ürünler olarak öne çıkıyor. Anketi cevaplayanların yüzde 74'ü kendilerinin veya tanıdıklarının bilerek ucuz taklit, kopya veya imitasyon aldıklarını kabul ediyor.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 13'ü, sahte bir otomobil veya motor yedek parçası aldığını belirtiyor ve bu durum, iş kişisel güvenliğe geldiğinde, Türk tüketicilerin aslında orijinal bir ürüne yatırım yapmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor. Araştırma, otomobilleri ile hobi olarak ilgilenmeyi seven Türk erkeklerinin bile, oto sanayi sitelerine veya yetkisiz servislere kolay kolay güvenmediğini gösteriyor.

Güvenilir yedek parçaya olan ihtiyaç sektör rakamlarına da yansıyor. Araştırma 2013 yılında Türkiye’de satılan yeni arabaların yüzde 77’sinde turbo motorların olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu oran 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 67’lik turbo dizel satışlarının da etkisiyle  yüzde 82’ye ulaşmış durumda.

Honeywell ise dünya genelindeki turboşarj kullanımının 2018’e kadar yüzde 7’lik bir büyümeyle yüzde 38’e ulaşacağını öngörüyor.

Honeywell Turbo Technologies'in Bağımsız Satış Sonrası Piyasası Global Yöneticisi Clement de Valon, “Ucuz taklit parçaları satın almak ilk başta maliyet açısından daha karlı gibi görünse de, pek çok durumda bu tasarruf kısa süreli oluyor. Tüketicinin daha düşük kalitede, taklit parçalar satın alarak girdiği risk, sürüp giden tamirlere, yakıt ekonomisi kaybına ve en önemlisi de kazalara yol açabilecek güvenlik sorunlarına neden olabiliyor. Tüm bu faktörler müşteriye olan maliyetin önemli miktarda artmasına yol açıyor, ancak ilk adımda orijinal bir parçaya gerekli yatırımı yapmak daha fazla tasarruf edilmesini sağlıyor” diye konuştu.

De Valon, tüm Türkiye’de Garrett Yetkili Merkezleri’ni hizmete açmaya başladıklarını belirterek, “Biz ürünlerimizin güvenilirliğini çok ciddiye alıyoruz ve taklit otomotiv parçalarının, kamu güvenliğini riske atacak şekilde kolaylıkla bulunabilmesinden endişe duyuyoruz. Yetkili merkezlerimizle gerçek ve yüksek kaliteli ürünlerimizin tüm Türkiye'de tüm mekanik teknisyenlerce kolayca erişilmesini sağlayarak taklit yedek parça sorununa çözüm bulma konusunda ilk adımı attığımıza inanıyoruz” dedi.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Bölümü’nden Doçent Dr. Şeref Sönmez; “İmitasyon otomobil yedek parçalarında araçlar, sürücüler ve yolcular için pek çok tehlike bulunuyor” dedi. Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü; “Taklit ürünlerin standardizasyonu konusunda maalesef hiçbir prosedür mevcut değil; uygun malzemelerin seçilip seçilmediğine dair hiçbir kontrol yapılmıyor. Buna ek olarak, üretim yöntemleri de çoğunlukla mevzuatlara uygun yürütülmüyor. Bu durum güvenlik risklerine yol açabiliyor.”

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim