• BIST 9548.09
  • Altın 2491.876
  • Dolar 32.5027
  • Euro 34.5485
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Türkiye, 100 milyar $ enerji yatırımı yapacak

Türkiye, 100 milyar $ enerji yatırımı yapacak
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 10 yılda 100 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacak bir ülke olduğunu belirterek, ''Nükleer enerji konusunda Türkiye'nin kimseyle şu anda bir evliliği söz konusu değil'' dedi.

Türkiye, 100 milyar $ enerji yatırımı yapacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 10 yılda 100 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacak bir ülke olduğunu belirterek, ''Nükleer enerji konusunda Türkiye'nin kimseyle şu anda bir evliliği söz konusu değil'' dedi.

Bakan Çağlayan, Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak Toplantısında yaptığı konuşmada, Japon yetkililerin Türkiye'ye gelmesinin bir sebebinin de enerji alanı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin gelecek 10 yılda 100 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacak olan bir ülke olduğunun altını çizen Çağlayan, şunları ifade etti:

''Nükleer enerji konusunda Japonya'da da söylemiştik, Türkiye'nin kimseyle şu anda bir evliliği söz konusu değil. Nükleer enerjide sadece Japonya, siz de tek değilsiniz, bakın onu da size ifade edeyim. Şu anda nükleer enerji yatırımı konusunda Amerika ve Kanada başta olmak üzere, birçok ülke Türkiye ile ilgili plan programlarını, hedeflerini belirliyor. Toshiba firması bir görüşme yapmıştı benimle, bu konuda Toshiba firması da ilgilendiğini söylemişti. Gelin Türkiye'ye ama tek olmadığınızı bilin ve önemli bir rekabet ortamı içinde Türkiye'nin lehine olacak en doğru karar kimleyse, o yapacak.''

''YENİLENEBİLİR ENERJİ KANUNU 20-25 GÜN İÇİNDE TBMM GENEL KURULU'NA İNECEK''

Yenilebilir enerjiye çok önem verdiklerini vurgulayan Zafer Çağlayan, ''Enerji çeşitliliğine çok önem veriyoruz ve bu çerçevede yenilenebilir enerjiyle ilgili kanunumuz çok kısa bir süre içinde zannediyorum ki önümüzdeki 20-25 gün içinde TBMM Genel Kurulu'na inecek ve kanun çıkmış olacak. Bu son derece önemli bir hadise'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya'da yapmış oldukları görüşmelerin ilk meyvesini aldıklarını belirterek, ''Japonya'da görüşme yapmış olduğum Mayekawa firması benim bu anlattıklarımdan sonra, 'Mayekawa'nın Belçika'da 6 fabrikası var, orayı kapatıp Türkiye'de açıyoruz' dediler. Mayekawa soğutma alanında önemli bir firma. Ama bize tek Mayekawa yetmez, daha çok firma lazım'' diye konuştu.

Çağlayan, Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak toplantısında yaptığı konuşmada, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Lübnan'a gittiğini ve kendisinin de izniyle dün geç saatte bu toplantıya katılmak üzere İstanbul'a geldiğini söyledi. Çağlayan, ''Böyle bir toplantıda olmasam benim adıma eksiklik olurdu. Başbakanımızın da selamlarını özellikle ifade etmek istiyorum'' dedi.

Türkiye ile Japonya arasındaki 120 yıllık dostluğun ticarete yansıdığını söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

''Japonya dört dörtlük bir ülke. Dünyanın 4. büyük ihracatçısı ve 4. büyük ithalatçısı. Japonya'nın dış ticaret hacmi 2008'de 1,5 trilyon dolardan fazla. Ama maalesef Türkiye ile olan ticaretine baktığımızda söylemekten dahi imtina ettiğimiz rakamlarla karşı karşıyayız. En fazla ekonomik ilişkilerimizin geliştiği yılda 4 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olmuşuz. 2009 küresel kriziyle beraber bu rakam 2,5 milyar dolar seviyesine düşmüş. 2010 verilerine baktığımız zaman rakamların yükselme eğiliminde olduğunu görüyoruz, ancak aramızdaki ticarette bir sıkıntı var. Aramızdaki ticaretin balansı bozuk. Ciddi bir bozukluk var. Araba bir tarafa yatıyor, 4 teker üzerine gitmiyor. Çünkü Japonya'nın Türkiye'ye yapmış olduğu ihracat 2,5 milyar dolar civarındayken, yarım trilyon dolardan fazla bir ithalatı olan Japonya'nın, Türkiye'nin Japonya'nın ithalatı içindeki payı sadece binde 3. Oysa biz Türkiye olarak dünya mal ticareti içinde yüzde 1'e yakın bir paya sahibiz. Türkiye'nin Japonya'dan yapmış olduğu ithalatta, Japonya'nın payı ise yüzde 2 gibi anlamlı bir rakama sahip.''

''SİZİ, TÜRKİYE'Yİ İYİ İNCELEMEYE DAVET EDİYORUM''

Burada ''karşılıksız bir aşk'' olduğunu belirten Çağlayan, ''Karşılıklı sevgi, sempatiyi, birlikteliği göstermek için bunu karşılıklı hale getirmek lazım. Tek taraflı sevgi çok fazla sürdürülebilir değildir. Sizi Türkiye'yi iyi incelemeye davet ediyorum'' dedi. Çağlayan, burada faturayı Japon dostlarına çıkarma gibi bir amacının olmadığını, Türkiye olarak bu konuda kendisini Japon iş adamlarına ne kadar tanıtabildiğinin önemli olduğunu belirtti.

Oluşturdukları ülke masalarıyla şu anda Japonya dahil 71 ülkenin toplam dış ticaret verilerini elektronik ortamda izlediklerini anlatan Bakan Çağlayan, Japonya'nın dünyadan 62 milyar dolar gıda ithalatı yaptığını ve Türkiye'nin de bu alanda önemli bir oyuncu olduğunu, ancak Japonya'nın gıda ithalatında Türkiye'nin istenilen seviyede olmadığını söyledi. Zafer Çağlayan, ''Japonya'ya yaptığım seyahatte benimle görüşmeye gelen özellikle 300-500 milyar dolar gibi çok önemli cirolara sahip olan birçok firmayla yaptığımız görüşmelerde bu konuda Türkiye'yi yeterince tanımadıklarını ifade ettiler ve İtochu gibi birçok önemli firmanın yönetim kurulu başkanları bana gelerek görüşmeler yaptık. Şu anda gıda sektörü başta olmak üzere çok ciddi alanlarda işbirliği planlarımız var'' dedi.

''İŞGÜCÜMÜZÜ HEP BERABER DEĞERLENDİRELİM''

Türkiye'nin dünyada çok önemli bir aktör haline geldiğini, şu anda Avrupa'nın en yakın tedarik merkezi olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Yeni stratejimiz; elde ettiğimiz pazarları koruyacağız ama yeni pazarlara da eğilmek zorundayız. Ben size diyorum ki gelin Türkiye'nin avantajlarını kullanalım, genç işgücümüzü hep beraber değerlendirelim. Bugün özellikle Japon firmalarının direkt olarak giremediği Kafkaslar, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa'ya gelin Türkiye'den girin'' diye konuştu.

Türkiye'nin çeşitli ülkelerle yapmış olduğu serbest ticaret anlaşmalarından bahseden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Siz Türkiye'ye geldiğiniz zaman hem Türkiye'deki yatırım desteklerinden faydalanacaksınız hem de bugün Avrupa'ya satmış olduğunuz mallarda ödemek zorunda kalmış olduğunuz gümrük vergisinden kurtulacaksınız. Aklın yolu bir. Bugün bir centin daha önemli olduğu çok büyük rekabet yarışı içindeyiz. Böyle bir ortamda Türkiye'de bir yatırım yaptığınız zaman Türkiye'nin bu avantajlarının hepsinden faydalanacaksınız. Yine üçüncü ülkelerde işbirliği yapma imkanına sahip olacaksınız. Hemen yanı başımızdaki Irak yüzlerce milyar dolarlık yeni bir yapılanma içinde olacak, Afrika yeni bir yapılanma içinde olacak ve Avrupa artık üretemez hale gelmiştir. Gelin böyle bir ortamda Türkiye'de gelin birliktelik yapalım ve o birlikteliği üçüncü ülkelerle birlikte gerçekleştirelim. Türkiye'de şu anda teşvik ve Ar-Ge teşvikleri son derece önemli.''

Ar-Ge yasasıyla ilgili konuyu Japonya'da meslektaşına anlattığında, kendisinin ''Sayın Bakan ne olur bunu Japon iş adamlarına söylemeyin, eğer Japon iş adamları bunu duyarsa hiçbir tanesi Japonya'da kalmaz hepsi Türkiye'ye gelir'' dediğini anlatan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin bu konuda ciddi fırsatlar içerdiğini söyledi.

''TÜRKİYE BUNDAN FAZLASINI HAK EDİYOR''

Türkiye'ye gelince puan konusunda son derece cimri olan Moody's, Fitch gibi kuruluşların dün yine bu cimriliğini göstermiş olmasına rağmen Türkiye'nin notunu durağandan pozitife getirdiğini ifade eden Çağlayan, ''Aslında bu Türkiye'nin hak ettiği bir puan değil. Fitch ve diğer kuruluşların bugün Avrupa'da ciddi ekonomik kriz içinde olan ülkelere vermiş oldukları puanlara baktığınız zaman onlara yaptığı cömertliğe baktığınız zaman Türkiye'ye yaptıkları hiçbir şey değil, Türkiye bundan fazlasını hak ediyor. Tabii ki olumlu karşılıyoruz, ama Türkiye daha fazlasını hak ediyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye bu küresel krizden çok başarılı çıktı'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2010 yılını yaklaşık yüzde 8 civarında bir büyümeyle kapatacağını beklediğini belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin yatırım ortamını gelin iyi inceleyin. Sizin yapacağınız tek şey var, push the button (düğmeye basın). Bu çerçevede yapmış olduğumuz görüşmelerin ilk meyvesini de aldık. Japonya'da görüşme yapmış olduğum Mayekawa firması benim bu anlattıklarımdan sonra, yapılan toplantıda dedi ki 'sayın bakanım Mayekawa'nın Belçika'da 6 fabrikası var, orayı kapatıp Türkiye'de açıyoruz' dediler. Mayekawa soğutma alanında önemli bir firma. Ama bize tek Mayekawa yetmez, daha çok firma lazım.''

''TÜRKİYE'YE KARŞI CİMRİ OLMAYIN. BUNDAN SİZ KAYBEDERSİNİZ''

Zafer Çağlayan, Türk ve Japon firmaların 3. ülkelerde işbirliği yapabileceğini belirterek, ''Beraber işbirlikleri yapabiliriz. Yatırım konusunda Türkiye'ye karşı cimri olmayın. Bundan siz kaybedersiniz. Japonya'nın dünyada yaptığı yatırım 1,4 trilyon dolar, Türkiye'de ise 1,4 milyar dolardır. Bu rakamı yukarı çıkartabileceğimiz kanaatindeyim'' dedi.

Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu ifade eden Çağlayan, Japonya ile ekonomik ortaklık anlaşmasının gerçekleştirilmesi ile iki ülke arasındaki ticaretin ciddi rakamlara ulaşacağını kaydetti. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çağlayan ''Mayekawa... Bu işaret fişeği... İzlemeye devam edin. Bana göre çok firma gelecek'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim