• BIST 9558.16
  • Altın 2486.4
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Türk ve Rus gemiciler birlikte çalışacak

Türk ve Rus gemiciler birlikte çalışacak
Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen NEVA 2011 Gemicilik Fuarı’na katılan Türk şirketler, Rus meslektaşları ile ortak iş yapmak için çalışmalara başladı.

Türk ve Rus gemiciler birlikte çalışacak

Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen NEVA 2011 Gemicili Fuarı’na katılan Türk şirketler, Rus meslektaşları ile ortak iş yapmak için çalışmalara başladı. Düzenlenen yuvarlak masa toplantısında sektörün sorunlarını masaya yatıran denizciler, Rus ve Türk gemicilerin yetiştirilmesi için ortak bir geminin staj alanı olarak hizmete sokulmasını kararlaştırdı.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı’ndan Anlaşmalar Genel Müdürü Hüsnü Dilemre başkanlığındaki heyet iki ülke gemicilik sektöründe yapılacak işbirliğinin iki ülkenin çıkarına olacağını vurguladı. Toplantıda konuşma yapan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak da Türk gemicilik sektörünün son durumunu rakamlarla ortaya koydu.

1,1 milyar dolarlık gemi ihracatı

Türkiye’nin 2010 yılında 1,1 milyar dolarlık gemi ihracatı yaptığını kaydeden Bayrak, Malta’nın 272 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını, İtalya’ya 118 milyon dolar ve Norveç’e de 71 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’nin eğitimli ve kaliteli bir çalışan gücüne sahip olduğunun altını çizen Bayrak, “Tersanelerimiz uluslararası standartlarda üretim yapıyor. İmalatta son teknoloji kullanılarak gemi yapımını gerçekleştiriyoruz.” dedi.  

Rusya’yla işbirliği

Rusya ile hammadde temini, ara mallar, eğitim ve staj konularında işbirliği yapmak istediklerini kaydeden Bayrak, üretim ve yatırım alanlarında işbirliğinin yanı sıra, bakım ve onarım konularında da işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin gemi inşa sektöründe 96 Milyon dolar değerinde hammadde ithal ettiğini söyleyen Bayrak, “Özellikle Romanya ve Ukrayna’dan demir ve çelik ürünleri ithal ediyoruz. Biz bu alanlarda da Rusya’yla işbirliği yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Gemi ve yat üretiminde iddialıyız”

Türkiye’nin gemi ve yat inşasında, ayrıca eğitim ve staj konularında da oldukça iddialı olduğunu vurgulayan Bayrak, “Türkiye’nin bu sektöre yetişmiş eleman sağlamak için 4 fakülte, 5 teknik okul ve 5 endüstriyel dizayn departmanıyla üniversitelerde kaliteli eğitim veriyor. Tüm bunlar sektöre verilen önemin göstergesi” dedi.

Rus Rektörden “Ortak Staj Gemisi” teklifi

St. Petersburg Devlet üniversitesi Denizcilik Fakultesi Dekanı Sergey Barışnikov ise yuvarlak masa toplantısında Türk partnerlerine Rus ve Türk öğrencileri için ortak “staj gemisi” inşa etmeyi teklif etti. Yüzen bir gemide gerçekleştirilecek staj programının iki taraf içinde ilgi çekici olacağını ifade eden Rus Rektör, öğrenci değişimi yapılarak ortak çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

Toplantıya Türk tarafını Temsilen Ekonomi Bakanlığından Anlaşmalar Genel Müdürü Hüsnü Dilemre, Yat ve Gemi İhracatçıları Birliği YK Başkanı Başaran Bayrak, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği YK Üyesi Orkun Kalkavan, Moskova Ticaret Müşaviri Murat Nesimoğlu ve St. Petersburg Ticaret Ataşesi Remziye Köse katıldı.

ms.jpg

DENİZHABER AJANSI

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim