• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Turkcell New York Borsasında 10. yılını kutladı

Turkcell New York Borsasında 10. yılını kutladı
New York Borsasında Turkcell'in 10. yılını kutladıkları toplantıda konuşan Turkcell yöneticileri 2000 şirket arasında ilk 20'e girmelerini takım hikayesi ve vizyon olarak değerlendirdi.

Turkcell New York Borsasında 10. yılını kutladı

New York Borsasında Turkcell'in 10. yılını kutladıkları toplantıda konuşan Turkcell yöneticileri 2000 şirket arasında ilk 20'e girmelerini takım hikayesi ve vizyon olarak değerlendirdi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ''10,5 milyar dolarlık pazar değerimizle, New York Borsasında işlem gören 2000 şirket arasında ilk yüzde 20'deyiz ve son 7 yılda da 3,7 milyar dolar temettü dağıttık'' dedi.

Ciliv, Turkcell'in New York Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmesinin 10. yıldönümü dolayısıyla geldiği New York'ta basın toplantısı düzenledi.

Turkcell'in New York Borsasına girişinin 10. yıldönümünü kutladıklarını belirten Ciliv, ''Ancak asıl haber, bir grup insanın, bir ülkenin, 18 senede basınıyla, devletiyle, üniversiteleriyle, özel sektörüyle biraraya gelmesi ve onların başlattığı şirket yolculuğunun, nereden nereye geldiğidir'' dedi.

Bu yolculuktan çıkarılacak dersler olduğunun altını çizen Ciliv, Turkcell açısından önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak fırsatların en iyi şekilde nasıl değerlendirileceğinin ve fark yaratılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

''Biz burada idealist kesimin daha çok içindeyiz ve insanımıza, gençlerimize nasıl daha farklı bir dünya bırakırız, bizim için en büyük motivasyon bu'' diye konuşan Ciliv, bir süre önce Artvin'e gittiğini ve orada çağrı merkezi açtıklarını hatırlatarak, bir çok gence iş verdiklerini, bu noktada Turkcell'in yaptığı işbirlikleriyle Artvin'i daha fazla hayata bağlamayı hedeflediklerini anlattı.

''Türkiye'nin son 10 senede geçirdiği başarı öyküsü''

Turkcell'in 11 Temmuz 2000'de New York Borsasında işlem görmeye başladığını anımsatan Ciliv, ''İlk defa bir Türk şirketi dünyanın en büyük borsasına girdi'' dedi.

Bunun muazzam bir başlangıç olduğunu belirten Ciliv, Turkcell'in kuruluşunun 7. senesinde bunu başardığını belirterek ''Turkcell, teknoloji dalgasını, yeni bir dönemi gördü, bunun için gerekli büyük yatırımları yaptı, bazı riskleri aldı, birçok kişinin görmediğini, perdenin arkasındaki olayı gördü ve o dalga Turkcell'i buraya taşıdı. Bu bir takımın hikayesi olduğu kadar bir vizyonun da hikayesi'' dedi.

Turkcell'in bu başarısında Türkiye'nin son 10 senede geçirdiği başarı öyküsünün büyük etkisinin olduğunu kaydeden Ciliv, Türkiye'nin GSMH'sının 2000 yılında 202 milyar dolarken yüzde 263'lük bir büyüme ile 2010'da 735 milyar dolara çıktığını, Türkiye'nin yine bu dönemde Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

Türkiye'de mobil müşteri sayısının 2000 yılında 14,9 milyonken, 2011 yılında ise 63,8 milyona, yani yüzde 87 oranına ulaştığını anlatan Ciliv, Türkiye'de mobil internet de hiç yokken (sadece 2,5 senelik kısa bir sürede), 2011'de yüzde 33'e ulaştığını belirtti.

''Bütün dünyada şu anda 1,5 milyar insan internete bağlanıyor, mobil internet sayesinde bu rakamın önümüzdeki 5 sene içinde 5 milyara ulaşacağına bir yerde kesin gözüyle bakılıyor'' diyen Ciliv, Turkcell'in 2001 yılından itibaren başlayarak bugün toplam 9 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü, bu 9 ülkeden Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Moldova'da operasyonlarını Fintur üzerinden yaptıklarını anlattı.

Bu ülkelerdeki operasyonları kuran ve bugün çalıştıran bütün yönetim ekibinin aslında eski Turkcell ekibi olduğunu, daha sonra Ukrayna, Belarus ve Almanya'ya da açıldıklarını anlatan Ciliv, Turkcell'in 2000 yılında 10,7 milyon olan abone sayısının 2011 yılında 61,7 milyona ulaştığını söyledi.

2007 yılında, ''biz sadece GSM operatörü değiliz, önümüzdeki dünya değişecek, bu yeni dünyaya hazır olmak için yazılıma büyük yatırım yapmamız lazım'' diyerek ''Turkcell Teknoloji''yi kurduklarını anlatan Ciliv, Turkcell'e, 460'a yakın, çoğu yazılım mühendisi olan teknik ekibiyle ''Türkiye'nin en büyük yazılım evi'' denebileceğini söyledi.

Son 11 yılda 39,9 milyar TL vergi ödediklerini de anlatan Ciliv, 10 senede istihdam alanında da  büyük katkıda bulunduklarını, 2000 yılında 2 bin 500 kişinin çalıştığı Turkcell'in bugün Türkiye'de 11 bin 700 kişiyi istihdam ettiğini vurgulayarak, ayrıca yurtdışında da çalışanlarının bulunduğunu bildirdi. Ciliv, ''İş ortaklarımızla birlikte Turkcell'in ekosisteminde çalışan insan sayısı bugün 80 bin civarında'' diye konuştu.

''Yaptığımız yatırımlarla dünyanın en iyi mobil iletişim şirketlerinden bir tanesi olduk'' diyen Ciliv, 25 bin 600 iletişim ünitesine (baz istasyonu) sahip olduklarını, mobil internet hızını bu yıl 43,2 Mbps'ye (Megabit) yükselttiklerini, 2000 yılından beri hızlarının 3 bin 72 kat arttığını söyledi.

Teknolojiyi çok iyi kullanmak gerektiğini dile getiren Ciliv, Fransa'daki bir üniversite ile Dünya Ekonomik Forumu'nun beraber yaptığı bir araştırmada, Türkiye'nin 138 ülke arasında önemli bir dalda dünya birincisi olduğunu, bunun da ''mobil iletişimde nüfus kapsama oranı'' olduğunu söyledi.

''Yüzde 99,7 ile (nüfus kapsama oranıyla) Türkiye, dünyada mobil iletişimde bir numara'' diyen Ciliv, bunu yaptıkları yatırımlarla başardıklarını anlattı.

Ericsson: ''Turkcell 53 ülkenin en hızlısı''

Ericsson'un 2011'de 53 ülkede 639 santral arasında yaptığı araştırmada da, Turkcell'in, en hızlı ilk 11 santrale sahip olduğunun görüldüğünü belirten Ciliv, Turkcell'in bu konuda dünyada birinci olduğunu söyledi.

Ciliv, 2008'de başlayan ekonomik kriz döneminde ''dünya frene basarken, dünya bankaları batma tehlikesi geçirirken, Turkcell'in hayatının en büyük yatırımlarını yaptığını, o 3 senelik dönemde Türkiye'de 4,4 milyar TL altyapıya yatırım yaptıklarını, en iyi teknolojileri Türkiye'ye kurduklarını'' vurguladı.

''Türkiye'de artık insanımız teknolojide dezavantajlı değil, avantajlı'' diye konuşan Ciliv, fiber altyapılarını da geliştirdiklerini, bugün Türkiye'de 10 kentte evlere 1,000 Mbps (Megabit) hızında fiber interneti verebildiklerini anlattı.

Turkcell'in pekçok yabancı gazetelerde ve dergilerde çıkan ''Türkiye. Akıllı Hareket. Çalışılacak, Yaşanacak Yer'' adlı reklamının, Turkcell'i ödüllendirdiğini söyleyen Süreyya Ciliv, bu reklamın aynı zamanda Türkiye'nin de iyi şekilde reklamını yaptığını, Türkiye'nin dünyada imrenilecek bir ülke haline geldiğini anlattı.

Turkcell'in, ülkesini dünyada çok önemli bir konuda, mobil iletişimde, en iyi şekilde temsil ettiğini anlatan Ciliv, kendisini en çok önümüzdeki dönemin fırsatlarının heyecanlandırdığını da belirterek ''Biz son 5 senedir bu yeni dünyaya hazırlık için çok uğraştık'' dedi.

Steve Jobs

Yabancı yatırımcıların da Turkcell'in bu vizyoner planlama ve yürütme stratejilerini takdir ettiklerini anlatan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yeni dünyada, mobilite, internet ve akıllı cihazların çok önemli olduğunu anlattı ve bu kapsamda Apple'ın kurucusu Steve Jobs'u andı. Ciliv, Steve Jobs'ın ölümünün tüm dünyada büyük üzüntü yaratığını, kendisinin de Harvard'da okurken Jobs'la tanıştığını anlatarak, Apple'ın, Jobs'un vizyonuyla bugünkü haline geldiğini belirtti.

Süreyya Ciliv, ''Yeni dönem çok net bir şekilde mobil internet dönemi. Jobs, dünya insanına teknolojiyle büyük fark yaratmış bir insan. 3G de yeni dönemin çok net çekirdek teknolojilerinin başında geliyor. Iphone ve Ipad'le bu kapsamda yeni bir dönem başladı, artık akıllı cihazların satışı bilgisayarları geçiyor'' dedi.

Turkcell'in de bütün bu nedenlerle 3G'nin Türkiye'ye getirilmesini çok istediğini anlatan Ciliv, o dönemde 460 yazılım mühendisini Turkcell Teknoloji'ye bu yüzden aldıklarını, o dönemde bunun nedenini anlayamayan rakipleri tarafından eleştirildiklerini söyledi.

iPhone'ların pahalı olduğunu söyleyen Ciliv, mobil internetin Türkiye'ye daha hızlı yayılması için, sadece zenginlerin değil, orta sınıfın da buna ulaşması için T20 akıllı telefonu çıkardıklarını belirtti.

Turkcell'in teknik ekiplerinin ''kredi kartları bilgilerinin cebe girmesi'' fikrini geliştirdiklerini de anlatan Ciliv, ''Biz Turkcell'i sadece GSM operatörü olarak görmedik, teknoloji, yazılım ve iletişim şirketi olarak gördük ama belki o da dar bir bakış, belki 10 sene sonra bütün işlemlerin yüzde 90-95'i cep telefonu üzerinden olabilir'' dedi.

Ciliv, ''T para'' kartını da çıkardıklarını, bunun da Türkiye'de banka hesabı olmayan vatandaşlar için büyük fırsat yarattığını, buna da talep olduğunu söyledi.

Müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun çözümü ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Ciliv, yeni dönemde kendileri için iş ortaklıklarının da son derece önemli olduğunu belirtti ve işbirliği yaptıkları çeşitli Türk şirketlerinin başarılı uygulamalarını anlattı.

Turkcell Neden New York Borsasında?

Turkcell'in New York Borsasında olmasının nedenleri hakkında da bilgi veren Süreyya Ciliv, şunları kaydetti:

''Dünyadaki en çetin denetim New York Borsanın şirketlerine yapılır. Biz de dünyadaki borsalar arasında en yüksek standartlara, yönetim ilkelerine ve denetim kurallarına uyuyoruz.

Biz Türkiye'nin bir şirketiyiz, fakat dünyadaki en yüksek muhasebe, yönetim denetleme standartlarındayız. 10,5 milyar dolarlık pazar değerimizle, New York Borsasında işlem gören 2000 şirket arasında ilk yüzde 20'deyiz ve son 7 yılda da 3,7 milyar dolar temettü dağıttık.''

SPK Tebliği

SPK'nın Salı günü açıklanan tebliğini ''doğru yönde atılmış çok doğru bir adım'' olarak niteleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, sözkonusu tebliğin, Turkcell gibi halka açık önemli şirketlerin yönetim kurullarında, şirkete odaklanan, bağımsız üyelerin artması gerektiğini vurguladığını belirtti.

Bu tebliğin Turkcell'in son 3 yıldır kendi içinde yaşanan bazı olaylarının çözümünde önemli olacağını belirten Ciliv, bu kapsamda bir süredir şirketin temettü dağıtamadığından da sözetti.

Ciliv, bağımsız üyelerin, diğer ortaklardan ve yönetimden bağımsız olması gerektiğini ifade ederek, bağımsız üyelerin sadece şirkete odaklanarak, şirketin uzun dönemli geleceğini düşüneceklerini, o yüzden SPK tebliğinin çok yerinde olduğunu düşündüğünü yineledi.

Turkcell'in yüzde 35'inin halka açık olduğunu ve 7 üyeli Yönetim Kurulunda sadece 1'inin bağımsız üye olduğunu belirten Ciliv, bu sayının artması gerektiğini belirtti.

Bağımsız üye konusunun ne kadar zaman içinde çözüleceğine yönelik bir soru üzerine de Ciliv, ''Bunu en kısa zamanda yapacağız, çalışmalara başlıyoruz, SPK ve gerekli devlet kurumlarıyla da konuşarak SPK'nın belirlediği bu yeni yönde ilerleyeceğiz.

Hedefimiz bu şirketi yaşatmak ve Türkiye'ye, insanlığa, dünyaya, bütün yatırımcılara hizmet etmesi, faydalı işler yapması. Önümüzde de muazzam fırsatlar var'' dedi.

Turkcell'in New York Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmesinin 10. yıldönümü nedeniyle beraberindeki şirketin üst yönetimi ile birlikte New York'a gelen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 20 Ekim'de New York Borsasının kapanış gongunu çalmış ve New York Borsası üst yöneticisi (CEO) Duncan Niedererauer ile görüşmüştü. New York merkezli Amerikan Türk Cemiyeti de aynı akşam düzenlediği galada Süreyya Ciliv ve Duncan Niedererauer'e ATS'nin ''Kurumsal Ortaklık Ödülünü'' vermişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim