• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Türk Yıldızları yine nefesleri kesti

Türk Yıldızları yine nefesleri kesti
Konya’da yapılan Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi'nin 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen basın günü, ilk kez etkinliğe davet edilen gazetecilerin de katılımıyla yapıldı.

Türk Yıldızları yine nefesleri kesti

Konya’da yapılan Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi'nin 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen basın günü, ilk kez etkinliğe davet edilen gazetecilerin de katılımıyla yapıldı.

Konya 3. Ana Jet Üssü’nde kurulu bulunan 134. Akrotim Filo Komutanlığı Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nin 20. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Havadan İhbar Kontrol (HİB) Uçağı Hangarı önündeki alanda tören düzenlendi.

Törene Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı için Konya’da bulunan üst düzey yabancı askerler, Konya protokolü, şehit ve gazi aileleri ile yakınları da katıldı.

Törende, Türk Yıldızları tanıtım filmi izlenerek bilgi verildi.

Uçucu subayların tanıtılmasının ardından konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Mehmet Erten, Dağlıca’daki terör saldırısını kınadı. Erten, “Bu sevinçli günümüzde Sayın Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı aramızda olamıyor. Çoğunuzun bildiği gibi Hakkari bölgesinde meydana gelen terör olayında maalesef şehitlerimiz, yaralılarımız var. Bu nedenle diğer kuvvet komutanları bölgeye gitti. Bu saldırıyı kınıyorum” dedi.

Orgeneral Erten, “Türk Yıldızları, 20. yıldönümünde yeniden tasarlanan uçaklar ve uçuş kıyafetleri ile aramızda olacak. Bugün Türk Hava Kuvvetleri siber savaş dahil tüm değişim ve gelişimleri takip ederek büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözüyle azim ve kararlılıkla hareket etmektedir. Gökyüzündeki milli takımımız Türk Yıldızlarının 20. kuruluş yıldönümünü kutluyor, geçtiğimiz aylarda şehit düşen Türk Yıldızları pilotu Ümit Özer’i rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından kırmızı beyaz renkteki özel olarak tasarlanan NF-5 tipi uçaklar davetlilerin alkışları arasında havalanarak gösteri sundu. Uzun süre alkışlanan Türk Yıldızları ilk kez Konya semalarında gökyüzüne semazen sembolünü yansıttı. Yüksek ve alçak uçuşlarla yapılan gösterinin sonunda alana uçakları ile gelen pilotlara 20. yıl sertifikaları ile anı objelerini Genelkurmay Başkanı adına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel verdi. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Mehmet Erten de, uçakların yeniden dizaynı ve kıyafetlerin oluşturulmasında görev yapan sivil ve askeri personele teşekkür belgesi verdi. Törene katılanlar Türk Yıldızları pilotları ve gösteri uçakları ile hatıra fotoğrafı çektirme imkanı buldu. ANADOLU KARTALI EĞİTİM TATBİKATI Gösteri programının ardından komutanlar ve Konya protokolü Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndaki brifinge katıldı.

Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Pakistan ve NATO hava unsurlarının katıldığı tatbikat hakkında bilgi veren Hareket Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Ercan Dursun, eğitimin zenginleştirilerek yapıldığını söyledi.

Komuta kontrolün milli ve NATO havadan ihbar unsurları ile sağlandığını kaydeden Albay Dursun, “Uçağın pozisyonu, irtifa ve sürati, atışları ve uçakların birbirine göre durumu gerçek zamanlı takip edilmektedir. Bugüne kadar eğitimlere 13 ülke katıldı.

31 eğitimde, 26 bin personel ile 2 bin 178 uçak ile 18 bin 697 sorti yapıldı. Bu yıl 3 eğitim planlandı. İlki milli unsurların katılımıyla gerçekleşti. Şuanda yapılan eğitim devam etmektedir. Üçüncü eğitimde gece ve gündüz olmak üzere milli unsurların katılımıyla yapılacak” dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten beraberindekilerle birlikte, Komuta Kontrol Merkezinde senaryo dahilinde üsse saldırı hazırlığında olan mavi ülkelerin uçaklarına, kırmız ülkelerin uçaklarının önleme yapmasını izledi.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın girişinde katılımcılar günün anısına fotoğraf çektirdi. EĞİTİME TOPLAM 81 UÇAK KATILIYOR Eğitim, Hava Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda ulusal veya uluslararası olarak gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda gerçekleştiriliyor. Tatbikatta, gece uçuşu yapılmadan gündüz uçuşlarıyla milli ve yabancı unsurların birleşik harekat yapma imkan ve kabiliyetleri sergileniyor.

Anadolu Kartalı 2012/2 Eğitim Tatbikatı 400 kilometre eninde ve 300 kilometre boyunda geniş bir alanda yapılıyor. Bu dönemki eğitime, 49'u milli, 32'si yabancı olmak üzere toplam 81 uçak ile 3. Ana Jet Üs Komutanlığı personeli haricinde 717'si yabancı bin 313 personel katılıyor. Bu kapsamda eğitime, Türkiye'den 49 muharip jet olmak üzere Suudi Arabistan'dan 8, Ürdün'den 5, Pakistan, İtalya, BAE’den 6’şar, NATO'dan 1 adet Awacs Erken Uyarı Uçağı katılıyor. Gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda Karma Kuvvet Hava Harekatını çok uluslu olarak planlamak ve icra etmek, alınan derslerle eğitim seviyesini yükseltmek ve eğitim seviyesi ile imkan ve kabiliyetlerin çok uluslu ortamda sergilenmesi, eğitimin maksatları arasında yer alıyor.

Suudi Arabistan, bu yıl Anadolu Kartalı'na ikinci kez katılırken İtalya dışında Avrupa ülkelerinden katılım olmadı. Geçen yıllarda yapılan eğitimlere katılan Amerika Birleşik Devletleri de bu yıl tatbikata katılmadı .

2.20120620111104.jpg

3.20120620111118.jpg

4.20120620111141.jpg

5.20120620111157.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim