• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Türk Metal'den 'sağduyu' çağrısı

Türk Metal'den 'sağduyu' çağrısı
Türk Metal Sendikası, Bursa’daki Renault fabrikasında işçilerin başlattığı eylem üzerine sağduyu çağrısı yaptı.


Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu, Bursa’da kurulu bulunan Renault fabrikasında, bir süredir devam eden ve dün gece itibariyle üretimin durdurulmasına yol açan gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. 

Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Sendikamız ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında, Renault işyerindeki 5 bin 600 çalışanın da dahil olduğu toplam 110 bin üyemiz adına grup toplu iş sözleşmesi, 15 Aralık 2014 günü imzalanmıştır. Sözleşmede alınan ücret artışları ve diğer haklar, Renault işyeri de dahil olmak üzere, tüm üyelerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmış, işyerlerinde sevinç gösterilerine neden olmuştur.

Grup toplu iş sözleşmemizin imzalanmasının ardından, yasal nedenlerle bu sözleşmenin dışında kalan Bosch işyerinde, daha sonra münferit bir sözleşme imzalanmış ve 38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan ve bu süreçte büyük mağduriyetler yaşayan Bosch işçilerine, bu mağduriyetlerini giderecek oranda yüksek artışlar sağlanmıştır. Bu yüksek artışlara rağmen, Bosch işçisinin 9.46 Liraya yükselen ortalama saat ücreti, Renault işçisinin 9.83 TL olan ortalama saat ücretinin gerisinde kalmıştır.

Bu gelişmeler üzerine, Renault işyerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, Sendikamızdan, aynı artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir. Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir.

Bu yaklaşımımıza rağmen, işveren vekilleriyle de görüşen işçilerimize, bunun mümkün olabileceği ancak şirketin Fransa’daki merkezine sorulması gerektiği söylenmiş ve işçilerimizde büyük bir beklenti oluşturulmuştur. Böylece, işçilerimizde, işverenin kendilerine zam vermek istediği ancak sendikamızın bunu almak istemediği gibi bir algı oluşturulmuş, Renault işçilerinin bir kısmı sendikamızdan istifa etmiştir.

İşçilerimize işveren vekilleri tarafından verilen sürenin sona ermesinden sonra, işveren vekilleri tarafından işçilere herhangi bir ücret artışı verilmeyeceğinin açıklanması, olayların büyümesine ve dün gece itibariyle üretimin durdurulmasına neden olmuştur.

Türk Metal Sendikası, tüm işçilerimizin hak arama mücadelesine saygılıdır ve demokratik yollardan yapılacak her türlü mücadeleyi desteklemektedir. İşçilerimizin sendikamıza yönelik tepkisini anlayışla ve saygıyla karşılayan yönetim kurulumuz, huzur ve güven içinde iş barışının sağlanmasını talep etmektedir. Türk Metal Sendikası, hiçbir işçimize zarar gelmemesini dilemekte, tüm tarafları sağduyuya çağırmaktadır.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim