• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Turkcell’in altyapı ihalesinde imzalar atıldı

Turkcell’in altyapı ihalesinde imzalar atıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın önderlik ettiği, “mobil kapsama alanı dışında kalan yerlerde altyapı kurulması ve işletilmesi” projesinde son aşamaya gelindi.

 

Bakanlık, açılan ihalede 312 milyon 773 bin lira ile en düşük teklifi vererek evrensel hizmet yükümlüsü görevini üstlenmeye hak kazanan Turkcell  ile konuya ilişkin sözleşmeyi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katıldığı törende imzaladı. 
 
Sözleşme çerçevesinde, bugüne kadar mobil iletişim olanaklarından faydalanamayan, nüfusu 500’ün altındaki 1.799 yerleşim yeri daha iletişim altyapısına kavuşacak. Turkcell’in kuracağı altyapıyı diğer işletmecilerin müşterileri de kullanabilecek.      
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Turkcell, mobil iletişimin olanaklarını Türkiye’nin tamamına yaymayı sağlayacak altyapı sözleşmesini karşılıklı imzaladı. İmza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv katıldı. 
 
Bakanlığın önderliğinde hazırlanan “mobil iletişim altyapısı bulunmayan nüfusu 500’ün altında olan 1.799 yerleşim yerinde kapsama sağlanması ve 3 yıl işletilmesi” projesi için açılan ihalede Turkcell, 312 milyon 773 bin lira ile en düşük teklifi vermiş ve görevi üstlenmeye hak kazanmıştı. 
 
İmza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
 
“Yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar ülkemizin yüzölçümünün yüzde 98’i GSM kapsama alanına alındı.  Bu anlamda da Türkiye, tüm Avrupa ülkelerinden daha iyi kapsama alanına kavuşmuş bir ülke. OECD’nin dünya ülkelerini ele aldığı gelişmişlik sıralamasında bunu görebilirsiniz. Ancak bu proje sonuçlandığında 2 yıl içinde Türkiye’nin yüzde 100’ü kapsama alanına girmiş olacak. Türkiye, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm dağları, ovaları, mezraları, yaylaları ile 75 milyon vatandaşın aynı bayrak, aynı tasa, aynı sevinç etrafında birleştirdiği gibi bu projeyle de aynı kapsama alanı altında birleştirmiş olacağız”
 
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise konuşmasında, Ulaştırma Bakanlığı liderliğinde son 10 yılda Türkiye’nin hava, kara ve deniz ulaşımında büyük gelişmeler yaşadığını vurgulayarak “ulaşılabilir” olmanın önemine dikkat çekti. Ciliv imza töreninde, “Bakanımızın ve BTK’nın liderliğiyle ‘500 nüfusun altındaki köy ve mezraya mobil iletişim altyapısı kurulmasına yönelik projede yer almaktan gururluyuz. Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi olarak bu görevi üstlenmeye lâyık görülmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 
 
Anadolu’nun bağrından çıkan bir şirket olarak Anadolu’nun dört bir yanındaki 1.799 köyümüzün mobil iletişim altyapısını kurmak bizim için çok önemli bir görev... Bugün attığımız imzayla ihale teklifinde sunduğumuz sorumluluk taahhüdümüzü Bakanlık ve kamuoyu nezdinde resmîleştirdik. Bakanımıza ve BTK’ya hazırladıkları ortam ve bu iş birliği fırsatından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu. 
 
Ciliv: “300 bin insanımızı daha ‘ulaşılabilir’ hale getireceğiz.” 
 
Mobil iletişimi Türkiye insanı için temel haklardan biri olarak gördüklerini ve kapsama altyapısına yatırım yaparken daima bunu göz önünde bulundurduklarını belirten Ciliv, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Altyapı yatırımına verdiğimiz önem ve kriz dönemlerinde bile hız kesmeyen yatırımlarımız sayesinde,  bugün toplam iletişim ünitesi sayımız 33.000’e ulaşmış durumda. Türkiye nüfusunun %99.17’sini kapsıyoruz. Bakanlık ile yaptığımız iş birliği sayesinde, artık 1.799 yerleşim yerinde 300 bin insanımızı daha ‘ulaşılabilir’ hale getireceğiz.”
 
İki yıl içinde tamamı kapsama alanında olacak
 
Turkcell’in yüklenici olmaya hak kazandığı projede, sözleşmenin imzalanmasının ardından Bakanlık tarafından altyapı kurulum planlarının onaylanmasıyla çalışmalara başlanabilecek. Çalışmaların başlamasıyla 2 yıl içinde, ihale kapsamındaki yerleşim yerlerinin tamamı kapsama altına alınmış olacak. Söz konusu yerlerde Turkcell’in kuracağı altyapıyı diğer işletmecilerin müşterileri de kullanabilecek.
 
Turkcell’in ihalede sunduğu 312 milyon 773 bin TL’lik teklifin bedeli, Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanacak.
 
KUTU 
 
Turkcell mobil iletişim altyapısı
 
Turkcell’in toplam iletişim ünitesi sayısı 33.000’e (2G+3G) ulaştı. Türkiye nüfusu kapsama oranı ise %99,17.  Belediyesi olan 1.977 beldenin tamamını kapsayan Turkcell, 2010 nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusu 1.000 ve üzerindeki 4.718 yerleşimin tamamına ulaştı. Nüfusu 500-1000 arası olan yerleşim alanlarında kapsama oranı ise %96,5. Turkcell, bugüne kadar Türkiye’deki toplam 34.242 köyün %88.3’ünü mobil iletişimin kapsama alanına dahil etmişti.
 
3G şebekesinde HSPA+ teknolojisi ile halen 43.2 Mbps’e varan hızda mobil internet hizmeti sunan Turkcell, 2013 yılında şebekesinde 84 Mbps’e varan hızı görmeyi hedefliyor.
 
1.20130220132005.jpg
 
2.20130220132013.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim