• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Turkcell'den yüzde 100 yerli akıllı telefon

Turkcell'den yüzde 100 yerli akıllı telefon
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, yüzde 100 Turkcell tasarımı akıllı telefonların yıl sonundan önce piyasada olacağını söyledi.

 

Turkcell Genel Kurulu'nun toplanamamasına ilişkin "İşimiz bu sıkıntıdan etkilenmedi ve etkilenmeyecek" diyen Ciliv, "Çeşitli sebeplerle önümüzdeki dönemde 3 ortak arasındaki anlaşmazlıkların çözüleceğini ümit ediyorum. O zaman Genel Kurul da yapılır ve tekrar temettü dağıtmaya başlarız" dedi.
 
Avrupa'nın en hızlı büyüyen telekom şirketi olduk
 
Ciliv, Turkcell'in yüzde 12'lik büyümeyle Avrupa'da en hızlı büyüyen telekom şirketi olduğunu ifade ederek, ilk yarıyı da başarılı bir şekilde kapattıklarını söyledi.
 
Turkcell Genel Kurulu'nun 3 yıldır toplanamaması ve yönetim kurulunda 3 üyenin olmayışının sıkıntı olduğunu ifade eden Ciliv, "İşimiz bu sıkıntılardan çok etkilenmedi ve etkilenmeyecek diye düşünüyoruz" dedi.
 
Mobil iletişimde nüfus kapsamada Türkiye dünya lideri
 
Tüm dünya nüfusunu kapsamada mobil iletişimde Türkiye'nin dünya lideri olduğunu dile getiren Ciliv, fiber internette ise Türkiye'nin dünyada ilk 4 ülke arasına girdiğini belirtti.
 
Yüzde 100 Turkcell tasarımı akıllı telefon
 
Türk mühendislerin ilk defa Turkcell için bir telefon tasarladığını ifade eden Ciliv, yüzde 100 Turkcell tasarımı akıllı telefonların yıl sonundan önce piyasaya sunulacağını kaydetti.
 
Süreyya Ciliv,  Turkcell'in 2012'de yüzde 12'lik büyüme performansıyla Avrupa'nın en hızlı büyüyen telekom grubu olduğunu belirterek, Avrupa'da birçok telekom grubu küçülürken Turkcell'in çift haneli büyümeyi başardığını ve bu yılın birinci çeyreğinde de başarılı performansına devam ettiğini kaydetti.
 
 İkinci çeyrek sonuçlarını 18-19 Temmuz tarihlerinde açıklayacaklarını ifade eden Ciliv, "Ses grubundaki büyüme bütün dünyada duruyor. Turkcell bu grupta az da olsa büyümeyi başarıyor. Mobil data dediğimiz kısımda ilk çeyrekte yüzde 39 seviyesinde büyümüştü. Bu büyüme sağlıklı bir büyüme ve şu anda ikinci en büyük işimiz oldu. Bu, aynı şekilde ikinci yarıda da devam edecek. Akıllı telefonların penetrasyonu da çok önemli. Nüfusumuzun yüzde 80'ine yakınında akıllı telefon yok. Akıllı telefonların penetrasyonu artacak" diye konuştu.
 
Mobil iletişimde nüfusu kapsamada Türkiye dünyada birinci
 
Türkiye'nin teknolojide ileri bir seviyeye geldiğine işaret eden Ciliv, şöyle devam etti:
 
"Bugün mobil iletişimde nüfusu kapsamada Türkiye dünyada birinci. Bizi birinci seçen de Fransa'daki INSEAD Üniversitesi ve Davos'taki World Economic Forum. Biz de sektörün lideri olarak ve kriz dönemlerinde bile Türkiye'ye büyük yatırımlar yapan bir şirket olarak kendi sektörümüzde ülkemizin birinci olmasına büyük katkı bulunduğumuz için gurur duyuyoruz. Türkiye’mizin insan teknolojide bir çok konuda dezavantajlıydı artık avantajlı bir konuma geldi. Mobil cihazlar üstünden her zaman her yerden internete ulaşma konusunda da Türkiye hız konusunda çok iyi bir konuma geldi. Hatta Apple'ın kurucusu Steve Wozniak, Türkiye'ye geldiğinde 'Turkcell 3G, Amerika'daki 4G'den daha hızlı' dedi. Yurt dışına giden iş adamlarımız Türkiye'nin ne kadar ileride olduğunu görüyor.
 
Türkiye, fiber internette de dünyadaki ilk 4 ülke arasına girdi. Bugün Turkcell Superonline gibi firmaların servisleri sayesinde vatandaşlarımız 1.000 megabit hızında internete ulaşabiliyor. Bu, bugün Türkiye'nin 13 şehrinde mümkün. İnternet doğru bilgiye ulaşmak için de çok önemli bir araç. Bu da Türkiye için büyük bir fırsat ve beni çok heyecanlandırıyor. Bizim insanımız çok müthiş, çok yaman, çok hırslı, çok girişimci, yaratıcı ve sabırsız. İnsanımızın doğru temel bilgilere ulaşmasının Türkiye'nin kalkınmasında önümüzdeki yüzlerce yıl önemli katkısı olacak."
 
1 milyar lira tasarruf sağladı
 
İletişimin otomotivden lojistiğe, eğlenceden alışverişe, eğitimden üretime, finanstan sağlığa ve medyaya kadar bütün sektörleri etkileyen stratejik ve kritik bir alan olduğunu belirten Ciliv, "Mesela machine to machine (M2M) teknolojisiyle cihazların içine SIM kart takarak o makinenin performansını uzaktan ölçüp bilgileri alabiliyorsunuz. Bu bilgileri alınca optimizasyon yapıp kaynakları daha verimli kullanmak mümkün oluyor. Biz araçlara SIM kart takmada Avrupa'da en hızlı ilerleyen telekom şirketlerinden biriyiz. 450 bin araca, araç takip için SIM kart taktık. Bu sayede araç gitmek istediği noktaya en açık ve en kestirme yoldan gidiyor. Ortalamada yüzde 15 ile yüzde 20 arasında yakıt tasarrufu yapıyor. Bunun geçen sene Türkiye'ye tasarrufu 750 milyon lira seviyesinde. Diğer konularındaki tasarruf ve avantajlarla birlikte bu sadece M2M dediğimiz cihazların birbiriyle konuşmasının Türkiye ekonomisine katkısı 1 milyar lira civarında" değerlendirmesinde bulundu.
 
 Uygun fiyatla sunacak"
 
Ciliv, Turkcell'in yeni akıllı telefon üretimine ilişkin soruyu ise şöyle cevapladı:
 
" Turkcell markalı telefonları 3 senedir Türkiye'de piyasaya sunuyoruz. Çünkü akıllı telefonlar insanlarımıza değer katıyor. Fakat bunların fiyatları 2-3 sene önce çok yüksek rakamlardaydı. İnsanlar bunu daha uygun fiyatlarla alabilirlerse daha kolay bir şekilde bilgiye ulaşır diye düşünüyorduk. Bu yüzdenTurkcell markalı T serisi telefonları çıkardık ve burada 2 sene içinde 750 bin adet bu telefonlardan satıldı. Sonra çıtayı yükselttik ve telefonun tamamını biz tasarlayalım dedik. Böylece Turkcell mühendisleri sıfırdan bir akıllı telefon tasarladı. Bu ilk defa yapılıyor, Türk mühendislerinin tamamen kendi tasarımı. Dünyanın çip üretiminde liderlerinden olan Qualcomm ile çalıştık, onların en ileri çip setini kullandık ve gerçekten güçlü bir akıllı telefon tasarladık. Çalışmalar devam ediyor. Sene sonundan önce biz bu ürünü piyasaya sunacağız. Bunun üretimi de ilk başta Çin'de başlayacak ama ileriki dönemde Türkiye'ye getireceğiz." 
 
Ciliv, Turkcell'in piyasaya sunacağı yeni akıllı telefonun fiyat aralığına ilişkin soruyu da "Biz devamlı performans ve fiyatı dengeli bir şekilde tutmaya çalışıyoruz. Bu telefon sadece fiyat konusunda değil performans konusunda da güçlü bir telefon olacak. Yerli akıllı cep telefonumuz yüksek performansı uygun fiyatla sunacak" şeklinde yanıtladı.
 
Akıllı telefon satışları
 
Ciliv, mobil ödeme sistemleri ve gelecek dönemde akıllı telefon satışları beklentilerine ilişkin bilgi verdi. Akıllı telefon kullanımının yayılmasıyla insanların mobil internete ulaşmasıyla bu pazarın gelişime açık olduğunu vurgulayan Ciliv, mobil internetle bilgiye ulaşan Türkiye'nin daha da büyüyeceğini söyledi.
 
Mobil servislerin finans, sağlık ve diğer alanlarda kullanılmasıyla insanların hayatına direkt etkisi olduğuna dikkati çeken Ciliv, "Bütün bunlar Turkcell için büyüme alanları. Mobil internet alanı gelirlerimize en hızlı etkisi olacak bir numaralı konu. Büyümemizin lokomotifi burası. 2014 için bir tahminde bulunamıyorum ama 2013 yılı ilk çeyrek yüzde 39 gibi bir büyümemiz vardı. Bu oran rakamlar büyüdükçe yavaş yavaş düşmeye başlayacaktır" dedi.
 
Mobil finans konusunda Turkcell Cüzdan'ın sadece yurt içinde değil aynı zamanda dünyada da lider uygulama olarak görüldüğünü anlatan Ciliv, akıllı telefonlardaki NFC teknolojisi sayesinde nakit ödeme yapmadan cep telefonu değdirmek suretiyle ödemelerin yapıldığını söyledi.
 
Milli Piyango'nun özelleştirmesine ilişkin ise Ciliv, "Milli Piyango ile ilgili özel bir ilgimiz var diyemeyeceğim. Ekiplerimiz değerlendirecek. Şu anda bir ihale açılmadı. Değerlendirmemiz mümkün ama elimizde daha iyi fırsatlar da olabilir" dedi.
 
Pozitif yansıyacak
 
Ciliv, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın tüketicilerin bilgilendirmesine ilişkin aldığı kararları yerinde bulduklarını ve desteklediklerini belirterek, Turkcell'in fatura üst sınırı hizmetini zaten Temmuz 2011’den beri sunduğunu, bunun yaygınlaşmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ciliv, ara bağlantı ücretlerine yönelik düzenlemeyle ilgili ise şunları söyledi:
 
"Bu bir yerde operatörler arasındaki iletişimin toptan fiyatı oluyor. Sektör bundan etkileniyor fakat biraz daha uzun dönemde. Ben bunun kısa dönemde büyük bir etkisi olacağını zannetmiyorum. Çünkü zaten fiyatlar Türkiye'de çok düşmüş vaziyette. BTK Başkanımızın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye bugün kişi başına en çok ve en düşük fiyata konuşturan ülke. Uzun dönemde toptan fiyatların düşmesinin tüketiciye de pozitif yansıyacağını düşünüyorum."
 
 FIFA tarihinde bir ilke imza attı
 
Turkcell olarak, sosyal sorumluluk projeleri ile insanlara katkıda bulunmaya çok önem verdiklerini belirten Ciliv, bu yıl Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu alanda özel ödül aldıklarını kaydetti.
 
Ciliv, 2020 Olimpiyatlarının ana sponsorlarından biri olduklarını belirterek, "Eğer Türkiye 2020 Olimpiyatlarına çok güçlü bir aday olacaksa, atletizm ve yüzme en çok ödül dağıtılan dallar. Turkcell olarak federasyonlarla ve Gençlik ve Spor Bakanlığımızla birlikte çalışarak bu 2 dalda nasıl iyi sporcular yetiştirebiliriz diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Akıllı bilet konusunda açıklamalar yapan Ciliv, şunları kaydetti:
 
"Teknolojiyi spor alanında kullanmada öncüyüz. Turkcell akıllı bilet teknolojisiyle FIFA tarihinde bir ilki gerçekleştirdi, müsabakalara cep telefonlarından akıllı biletle girildi. FIFA bile 'bunu nasıl yaptınız, nasıl becerdiniz' diye U20'de biraz şaşırdılar. U20'de de Türkiye Futbol Federasyonuyla işbirliği içinde yaptık. Ve geçmişte milli maçlarda bunun pilot projelerini denemiştik. O yüzden bu proje yavaş yavaş oturmaya başladı. Zaten A milli takımının teknoloji sponsoruyuz. O yüzden Futbol Federasyonu'yla beraber çalışarak önümüzdeki yıllarda hızla bu teknolojileri hayata geçirmemiz lazım. Bu sayede kim hangi maça gidiyor rahatça kontrol edilebilir. Aynı zamanda vatandaş için büyük kolaylık. Sizin telefonunuza bir mesaj geliyor. Siz o mesajı okutuyorsunuz ve giriyorsunuz. Nerdeyse maçtan 5 dakika önce biletinizi alıp maça gidebiliyorsunuz."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim