• BIST 9524.59
  • Altın 2495.084
  • Dolar 32.5109
  • Euro 34.7283
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Türkiye artık dizel ithal etmeyecek

Türkiye artık dizel ithal etmeyecek
Turcas Petrol Üst Yöneticisi ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Socar& Turcas ortaklığının Petkim Yarımadası'nda yapmayı planladığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Türkiye artık dizel ithal etmeyecek

Turcas Petrol Üst Yöneticisi ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Socar& Turcas ortaklığının Petkim Yarımadası'nda yapmayı planladığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.

2014'te üretime başlaması planlanan rafineri ile öncelikle Petkim'in ithalat bağımlılığından kurtulacağını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, "Türkiye de dizel ürün ithalatından kurtulacak" dedi

Temel atma 2011'de

Bu kapsamda, önümüzdeki yıl temeli atılması beklenen ve 2014 yılında devreye alınması hedeflenen "Ege Rafinerisi"nin, yıllık 10 milyon ton petrol işleme kabiliyetine sahip olacağı bilgisini veren Aksoy, şunları söyledi:

"10 milyon tonun yaklaşık 2 milyon tonu Nafta ve LPG olacak ve Petkim doğrudan hammadde olarak kullanacak. Buradaki hedefimiz ilk önce Petkim'in sırtını sağlama almak.

Çünkü hammaddede yaklaşık yüzde 90 oranında ithalata bağımlı durumdayız. Bu bağımlılık rafinerinin devreye alınması ile birlikte sıfır noktasına inecek."

Pazar 8 milyar dolar

Türkiye'de petrokimya ürünleri pazarının 7-8 milyar dolarlık hacme ulaştığına dikkat çeken Batu Aksoy, rakamlarla Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğunu vurguladı.

Petkim'in bu pazarın ihtiyaçlarının yüzde 25'ini karşılayabildiğini hatırlatan Batu Aksoy, hedeflerinin 2018 yılında pazar payını yüzde 40'a çıkarmak olduğuna dikkat çekti.

Limanda büyüyecek

Rafinerinin yanında Petkim Limanı'nın büyütülmesi için de özel olarak çalıştıklarını vurgulayan Aksoy, limanın hem petrol terminali hem konteyner terminali olarak çalışmasını sağlayacak bir vizyon belirlediklerini ve liman işletmeciliğinde dünyanın en deneyimli firmalarından biri ile görüştüklerini sözlerine ekledi.

Türkiye artık dizel ithal etmeyecek

Petkim sahasında kurulacak rafineriden çıkan tüm ürünlerde, Türkiye'nin net ithalatçı pozisyonda olduğunu da vurgulayan Aksoy, şunları anlattı:

"Bir taraftan Petkim için Nafta üretirken, 6 milyon tona yakın ultra düşük kükürtlü dizel üreteceğiz. Türkiye'nin bugünkü net ithalat rakamı da 6 milyon ton düzeyinde.

Yani Türkiye artık dizel ithal etmeyecek. Dizel ve naftanın yanında Jet Yakıtı, Reformat ve Petrokok da ürünler arasında olacak."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim