• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Turkcell için yerli kalıp kalmama günü

Turkcell için yerli kalıp kalmama günü
Turkcell'de olağanüstü genel kurulun saat 15:00'te toplanması bekleniyor. Ancak son gelen SPK kararı nedeniyle genel kurul yapılamayabilir.

Turkcell için yerli kalıp kalmama günü

Turkcell'de olağanüstü genel kurulun saat 15:00'te toplanması bekleniyor. Ancak son gelen SPK kararı nedeniyle genel kurul yapılamayabilir.

SPK, İMKB-30 endeksinde yer alan şirketlerin yönetim kurullarındaki bağımsız üye sayısının artırılacağını açıkladı.

Turkcell, bugün hissedarlarından Sonera Holding BV'nin teklifi üzerine saat 15.00'te olağanüstü genel kurulu topluyor.

Ancak, SPK'nın son tebliği sonrası Turkcell'in bugün yapılması beklenen genel kurulunun gerçekleşmeyebileceği ihtimali de var.

Genel kurulun gündemindeki en dikkat çekici madde "Bir veya birkaç yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçimi ile ücretlerinin tespiti” maddesi. Çukurova Holding bu maddenin gündemden çıkarılması için dava açtı ancak talebi reddedildi.

Turkcell ortaklarından TeliaSonera ve Rus Alfa, Yönetim Kurulu Başkanı ve bağımsız üye Colin Williams'ın Çukurova Holding lehine hareket ettiği itirazında bulunmuştu ve değişmesini talep etmişti.

Bu iki ortağın bu genel kurulda da Williams'ın üyeliğine itiraz etmesi ve yerine başka bir ismi önermesi bekleniyor. İki şirketin kimi önereceği açıklanmazken önceki genel kurulda, kurulun başlamasına dakikalar kala Vodafone'un eski CEO'su Julian Horn Smith'i gündeme almışlardı. Bu genel kurulda da benzer bir durumun yaşanması bekleniyor.

Alfa'nın daha önce açtığı davada mahkeme, normalde görev süresi 2013'te bitecek olan Colin Williams'ın ‘taraflı olduğuna dair bir delil bulunamamıştır' kararı vermişti.

SPK kararı nedeniyle genel kurul yapılamayabilir

Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde uluslararası gelişmeler dikkate alınarak bazı değişiklikler yapıldığını ve özellikle küçük yatırımcıları korumak için İMKB-30 endeksinde yer alan şirketlerin yönetim kurullarındaki bağımsız üye sayısının artırılacağını açıkladı.

SPK'nın son tebliği sonrası Turkcell'in bugün yapılması beklenen genel kurulunun gerçekleşmeyebileceği ihtimalinin Turkcell hisselerine olumsuz yansıyabileceği belirtiliyor.

Oyak Yatırım Analisti Alper Erginol, "SPK'nın yayınladığı tebliğ nedeniyle ilk aşamada Turkcell'de bugünkü genel kurulun yapılıp yapılmayacağı önemli. Tebliğe göre, yönetim kurulunun, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşacağı belirtiliyor.

Bu da Turkcell'de 3 bağımsız üyeye denk geliyor. Dolayısıyla 2 yeni bağımsız üye seçilmesi gerek. Ancak hem bugünkü genel kurul gündeminde böyle bir başlık bulunmaması, hem de üyeler için isimlerin hazır olmaması nedeniyle bu şu anda mümkün görünmüyor. Tebliğde, uygulamanın yayınlandığı tarihten itibaren geçerli olacağı belirtildiği için, bugünkü genel kurul yapılamayacak gibi görünüyor" dedi.

Turkcell hisseleri alıcılı açıldı

Öte yandan İMKB yeni güne yükselişle başlarken, Turkcell hisseleri de yüzde 1.5'e yakın primle güne başladı. Turkcell hisseleri şu sıra yüzde 3.5 değer artışıyla 8.50 liradan işlem görüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim