• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Turkcell'in amiral gemisi karaya oturdu!

Turkcell'in amiral gemisi karaya oturdu!
Türkiye’nin en büyük GSM operatörü TURKCEL’in 2011 Nisan ayında hizmete aldığı CEP-T PARA adıyla piyasaya sürdüğü projelerin, patenti olmadığı ortaya çıktı.

 

Türkiye’nin en büyük GSM operatörü TURKCEL’in 2011 Nisan ayında hizmete aldığı ve daha sonra Garanti Bankası ile CEP-T PARACARD, Akbank ile CEP-T NEO Yapı Kredi Bankası ile CEP-T PARA adıyla piyasaya sürdüğü projelerin, patenti olmadığı ortaya çıktı.
 
İstanbul 2 Nolu Anadolu Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvuran İlhan Dağ, Haldun Özince ve Mehmet Ali Özdemir isimli 3 Türk girişimci, Turkcell Cüzdan çatısı altında Garanti Bankası ile CEP-T PARACARD, Akbank ile CEP-T NEO Yapı Kredi Bankası ile CEP-T PARA Projeleri’nin patenti olmadığını iddia ederek, ellerinde bulunan patentin ihlal edildiği iddiası ile Turkcell Cüzdan’ın toplatılması ve bu uygulamaların durdurulması için Anadolu Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açtığı öğrenildi.
 
İlhan Dağ, Haldun Özince ve Mehmet Ali Özdemir isimli 3 Türk girişimci, Bir cep telefon numarasını bir hesap numarasına dönüştürülerek, cep telefonundan, cep telefon numarasına para transferi, fatura ödemeleri yapmayı sağlayan buluşu, 29 Eylül 2009 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak “TR 2009 / 07288” numaralı belge ile koruma altına aldırdığı kaydedildi.
 
Alınan bilgiye göre, 3 Türk girişimci, rüçhan tarihinden sonra, geliştirmiş oldukları buluşu, 20 yıl koruma altına almak için Uluslararası Avusturya Patent Ofisi’ne, İncelemeli Patent başvurusunda bulundu.
 
Uluslararası Avusturya Patent Ofisi’nden gelen rapor sonucunda İlhan Dağ, Haldun Özince ve Mehmet Ali Özdemir isimli 3 Türk girişimcinin buluşu, Türk Patent Enstitüsü tarafından 24 Haziran 2013 tarihinde, 20 yıl koruma altına alındı.
 
BAKANLIK, PROJEYE ORTAK OLDU
 
Mobil Ödeme Sistemleri ile ilgili İlhan Dağ, Haldun Özince ve Mehmet Ali Özdemir isimli 3 girişimcinin Türk Patent Enstitüsü’nden aldıkları İncelemeli Patent ile birlikte, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, projenin ulusal ve uluslararası alanda pazarlanması için TÜRKSAT A.Ş. kanalıyla ortaklık anlaşması yaptığı öğrenildi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, Patent Sahipleri ile yaptığı anlaşma çerçevesinde 2029 yılına kadar Mobil Ödeme Sistemleri’nin, dünya pazarlarına ve 3.şahıslara pazarlanması TÜRKSAT A.Ş üzerinden olacağı kaydedildi.
 
Süreyya Ciliv: Turkcell Cüzdan’ın dünyada benzeri yok
 
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in TURKCELL CÜZDAN’IN tanıtıldığı 12 Ekim 2012 tarihinde yaptığı basın toplantısında, Turkcell Cüzdan’ın dünyada benzeri olmadığını iddia ederek, finans ve bankacılık sektörünün mobil dönüşüme en çabuk uyum sağladığını kaydetmişti.
 
Türkcell olarak dünyada birçok ilklere imza attıklarını kaydeden Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, müşterilerine sundukları Turkcell Cüzdan ile bir devrim niteliğinde bir platform oluşturduklarını belirtmişti.
 
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in 2012 yılında Barselona’da yapılan Uluslararası GSM Operatörleri Genel Kurulu’nda finale kalan projeler içinde bulunan Turkcell Cüzdan’ı dünya operatörlerine tanıtarak "Mastercard ile geliştirdiğimiz mobil ödeme altyapısıyla 2 yılda 2,5 milyon kullanıcıya ulaştık. 11 milyonun üzerinde işleme aracılık ettik. Hedef önümüzdeki 2 yıl içinde 5 milyona ulaşmak" demişti. Dünya Mobil Kongresi'nde açıklama yapan Ciliv, "Geliştirdiğimiz mobil ödeme altyapısını Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi kullanıyor. Önümüzdeki aylarda Finansbank, Vakıfbank ve Denizbank da bu sistemi kullanmaya başlayacak" diye konuştu. Türkiye'de 40 bin, yurtdışında 300 bin temassız ödeme noktası bulunduğuna dikkat çeken Ciliv, "Biz Türkiye dışındaki operatörlerde de bu sistemi kurmaya hazırız. Bunun için ekibimizi oluşturuyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor" şeklinde konuşmuştu.
 
Cenk Bayrakdar: 28 milyon Turkcell’linin Cüzdan’ı hazır
 
Dönemin Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, basın toplantısında yaptığı demolarla Turkcell Cüzdan’ın detaylarını paylaşarak “Mobil ödeme, mobil bankacılık ve mobil sadakat programları alanında ihtiyaç duyulan tüm teknolojik altyapıyı tek bir serviste birleştirdiğimiz Turkcell Cüzdan’ın kısa sürede müşterilerimiz için vazgeçilmez hale geleceğini düşünüyoruz. 28 milyon Turkcell’linin Cüzdanı şimdiden hazır. Turkcell Cüzdan ile telefonunuz artık cüzdanınız oluyor” demişti.
 
Turkcell Cüzdan’ın piyasaya ilk çıkarıldığı zaman kamuoyuna açıklama yapan dönemin Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar’ın “Patenti bizde olan Turkcell Cüzdan sayesinde yurtdışına teknoloji pazarlayarak, ülke ekonomisine milyar dolarlık katkı sağlayacaklarını” beyan etmişti.
 
TURKCELL’İN AMİRAL GEMİSİ KARAYA OTURDU
 
New York ve İstanbul Borsaları’nda işlem gören dünyanın sayılı GSM ve teknoloji şirketi Turkcell’in, patenti kendisinde olmayan bir ürünü kullanması başını ağrıtacak gibi görünüyor.
 
Mahkemenin kararı Turkcell’in aleyhine çıkması halinde, Turkcell Cüzdan’ı kullanan 2 milyon 500 bin abonesi mağdur duruma düşecek. Bununla beraber, 14 bankanın elinde patenti olmayan bir ürünün pazarlanmasından dolayı Turkcell ile birlikte bu ihlali gerçekleştirdikleri için telafisi imkânsız zararlara uğraması söz konusu olacak.
 
Özellikle, Turkcell Cüzdan, Cep-T Paracard, Cep-T Para ve Cep-T Neo isimleri ile mobil ödeme sistemleri hizmeti alan firmalar,  Anadolu Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararını vermesi halinde, sıkıntı yaşayacak.
 
Turkcell’in önümüzdeki yıllarda amiral gemisi olarak gördüğü, bir cep telefon numarasını bir hesap numarasına dönüştürülerek, cep telefonundan, cep telefon numarasına para transferi, fatura ödemeleri yapan uygulama sayesinde, mobil bankacılık sektöründe milyar dolarlık bir gelir beklentisi olduğu biliniyordu. Turkcell’in bu patent savaşını kaybetmesi halinde, beklentilerini yeniden revize etmesi gerekecek.
 
İLHAN DAĞ: MAHKEMENİN KARARINI BEKLİYORUZ
 
Konu ile ilgili görüştüğümüz Cep Telefonundan ödeme sistemleri buluşunun sahiplerinden İlhan Dağ, “Şu anda Turkcell’in 14 banka ile başlattığı Cepten Ödeme sistemleri ile ilgili İstanbul 2 Nolu Anadolu Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde davamız devam ediyor. Konu mahkemede olduğu için görüş bildirmek istemiyorum” dedi.
 
Kaynak: Ulaştırma Gazetesi - İstanbul Haber Ajansı
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim