• BIST 9798.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Türkiye-AB ticareti Bulgaristan gümrüğünde S.O.S veriyor

Türkiye-AB ticareti Bulgaristan gümrüğünde S.O.S veriyor
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan ticaretin önemli bir kısmının gerçekleştiği Bulgaristan gümrüğünde yaşanan sıkıntılar dış ticareti önemli ölçüde etkiliyor.


Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki 150 Milyar Dolar’lık toplam dış ticaretin önemli bir kısmının yapıldığı Türkiye – Bulgaristan arasındaki sınır kapılarında yaşanan uzun TIR kuyrukları ve buna bağlı olarak günlerce süren beklemeler Türkiye ve Avrupa Birliği ekonomilerine ve dış ticarete zarar veriyor.

Bulgaristan Sınır Kapıları Ülkemizin Dış Ticaretini Engelliyor!

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener; “2015 yılı Mart ayı başından bu yana Bulgaristan’ın Kapitan Andreevo ve Lesovo Sınır Kapılarındaki teknik sıkıntılar, yavaş ilerleyen gümrük işlem süreçleri, yetersiz memur sayısı ve az sayıda peron üzerinden yapılan araç alımları gibi nedenle sebebiyle Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarındaki araç kuyrukları 25 kilometreyi bulurken, bekleme süreleri 4 günü geçti. Cuma günü İstanbul’daki gümrük idarelerinden Kapıkule ya da Hamzabeyli Sınır Kapılarına hareket eden araçların Bulgaristan’a geçmesi ancak ve ancak Salı gününde mümkün olabiliyor. Türkiye, Coğrafi olarak Avrupa Birliği’ne komşu olmasına rağmen lojistik performans olarak İran’dan da uzak bir konuma itiliyor.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Sınır Kapılarının Performansı, Ülkemizdeki Kapıları Etkiliyor 

Bulgaristan sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle son üç aylık hafta sonu çıkış sayılarında geçtiğimiz yıla kıyasla Kapıkule’de yüzde 15, Hamzabeyli’de ise yüzde 33 kapasite kaybı yaşandı. Son üç ay içinde sadece iki kapıdan gerçekleştirilemeyen taşımaların, taşımacılık sektörüne maliyetinin 29 Milyon 130 Bin Euro’yu geçtiği belirtiliyor.

Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarında TIR şoförleri günlerdir bekliyor

Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında günlerdir bekleyen TIR Şoförleri Bulgaristan’ın verimsiz ve yetersiz gümrük kapıları nedeniyle sınır kapılarında günlerce aç ve perişan halde bekleyişini sürdürüyor. Büyük mağduriyet yaşayan TIR şoförlerinin birçoğunun mesleği bırakmak için gün saydığı ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonu’nu Göreve Çağırıyoruz! 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Ülkemiz ile Avrupa Birliği arasındaki ticarete ve sınır geçiş süreçlerine büyük zarar veren Bulgaristan Sınır Kapılarında yaşanan sorunların bir an önce iyileştirilmesi ve ülkemiz ticaretinin tüm paydaşlarının mağduriyetinin giderilmesi adına Avrupa Komisyonu’nu göreve çağırıyoruz" dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim