• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Türk şirketi, dev enerji ihalesi aldı

Türk şirketi, dev enerji ihalesi aldı
Türkiye'nin Lotus Enerji şirketi, Türkmenistan'da dev enerji projesinin ihalesini kazandı.

Türk şirketi, Türkmenistan'da dev enerji ihalesi aldı

Türkiye'nin Lotus Enerji şirketi, Türkmenistan'da dev enerji projesinin ihalesini kazandı. Lotus Enerji' nin hayata geçireceği bu proje, Türkmenistan'ın Afganistan'a sağladığı elektrik ihracatını önemli ölçüde arttırmaya imkan sağlayacak.

Şirket, Türkmenistan Enerji ve Sanayi Bakanlığı'nın Mari ve Lebap vilayetlerde trafo ve yüksek gerilimli elektrik hattının inşaatına ilişkin açtığı ihaleyi kazandı. Lotus Enerji ayrıca, mevcut trafoların üretim gücünü arttıracak ve elektrik santralleri için yedek parça satın alacak. Şirket, projenin inşaatına önümüzdeki Nisan ayında başlayarak, Eylül 2013'de teslim edecek. Türkmenistan resmi gazetesinde yayınlanan ihalede, projenin maliyeti konusunda rakam belirtilmedi. Ancak, dün Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan basın toplantısında, bu projenin maliyetinin 390 milyon dolar olacağı kaydedilmişti.

Yeni proje kapsamında Mari Devlet Elektrik Santralinden Afganistan sınırına kadar 500 kilovolt kapasiteli 325 kilometre uzunluğunda elektrik hattı çekilecek. Aynı zamanda Afganistan'ın Adhoy bölgesinden Türkmenistan sınırına kadar da 125 kilometrelik bir hat inşa edilecek. Ayrıca, Lebap ve Mari vilayetlerinde yüksek gerilimli hatlı trafo inşa edilecek. Bu projenin Türkmenistan'ın Afganistan'a gerçekleştirdiği elektrik enerji sevkiyatının arttırılmasına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca, daha sonra Türkmen elektriğinin Afganistan üzerinden Tacikistan ve Pakistan'a sevkiyatına imkan sağlayacak.

Afganistan'a yılda 325 milyon kilovat/saat elektrik ihraç eden Türkmenistan, bu projeyle elektrik ihracatını 5 kat daha arttırarak, 1 milyar 625 milyon kilovat/saate çıkaracak. Afganistan, Türkmenistan'dan ithal ettiği elektriğin 1 kilovat/saatına 2 sent ödüyor. Edinilen bilgilere göre, bölgede elektriğin 1 kilovat/saatı 8-13 sentten satılıyor. Lotus Enerji şirketi, Türkmenistan'da 254 MW'lık toplam güç kapasiteli 2 adet elektrik santrali de inşa etti.

Doğalgazdan elektrik üreten Türkmenistan, 2011-2030 yılını kapsayan ekonomik kalkınma programına göre, elektrik üretimini 25,5 milyar kilovat-saate, elektrik ihracatını da 11 milyar kilovat-saate çıkarmayı hedefliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim